kapat
   
13 Ağustos 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Ateşkes yarın başlıyor"
Ateşkes kararına rağmen Lübnan'da saldırılar sürüyor
Lübnün'da maddi zarar 6 milyar dolar
Saldırılarda 1130 kişi öldü 3600 yaralı

"Ateşkes yarın başlıyor"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan ve İsrail'in çatışmaları yarın sona erdirecekleri konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Annan yaptığı yazılı açıklamada ''Her iki liderin de, çarpışmalardan uzak durmak ve çatışmaların 14 Ağustos TSİ 07.00'da durdurulması konusunda anlaştıklarını ilan etmekten mutluluk duyuyorum'' ifadelerini kullandı.

Her iki taraftan da çatışmaları hemen durdurmalarını isteyen Annan, Lübnan ve İsrail'e, karadaki BM gücünün, önceki gün onaylanan BM Güvenlik Konseyi'nin çarpışmaları kesmek konusundaki kararına tarafların uyup uymadıklarını izleyeceği konusunda teminat verdi.

Annan
açıklamasında ''Çatışmanın, sivillerin hayatlarını korumak ve her iki taraftaki sivillerin acılarını ve çektiklerini sona erdirmeyi amaçlayan Konsey kararının ruhuna ve amacına saygı göstermekamacıyla şu an durdurulması tercih edilir'' dedi.

İSRAİL KABİNESİ ATEŞKESİ ONAYLADI

İsrail hükümeti, BM Güvenlik Konseyinin Güney Lübnan'da ateşkes için aldığı kararı, bir çekimser oya karşılık, 24 oyla onayladı.

Ateşkesin yarın sabah saat 08.00'de yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bakanlar Kurulu toplantısında yapılan oylamada, sadece eski Savunma Bakanı olan, şimdiki Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz çekimser kaldı.

OLMERT: ''1701 SAYILI KARAR, HİZBULLAH'I DEVLET İÇİNDE DEVLET OLMAKTAN ÇIKARACAK''

BM kararını ele almak üzere bu sabah toplanan İsrail kabinesinde konuşan Başbakan Ehud Olmert, ''1071 sayılı kararın iyi bir karar olduğunu ve 1559 sayılı, Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını öngören kararın uygulama koşullarını ortaya koyduğunu'' söyledi.

''Hizbullah Lübnan'da, devlet içinde bir devlet olarak kalamaz. İsrail hükümetinin muhatabı Lübnan hükümetidir" diyen Olmert, anlaşmayla ilgili çıkacak herhangi bir sorun ve şiddet olayından Lübnan hükümetinin sorumlu olacağını belirtti. Olmert'in, kaçırılan İsrailli askerlerin serbest bırakılması görüşmeleri için üst düzey bir yetkili görevlendireceği de belirtiliyor.

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz de, kabine toplantısında yaptığıkonuşmada, 1701 sayılı kararın uygulanmasını, İsrailli askerlerin çekilmesiyle uluslararası gücün yerleştirilmesini sağlayacak bir sistem oluşturacaklarını ve bu amaçla İsrail'in geçici BM barış gücü UNIFIL ile temaslarda bulunduğunu belirtti.

BM Güvenlik Konseyi kararı, Lübnan'ın güneyinde, Hizbullah'ı Litani Nehri'nin kuzeyinde kalmasını sağlayabilmek amacıyla, 15 bin dolayında BM askerinin konuşlandırılmasını öngörüyor.

Kabine toplantısında söz alan bakanlardan Meir Şetrit de, ''Elbette bu bir zafer. Hizbullah bir ay önceki aynı Hizbullah değil''diye konuştu. Şetrit, Hizbullah'ın ciddi şekilde yara aldığını, örgüt yapısının ve karargahlarının tahrip edildiğini ve çok sayıda militanının öldüğünü söyledi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Lübnan'da daha fazla ''istenenadam'' olarak kalmayacağını öne süren Şetrit, ''Durumu şiddetle daha kötüye gidecek'' dedi.

Tarım Bakanı Şalom Simson da, Başbakan Ehud Olmert'ten, İsrail ordusuna, güney Lübnan'dan çekilmesi emrini vermesini istedi. Simson, ''Kuzeyde yaşayan biri olarak, kuzeyin savunması gereğinin, tüm İsraillilerin üzerinde birleştikleri bir hedef olmaktan çıkarak, ülkeye bir yük olarak değerlendirilmesini istemiyorum'' dedi.

İKÖ BM GÜVENLİK KONSEYİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILADI

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) Lübnan ile ilgili 1701 sayılı kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

İhsanoğlu, yazılı açıklamasında, bu kararın Lübnan'a güvenlik ve istikrar getirmesine yardımcı olmasını beklediklerini belirterek, uluslararası camianın da Lübnan'ın yeniden yapılanmasında ve yerinden edilen Lübnanlıların evlerine dönmeleri sürecinde aktif rol üstlenmesinin beklendiğine işaret etti.

BMGK kararının alınmasındaki gecikmeyi de eleştiren İhsanoğlu, ayrıca karara rağmen İsrail'in Lübnan'daki saldırıları sürdürmesini kınadı. İhsanoğlu, İsrail'in BMGK kararına uyması ve saldırılara bir an önce son vermesi çağrısında bulundu.

Lübnan'daki durumun, uluslararası barışa ve güvenliğe tehdit oluşturduğu belirtilen kararda, çatışmaların tamamıyla sona erdirilmesi gerektiği belirtiliyor ve Hizbullahın tüm saldırılarına veİsrail'in hücuma yönelik tüm askeri harekatına derhal son verilmesi çağrısında bulunuluyor.
Kararda, Lübnan hükümetine ve BM Barış Gücü (UNIFIL)'e Mavi Hat boyunca güçlerini konuşlandırmaları çağrısında bulunulurken, İsrail hükümetinden Lübnan'ın güneyinde bulunan tüm askeri güçlerini çekmesi çağrısı yapılıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Washington'da İsrail protestosu
 'Beleşçi Blair' kavgası
 Tasarıya rağmen İsrail vuruyor...
 Nobel ödüllü yazar Grass: Eski bir Nazi üyesiyim
 Doğum günü partisinin geliri Clinton vakfına
 Başkentine 'piramit kondu'
 Bush tatilde 'Yabancı'yı okuyormuş
 Babalarının adı '3066'
 Yedi bin dolarlık balina kusmuğu
 Amerikalı'nın 'köy düğünü' böyle olur
 En büyük tabloya bin ton boya gitti
SOLİ ÖZEL
Terörle yaşamak
11 Eylül saldırılarının yıldönümüne bir...
Bir başkadır benim memleketim
Bir başkadır benim memleketim
Avrupa'da istediğini alamayan Fenerbahçe, Türkiye'de bir başka...
Anelka'yı sildi
Anelka'yı sildi
Zico, ayrılmak isteyen ve sakatlığını bahane ederek sorun çıkartan...
Belek'te 7 yıldızlı tatil
Belek'te 7 yıldızlı tatil
Başbakan Erdoğan ve ailesi, Belek'teki 7 yıldızlı Rixos Premium...
Mehmetçiğe yol göründü
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, önceki gün Ortadoğu krizi...
El Haşimi ve eşi fayton keyfi yaptı
Başbakan Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gelen Irak Devlet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu