kapat
   
19 Ağustos 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ben Bernanke'nin yeni planı ABD'yi korkutuyor

Fed Başkanı'nın enflasyonu kontrol altına almak için ekonomiyi yavaşlatma planı eleştiri alıyor. Uzmanlara göre ABD ekonomisi 2007'de resesyon endişesini daha güçlü hissedecek.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke açısından geçen hafta oldukça başarılı geçti. Daha kısa bir süre öncesine kadar çok sayıda Wall Street uzmanı, Bernanke'yi hem dünya hem de ABD ekonomisi bakımından kritik bir dönemde riskli finans modellerini deneyerek bankanın prestijini tehlikeye düşürmekle suçluyordu. Hafta başında yapılan açıklamalarda Fed Başkanı'nın banka üst düzey yetkililerini etki altında bırakarak ABD ekonomisinin yavaşlaması durumunda enflasyonun yükselmeyeceği konusunda ikna ettiği ileri sürüldü. Ancak hafta içerisinde yayımlanan bir dizi rakam ise Bernanke'nin iddialarında en azından şimdilik haklı olduğunu gösterdi.

BÜYÜME YAVAŞLIYOR
Salı günü açıklanan çekirdek enflasyon rakamlarına göre temmuz ayı üretici fiyatları (ÜFE) haziran ayına göre yüzde 0.3 oranında geriledi. Ertesi gün açıklanan tüketici fiyatları (TÜFE) ise bir önceki aya kıyasla yüzde 0.2 oranında artış gösterdiği belirlendi. Bu artışın şubat ayından bu yana gözlemlenen en düşük ÜFE oranı olduğu ifade ediliyor. Rakamların açıklanmasının ardından yapılan yorumlarda enflasyonist baskının yavaş yavaş ortadan kalktığına işaret edildi. Ancak uzmanlar yaklaşık 7 aydır görev başında bulunan FED Başkanı Ben Bernanke'nin önünde oldukça zor bir dönemin bulunduğu yönünde hem fikir. Sumitomo Mitsui uzmanlarından Dan Seto'ya göre Bernanke büyük bir kabus yaşıyor. Seto'ya göre enflasyonun yavaş da olsa yükselirken, ABD ekonomisinin büyüme oranındaki yavaşlama eğilimi Fed yönetimini endişelendiriyor. Özellikle tüketici fiyatları son 3 ayda yavaşlama eğiliminde de olsa Fed'in planlarına uygun olarak ilerlemiyor. Uzmanlar banka için kabus anlamına gelen enflasyon artışı ve bunun yarattığı korkunun bankanın gelecek aylardaki toplantılarında faiz silahını
yeniden kullanmasına neden olacağı görüşünde.

ENFLASYON ARTACAK

Fed son iki yıldan beri sürekli yükselttiği faiz oranını geçen ay ilk defa yükseltmeyerek yüzde 5.25 seviyesinde bırakmıştı. Enflasyon son rakamlara göre yıllık yüzde 2.7 seviyesinde hesaplanıyor. Rakam geçen sene aynı dönemde yüzde 2.6 seviyesinde bulunuyordu. High Economics uzmanlarından Ian Shepherdson'a göre yıllık enflasyon oranı yüzde 3.2 seviyesine ulaşması sürpriz olmayacak. Diğer yandan son üç çeyrekte işçi maliyetlerinin sürekli artması ve sanayi üretimindeki yavaşlama yetkilileri endişelendiren diğer konuların başında geliyor. Rakamlara bakılırsa ikinci çeyrekte ABD'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) yalnızca yüzde 2.5 oranında arttı. Oysa bir önceki ay aynı ölçek yüzde 5.6 olarak gerçekleşmişti. Bu düşüşte özellikle GSYİH'nin yüzde 70'ini sağlayan tüketici harcamalarının gerilemesinin büyük rol oynadığı belirtiliyor.

TÜKETİM PATLAMASI OLDU
Son iki yıldan beri çok düşük seviye seyreden faiz oranları tüketicileri adeta satın alma yarışına sokmuştu. Başta ev ve otomobil olmak üzere çok sayıda ürün ABD'li tüketiciler tarafından adeta kapışıldı. Ancak artan benzin fiyatları ve hızla yükselen faiz oranları tüketicilerin satın alma hırsını bıçak gibi kesti. Üretimdeki düşüş aynı zamanda işsizlik oranını haziranda yüzde 4.6 olan seviyesinden 4.8'e çıkmasına neden oldu. Ekonominin rakamsal tablosuna bakan uzmanlar ise Fed'in enflasyonla mücadele konusunda biraz ileri gittiği görüşünde. Merill Lynch'ten David Rosenberg'e göre Fed enflasyonla mücadele etmek için faizleri gereğinden çok fazla yükselterek ekonomiye büyük zarar verdi. Fed'in en büyük eleştirmenlerinden olan Rosenberg, ABD ekonomisinin 2007'de resesyon endişesini çok daha güçlü hissedeceğini söylüyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 TOKİ 6 konut projesiyle canlılık anlaşması yaptı
 10 milyar dolarlık tatil!
 Emanet fındıkta stopaj tartışması
 Zenginlerin kartı, çektiği fazla parayı geri ödüyor!
 Havada eyleme turizmci freni
 'İhracat mı yapalım yoksa iç pazara mı yönelelim şaşırdık'
 Verginin dörtte biri alkol benzin ve sigaradan
 Lara Park'ın tahsisiyle ilgili Başbakan'a soru önergesi
 Arapoğlu: Finansbank bizim için dönüm noktası olacak
 Formula 1 için 45 bin turist ülkeye gelecek
 Türkiye ve İran Avrupa için anlaştı
 'Yüzde 2,38'lik fark bahşiş bile değil'
 'Gelin Afganistan'da petrol ve gaz çıkarın'
 Enerji zamlarına 1 dakikalık protesto
 Düğünlerden 717 bin YTL vergi kaçağı çıktı
 YKB-Koç birleşmesine onay çıktı
 3 milyon asgari ücretlinin yüzde 99'u özel sektörde
 İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu açıklanıyor
 EGS Park Denizli satılıyor
 PVC'ye vergi verimsizliği örter
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Piyasalara olumlu hava hâkim
Piyasalarda ya.anan...
Hisar konserlerinde söz savunmanın
Rumelihisarı konserlerinin organizasyonunu yapan Galip Güner,...
Mide kelepçesiyle 60 kilo birden verdi
Ozan Orhon, fazla kiloları nedeniyle çalışamaz hale gelmişti.
Tilkiler, Bakan'ın kapısına dayandı
Tilkiler, Bakan'ın kapısına dayandı
Tilkiler, Çevre Bakanı Pepe'nin, bakanlık binası yakınındaki...
'Bir çocuk öldürüldü'
'Bir çocuk öldürüldü'
Adana'da PKK bildirisi dağıtırken öldürülen 15 yaşındaki Fevzi Abik...
IMKB
E: 37.385 D:% -1,32
DOLAR
S: 1,444 D:% 0,278
EURO
S: 1,850 D:% -0,081
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu