kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Shisha nargilenin yerini tutar mı?
Shisha nargilenin yerini tutar mı?
Nargile içerkennelere dikkat etmeli?

Shisha nargilenin yerini tutar mı?

İki Fransızın buluşu olan doğal gazla çalışan Shisha nargilenin yerini tutar mı? Kullanımı klasik nargileden daha kolay olan Shisha AB güvenlik sertifikasına da sahip. Acaba Shisha sayesinde AB'ye girer miyiz?.

İki Fransız'ın icat ettiği doğal gazla çalışan nargile Shisha, her geçen gün yayılıyor. AB güvenlik sertifikasına sahip olan Shisha kapalı yerlerde sigara içme yasağından sonra dünyada en çok tercih edilen tütün içme şekli durumunda. Henüz Türkiye'de görülmese de Shisha tutkusu nargileyi tehdit ediyor. Aktüel'den Emre Ünsallı bu yeni icadın nasıl çalıştığını ve nargileyle farkını araştırdı.

700 YILDIR TÜTTÜRÜLÜYOR
Türkler tütünle 16. yüzyılın başlarında tanışmış. Yedi yüzyıldır da nargile tüttürüyoruz. Muhabbetin vazgeçilmez dostu nargile, Fransızlar arasında da tutuluyor. Nitekim, Philippe de La Giraudiere ve Georges Billard adlı iki Fransız, 21. yüzyılın nargilesi dedikleri Shisha'yı yaratmış. İki kafadar bununla da yetinmemiş, Shisha'nın bildiğimiz klasik nargilenin yerini alması için dünya turuna çıkmaya karar vermişler. Nargileyi bilmeyen ya da duyup hiç içmemiş insanlar da nargile kadar zahmetli olmayan bu aleti hemen kanıksamış olacaklar ki, Shisha daha şimdiden dünyanın dört bir yanını sarmış. Shisha'nın en önemli özelliği meşe kömürüyle değil LPG'li taksiler gibi gazla çalışması. Çıkış yeri Fransa olan Shisha, Los Angeles'tan Buenos Aires'e, Paris'ten Sidney'e, Madrid'den Moskova'ya tüm kafe ve barlara girmiş durumda. Sigaranın kapalı alanlarda yasaklanması da bu salgının hızlanmasına neden olmuş. Zira tütünü özel ve doğal gazlı olduğu için sigara ve nargile kömürü kadar zehirli duman çıkarmıyor. Shisha dünyanın önemli şehirlerindeki barlarda, sigaranın alternatifi olarak her gün daha fazla müşteriyle buluşuyor. Gazlı nargilenin mucitleri Giraudiere ve Billard, Shisha'yı anlatırken klasik nargilenin zahmetli ve çok tehlikeli bir şey olduğunu hatırlatıyor: "Aslında nargile hazırlamak uzun ve karışık bir iş. Akkor haline gelmiş ateş ise son derece tehlikeli. Ancak Shisha bütün bu sorunlardan arındırılmış. Bundan böyle tehlikeli ve zehirli kömürlere ve tütüne temas etmekten yapış yapış olmuş parmaklara son!"

NARGİLECİ BEĞENMİYOR
Fransız iki kafadar nargile hakkında böyle düşünse de Türkiye'deki nargileciler, AB sertifikalı Shisha ile ilgili böyle düşünmüyor. Beyazıt'taki Çorlulu Ali Paşa Medresesi'nde, nargilesiyle ünlü olan Tophane'de yıllardır nargilecilik yapan ustalar, doğal gazla çalışan nargileyi anlattığımızda ilk önce alaycı bir şekilde gülüyor sonra da ekliyorlar: "Doğal gazla çalışan nargile ne bize uyar ne de nargile içicisine. Her şeyi kolaylaştırmak güzel olsa da kolay olanın tadı ve muhabbeti sıradan olur. Shisha dediğiniz şey ne nargilenin ne de nargile muhabbetinin yerini tutar. Ama birçok kafe zaten nargileye sadece para kazanma aracı olarak bakıyor. Belki bu yüzden Shisha için nargileyi feda edebilirler." Henüz memleketimize giriş yapmamış olsa da Shisha Türkiye'de de ilgi göreceğe benziyor.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Shisha nargilenin yerini tutar mı?
 Beckham aşkına tribüne geliyorlar
 Hande&Rafet Açıkhava'da
 'Son Osmanlı'dan yakın tarih dersi
 Akkaya'nın estetik bedeli 35 bin YTL
 Kaya, Kadirizm'i geçti taşfırın erkeği seçildi
 Görünmez kazadan zor kurtuldular
 Büyük elti Gülben'den yeni geline gerdanlık
 Albümüm kapak olsun!
 Anneannem de selülitsiz!
 Sahnede çocukluğunu hatırladı
 Film için ilanla figüran arıyorlar
 Hollywood yıldızları kendini 'dövdürmeyi' seviyor
 Sanki hiç çocuk doğurmamış gibi!
 Karı-koca sahnede
 Halk Ne Diyor?
AYŞE ÖZYILMAZEL
Abiler dikkat! Can boğazdan gidecek
Bu orta yaş üstü...
ŞENGÜL BALIKSIRTI
Boşanmayı becerebilmek
Hülya Avşar'ı kutluyorum... Bütün...
Modern zamanların takıntısı: Internet
Modern zamanların takıntısı: Internet
Teknolojinin gelişmesi ve bilgisayarların hayatımıza girmesiyle yeni...
Hastalık kaynağı sigara diş estetiğini de bozuyor
Hastalık kaynağı sigara diş estetiğini de bozuyor
Kalp krizi, kanser gibi ciddi hastalıklara neden olduğu bilinen...
Nispet yaptığı kız turistmiş!
Nispet yaptığı kız turistmiş!
Geçen ay Sezen Aksu teknesiyle Bodrum'da tatil yaparken, 6 yıllık...
Konuklarını ikiye bölmüşler!
Konuklarını ikiye bölmüşler!
1 Eylül'de baba Fethi Pekin'in Alsit'teki evinde nikah masasına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.