kapat
   
18 Ağustos 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Koordinatör' tartışması alevlendi

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, ABD ve Türkiye'nin PKK'yla mücadelede ortaya konan "koordinatör" kavramının, terör örgütünü masaya davet anlamına geleceği gerekçesiyle eleştirirken, "Acaba bu koordinatör değişik alanlarda becerilerini kanıtlayan başbakan danışmanlarından birisi olmasın. Veya deneyimli genel başkan yardımcılarından birisi olmasın" dedi.

CHP, PKK'yla mücadelede ABD ve Türkiye'nin gündeme getirdiği "koordinatör" kavramını eleştirirken, bunun terör örgütünün "masaya daveti" anlamına geleceğine dikkat çekti. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, "deneyimli" başbakan danışmanlarından veya AKP Genel Başkan Yardımcılarından birisinin, koordinatör olup olmayacağını merak ettiğini söyledi.

CHP
Samsun Milletvekili Prof. Dr. Haluk Koç, CHP milletvekilleri Ali Rıza Bodur ve Kemal Kılıçdaroğlu'yla birlikte TBMM'de gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.

HÜKÜMETE KOORDİNATÖR SORULARI

Koç konuşmasına, "PKK'yla mücadelede koordinatör kavramı niçin ortaya kondu, niye ihtiyaç duyuldu? Hangi mekanizmalarda eksiklik görüldü? ABD'nin mi Türkiye'nin önerisi üzerine mi gündeme geldi? Böyle bir özel temsilci kavramı ile PKK'yla mücadeleye dayandırılması PKK'nın masaya daveti anlamına gelir mi gelmez mi" diyerek başladı.

YÜZYIL BAŞINDAKİ İNGİLİz SENARYOSU UYGULANIYOR

Örgütün Irak'ta barınmasına ABD'nin izin verdiğinin çok açık olduğunun altını çizen CHP'li Koç, "Yakın siyasi tarihimize bir göz atalım ne olur! 1900 ile 1925 arasında ingilizlerin uyguladığı dış politika, bugün ABD tarafından aynı repertuvarla uygulanmaktadır. Şimdi geldiğimiz noktada ABD 2000-2010 arasında aynı İngiliz repertuvarını uyguluyor. PKK'ya karşı somut adım atmayan ABD şimdi kendini 'PKK'yla mücadeleye adayacağını' söylüyor. Buna inanmak güç, hergün askerimiz hain pusuda can vermektedir" diye konuştu.

DENEYİMLİ BİR BAŞBAKAN DANIŞMANI MI KOORDİNATÖR OLACAK?

Koordinatörün kim olacağı konusuna da giren CHP Grup Başkanvekili Koç, "Konu tamamen askeri ağırlıktadır ve biz ise bunu özel görüşmecilerle tartmaya çalışıyoruz. Ulusal bütünlüğü çok etkileyecek bir gelişme. Acaba bu koordinatör değişik alanlarda becerilerini kanıtlayan başbakan danışmanlarından birisi olmasın, veya deneyimli genel başkan yardımcılarından birisi olmasın. Lübnan'da İsrail'in yapamadığını Türkiye'nin ağırlığını çekeceği barış gücüne yaptırmaya çalışılıyor. Acaba adı barış gücü mü" diye konuştu.

BOP'UN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ STRATEJİSİ

Lübnan'daki Ermeni bakanlardan birisinin de Türkiye'yi davet ettiği yönündeki manşeti hatırlatan Koç, "Oyun o kadar açık ki İsrail-Filistin ya da İsrail-Hizbullah kapışmasının arkasında ABD-İran mücadelesinin küçük boyutta yansıması vardır. Bölgede BOP'un gerçekleştirilmesi stratejisidir" dedi.

İNGİLTERE DE IRA'YA BÖYLE TAVİZ VERMİŞTİ

Koç ayrıca, İngiltere'nin IRA'ya taviz verirken yine ABD'nin temsilcisinin devrede olduğunu anımsatarak, "ABD, IRA'ya karşı da özel temsilci vermişti ve İngiltere'nin büyük bir taviziyle süreç işlemişti. Siyasi olarak masaya gelme riski vardır. Başbakan zaten geçen yıl da dil sürçmesiyle herhalde 'silahı bırak masaya gel' demişti" şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN'A TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞBAKANLIĞI YETMİYOR MU?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Medeniyetler İttifakı Eşbaşkanlığından sonra kendisini BOP'un Eşbaşkanı olarak görüp görmediğini de merak eden Haluk Koç, "Başbakan kendini BOP'un Eşbaşkanı olarak görmekte midir? Kendini orta ve uzun vadede neler getireceğinin farkında mıdır Başbakan bunun? Yetmiyor mu sana Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanlığı? Türkiye, havuç ve sopa politikasıyla bir yerlere çekilmeye çalışılıyor. Herkes konumunu ve görevlerini gözden geçirksin. Tarih önünde bu dönemde yapılacak hataların affının olmayacağı bilinmelidir" dedi.

UNAKITAN-OFFER BULVARI OLSUN


Esenboğa yoluna Başbakan Erdoğan'ın adının verilmesine yeni bir yorum katan Koç, "Yolun Pursaklar'a kadar olan bölümüne Unakıtan-Offer Bulvarı, sonraki bölümüne de Ali Dibo Bulvarı demek lazım, yakışır" diye konuştu.

Memurlarla ilgili toplu görüşmelere de değinen Koç, AKP'nin de vaatettiği gibi, ILO sözleşmelerinin tanıdığı grevli toplu sözleşmeli sendikal hakkın memurlara verilmesi gerektiğini söyledi. İktidarın emeklileri "nüfus planlaması kapsamında ölmeleri beklenen grup olarak" gördüğünü savunan Haluk Koç, "enflasyon farkı emeklilere de yansıtılmazsa siyasetin ar damarı çatlamış demektir" dedi.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ankara 'Hizbullah' maddesinden rahatsız
 CHP'li başkan AK Partili vekile altın anahtar verdi
 CHP'den 'Almaki' sorusu
 Anavatan'da 'itibar' savaşı
 Ankara'dan ABD'ye: Malumu ilam etme
 'İran uçağının aranması rutin'
 Ankara henüz karar vermedi
 'Bilgilendirilmedim'
 Baykal: Önce kendine bak
MAHMUT ÖVÜR
'Mesut Yılmaz'ın bir işareti yeter'
Kamuoyu onu...
YAVUZ DONAT
Cüneyd Zapsu davaları
AK Parti Veri Koordinatörü...
Ve Rumelihisarı konserleri iptal
Sponsor Dagi'nin desteğini çekmesi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün...
Politik mesajsız müzik ziyafeti
Doğu-Batı Divanı Orkestrası'nın Aya İrini'de önceki akşam verdiği...
Biri gönüllü asker diğeri gönüllü kaçak
Biri gönüllü asker diğeri gönüllü kaçak
Milli yüzücü Can Eter askerliğini kısa dönem hakkına rağmen G.Doğu'da...
Yedi yıl geçti deprem acısı hâlâ unutulmadı
Yedi yıl geçti deprem acısı hâlâ unutulmadı
17 Ağustos 1999 Depremi'nin yıldönümünde Adapazarı, Yalova ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu