kapat
   
10 Ağustos 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Ordu küçülecek"

Genelkurmay Başkanlığına 30 Ağustos itibariyle atanan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Kara Kuvvetlerinin Hedeflenen Kuvvet Yapısı Kuvvet-2014'' kapsamında Kara Kuvvetlerinin, muharebe etkinliğini azaltmadan küçülerek etkinliğini artırmanın hedeflendiğini belirtti.

Orgeneral Büyükanıt, ''Bu süreç içinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı, personel ve kuvvet yapısı bakımından yıllara sari olarak yüzde 20-30 oranında küçülecek, yeni kuvvet yapısının belirgin özelliği olarak modern harp silah araçları ve teçhizatla teçhiz edilecek ve muharebe müessiriyeti yüksek tugaylara kavuşturulacaktır''dedi.

Orgeneral
Büyükanıt, Savunma ve Havacılık Dergisinin 114. sayısında yer alan röportajında, Türk Kara Kuvvetlerinin 2014 konsepti çerçevesinde gerçekleştirilecek yenilikler ve değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Dünya genelinde soğuk harbe ve silahlanma yarışına son verilerek bir yumuşama ortamına girilmiş olmakla birlikte, bölgedeki tehdit, istikrarsızlık ve belirsizliklerin önemini korumakta ve bunlara yenilerinin de eklenmekte olduğunu vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'nin bölgesinde caydırıcı bir silahlı güce sahip olmasının önemine işaret etti.

Krizlerin merkezinde yer alan Türkiye'nin jeopolitik konumunun, barışta ve savaşta muhtelif görevler üstlenmesini, güçlü ve modern bir Kara Kuvvetlerine sahip olmasını gerekli kıldığını ifade eden Orgeneral Büyükanıt, günümüzün değişen güvenlik ortamında Kara Kuvvetlerinin görev yelpazesinin de çok genişlediğini kaydetti.

Orgeneral Büyükanıt, bilinen anlamdaki savunma görevlerinin yanında, modern çağın güvenlik kavramındaki değişiklikler çerçevesinde bugün; Barış İçin Ortaklık, Uluslararası Barış Güçlerine Katkı, Doğal Afet Yardım Harekatı, Güvenlik Ortamının Şekillendirilmesi, Krizlerin Önlenmesi ve Yönetimi gibi görevlerin Türk Kara Kuvvetleri için öncelikli görevler haline geldiğini bildirdi.

KARA KUVVETLERİ 2014

Bölgeden kaynaklanan klasik anlamdaki tehditlerden asimetrik tehdide kadar Kara Kuvvetlerinin görevini eksiksiz olarak yapabilecek imkan ve kabiliyetlere kavuşturulması için bir dizi proje yürütüldüğünü belirten Büyükanıt, bu projelerin merkezinde, ''Kara Kuvvetlerinin Hedeflenen Kuvvet Yapısı Kuvvet-2014''ün yer aldığını belirtti.

Orgeneral Büyükanıt, şöyle konuştu:

''Bu projede, Kara Kuvvetlerinin muharebe etkinliğini azaltmadan küçülerek etkinliğini artırmak hedef alınmıştır. Bu süreç içinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı, personel ve kuvvet yapısı bakımından yıllara sari olarak yüzde 20-30 oranında küçülecek, yeni kuvvet yapısının belirgin özelliği olarak modern harp silah araçları ve teçhizatla teçhiz edilecek ve muharebe müessiriyeti yüksek tugaylara kavuşturulacaktır. Ayrıca geliştirilmekte olan Muharebe Sahası Yönetim Sistemi ile ise, sayısal ortamda en uçtan en üst kademeye kadar kara taktik resminin gerçek veya gerçeğe yakın zamanlı olarak oluşturulması ve durumun sürekli takip edilmesi sağlanacaktır.

Daha açık ifade ile Türk Kara Kuvvetlerinin yeni kuvvet yapısı çalışmaları sonucunda; nicelik bakımından daha küçük, nitelik bakımından daha modern ve etkin, beka, hareket kabiliyeti ve ateş gücü yüksek, modern silah sistemleri ile teçhiz edilmiş ve kuvvet çarpanlarına sahip, her ortam ve her türlü hava şartlarında gece ve gündüz kesintisiz olarak müşterek ve birleşik harekat icra edebilecek, yeterli hava savunma sistemleri şemsiyesi altında, bilgi çağının ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde çok iyi eğitilmiş, çok iyi sevk ve idare edilen bir yapıya ulaştırılacaktır.''

TANK PROJELERİ

Orgeneral Büyükanıt, 2. nesil tanklardan 3. nesil tanklara geçişi sağlayacak Milli İmkanlarla Tank Üretimi Projesi (MİTÜP) hayata geçirilene kadarki acil ihtiyaçlarla ilgili soruyu yanıtlarken, Leopard 1 tanklarının iyileştirilmesi ve M60 A1 Tank Modernizasyonu projelerini 3. nesil tanklara geçişte birer sıçrama taşı olarak gördüklerini belirtti.

Büyükanıt, MİTÜP gerçekleştirilene kadar, Leopard 1A1 tanklarının iyileştirilmesi, M60 A1 Tank Modernizasyonu ve Leopard 2A4 Tank Tedariki projeleri kapsamında modernize ve tedarik edilecek tanklar ile Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacının karşılanacağını bildirdi.

Kısa menzilli hava savunma konsepti içinde yer alan namlulu sistemlerle ilgili olarak da Orgeneral Büyükanıt, modern hava savunma silah sistemlerinin tedarik faaliyetlerinin devam ettiğini kaydetti.

Büyükanıt, halihazırda kullanılan namlulu hava savunma silahlarının zafiyetlerini giderecek, özellikle uçak, silahlı helikopter, insansız hava araçlarına karşı kullanılabilen ve havadan karaya taktik füzelere karşı klasik/modern mühimmat kullanabilen, tek atımı maliyet/etkin bir silah sistemi kazandırılmasının öngörüldüğünü belirtti.

ATAK PROJESİ

ATAK Taarruz Helikopteri Projesi'nin birinci ihale döneminde, ''Türkiye'de lisanslı üretim ve yoğun teknoloji transferi''nin öngörüldüğünü ifade eden Orgeneral Büyükanıt, ikinci ihalede ise ülkenin imkanlarıyla üretilen teknolojinin helikopterde kullanımına müsaade edilmesinin istendiğini kaydetti. Büyükanıt, ''Bence iki ihale arasındaki bir çok soruyu açıklamak için bu farkı anlamak önemlidir. Devam eden ihale sürecinde kısa vadede konunun sonuçlarını alacağımızı değerlendiriyorum'' dedi.

Orgeneral Büyükanıt, yük helikopteri ihtiyacının da Kara Kuvvetlerinin öncelikli ihtiyaçlarından biri olduğunu belirterek, konuyla ilgili gerekli planlamaların yapıldığını, çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

ULUSAL SAVUNMA SANAYİ

Ulusal savunma sanayi kuruluşlarının birleşimiyle ile ilgili olarak da Orgeneral Büyükanıt, ulusal savunma sanayinin teknoloji transferi yapan değil, teknolojiyi üreten bir altyapıya sahip olması gerektiğini kaydetti. Kendi kendine yeterli ve teknoloji üretebilen bir savunma sanayine sahip olunması yönündeki tüm gayretlerin desteklenmesi gerektiğine işaret eden Büyükanıt, şunları söyledi:

''Savunma Sanayinin Yeniden Yapılandırılması kapsamında, Savunma Teknolojileri Holding çatısı altında ilk aşamada TUSAŞ/TAI, Aselsan ve Havelsan ile Roketsan birleştirilmiştir. Söz konusu şirketlerin ortak bir şemsiye altında toplanması ve ortak bir strateji ile yönetilmesinin, etkinlik ve verimliliklerini artıracağı değerlendirilmektedir.

Yeniden yapılandırılma ile holdingi oluşturan şirketlerin ortak fonksiyonlarının tek merkezde toplanması, mevcut kabiliyetlerin ve yatırımların tekrarının engellenmesi, şirketlerin daha ekonomik ölçeklere ulaştırılması hedeflenmiştir. Böylece savunma sanayinin; Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılama oranının yükseltilmesinin mümkün olacağı değerlendirilmektedir.''

HEDEFLER

Orgeneral Büyükanıt, Kara Kuvvetlerinin geleceğe yönelik hedefleriyle ilgili olarak, gelecekte askeri harekatın, bilgiye dayalı prensiplere göre yönetileceğini ve icra edileceğini belirterek, ''Gelişen teknolojilere bağlı olarak harp silah, araç ve gereçleri daha karmaşık hale gelecektir'' dedi.

Bu durumun eğitim seviyesi yüksek, profesyonel personele olan ihtiyacı artıracağını belirten Orgeneral Büyükanıt, şunları kaydetti:

''Bu kapsamda Kara Kuvvetlerinin gelecekteki başlıca hedefi, konvansiyonel ve asimetrik risk ve tehditleri karşılayabilecek, her ortamda ve şartta, gece ve gündüz kesintisiz harekat icra edebilecek, düşmandan hızlı karar verebilecek, onun sahip olduğu silahların menzilinden daha uzun menzile etki edebilecek, nitelik olarak üstün, daha küçük ancak daha etkin, modern ve caydırıcı bir kuvvet yapısına ulaşmak olacaktır.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İncirlik'ten sevkiyat sürüyor
 Uçak rötar yaparsa şirket sorumlu olacak
 Gebze'de kıraathane baskını
 ''Cephanelik TIR''a operasyon
 Başkentte susuz günler kapıda
 İstanbul'da uyuşturucu operasyonu
 Kral'ın gezisi haşmetli başladı
 İncirlik'ten 6'ncı Filo'ya 20 TIR askeri sevkıyat
 Özel okullarda puanlar düştü, kontenjanlar boş
 Genelkurmay önünde mavzerli meczup paniği
 Öğretmenler sınıfta kaldı!
 Öğrenciler YÖK'ü protesto etti
 Bakan Çelik'ten 'Okul yapın' çağrısı
 Üniversite mezunu 9 bin 500 polis alınacak
 Kızılay'dan müdürlere kan bağışı eğitimi
 Eğitim-Sen'den suç duyurusu
YILMAZ ÖZDİL
Trafik...
Üst üste o kadar çok facia yaşanıyor ki, belki...
ERGUN BABAHAN
Özel hayatın gizliliği kaldı mı?
Yeni Türk Ceza Yasası,...
BALÇİÇEK PAMİR
Deniz Akkaya kaç para eder?
Duygu Asena'nın arkasından...
UMUR TALU
Dört şehit, iki çocuk, üç kadın
Çok fazla şehit, çok...
FATİH ALTAYLI
Tek çocuk kompleksi
Sabah'ın halka açılma konusundaki...
ERDAL ŞAFAK
Sessiz hesaplaşma
Dünyanın tek hiper...
MEHMET BARLAS
Kral Abdullah'ın ziyaretinden beklentilerimiz
Ülkemizi...
15 bin askeri Güney Lübnan'a yerleştireceğiz
İsral'in operasyonunu her geçen gün yoğunlaştırması Lübnan'ı yeni...
"Hareket eden araçları vurun"
İsrail dün Lübnan'ın güneyindeki köyleri bombalamaya devam...
Büyüklüğünüzü gösterin
Büyüklüğünüzü gösterin
G.Saray ve F.Bahçe, bugün Şampiyonlar Ligi için ilk maçlarına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu