kapat
   
08 Ağustos 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkmen’in ABD rüyası 11 Eylül’den sonra kâbusa döndü.
Konyalı imam Türkmen ABD'de adalet arıyor
"100'e yakın kişi dava için sıra bekliyor"

Konyalı imam FBI'a karşı

11 Eylül sonrası ABD'de haksız yere tutuklananlar içinde FBI ve Adalet Bakanlığı aleyhine dava açan ilk kişi olan Konyalı imam Türkmen özel tanık olarak davet edildi.

Konya'da imamlık yaparken çalışmak için gittiği ABD'de 11 Eylül saldırısından sonra vize süresi geçtiği için tutuklanan ve dört buçuk ay boyunca işkence gören İbrahim Türkmen, mahkemede ifade vermek üzere dün New York'a uçtu.

1.5 MİLYON DOLAR İSTİYOR
Türkmen, etnik ve dinsel ayrım yaptıkları iddiasıyla eski ABD Adalet Bakanı John Ashcroft'la eski FBI Başkanı Robert Mueller aleyhine 1.5 milyon dolar tazminat davası açtı. Özel vizeyle davet alan Türkmen'i 10 avukat savunuyor.

100 MAĞDURA ÖRNEK
Amerika'da 11 Eylül'le ilgili ilk tazminat davasını açan kişi olan Türkmen'in davası 100'e yakın 11 Eylül mağduru için de örnek teşkil edecek. İbrahim Türkmen dün ABD'ye giderken "İnsanlık onurumu kurtarmak için hakkımı aramaya gidiyorum" dedi.


Konyalı imam Türkmen ABD'de adalet arıyor

11 Eylül saldırısından sonra FBI tarafından gözaltına alınan, işkence gören ve 4.5 ay cezaevinde yatan eski imam İbrahim Türkmen, hukuk savaşı veriyor. Türkmen, açtığı 1.5 milyon dolarlık tazminat davasında ifade vermek için özel vize ile ABD'ye gitti.

ABD'de 2001 yılında İkiz Kuleler'e düzenlenen saldırının ardından tutuklanarak 4.5 ay boyunca cezaevinde kalan ve işkence gördüğünü öne süren Konyalı imam İbrahim Türkmen, FBI Başkanı ve ABD Adalet Bakanı'na karşı hukuk savaşı veriyor. Türkmen, kendisine etnik ve dinsel ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle ABD Adalet Bakanı John Ashcroft ve FBI Başkanı Robert Mueller aleyhine 1.5 milyon dolar tazminat talep ettiği davada ifade vermek için, özel vize ile ABD'ye davet edildi. Türkmen, "Benim gibi kötü muameleye maruz kalan 100'e yakın kişinin dosyası da dava için hazır bekliyor" dedi.

RÜYASI KÂBUSA DÖNDÜ
Evli ve dört kız babası olan İbrahim Türkmen, Mardin, Konya'nın Güneysınırı ilçesine bağlı Mehmetali Köyü ve Çumra İlçesi'ne bağlı İçeriçumra Beldesi'nde 16 yıl boyunca imamlık yaptı. 2000 yılında ABD'ye giden ziraat mühendisi arkadaşının övgü dolu sözlerle bu ülkeyi anlatması, içindeki "ABD rüyası" yeniden alevlendi. İmamlıktan istifa eden Türkmen, ABD'ye giderek inşaatlarda çalışmaya başladı. İlk yıllarını Türkiye'deymiş gibi özgürce yaşayan Türkmen'in hayatı 11 Eylül saldırısının ardından kabusa döndü. 11Eylül saldırısıyla ilgili soruşturma kapsamında 13 Ekim günü vizesi dolduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Türkmen, evinin didik didik arandığını ve FBI'nın kendisinden Usame Bin Ladin'den mektup gelip gelmediğini dahi sorduklarını söyledi. Türkmen, "O gün benim için kabus dolu günler başladı. Aynı gün süratle göçmen ofisinden (INS) işlemlerim yapıldı ve New Jersey Cezaevi'ne götürüldüm. Burası psikopatlarla dolu bir cezaevi idi. Beni Dünya Ticaret Merkezi teröristleri arasında göstermişler. Bu arada 29 Ekim günü FBI'dan iki yetkili 2.5 saat süreyle beni sorguladı. İlk soruları 'Müslüman mısın?' ikinci soruları 'Hangi camiye gidiyorsun?' oldu'' dedi.

1.5 MİLYON DOLAR İSTEDİ
Türkmen, cezaevindeyken gece yarısı koğuşları basan görevlilerin, yanlarındaki köpekleri yüzlerine bir santimetre kalana kadar yaklaştırarak kendilerine baskı yaptığını, çeşitli bahanelerle çırılçıplak soyduklarını, domuz ürünleri yemeye mecbur bırakıldıklarını anlattı. 4.5 ay cezaevinde kaldıktan sonra Türkiye'ye dönen Türkmen, ABD yönetimine dava açtı. Türkmen, ABD Adalet Bakanı John Ashcroft ve FBI Başkanı Robert Mueller aleyhine 1.5 milyon dolar istedi.

Çağdaş ÇETİNDEMİR-Aliye ÇETİNKAYA / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Astsubay evinde şehit edildi
 Şehitlere hazin tören
 Altay Tokat'ın dosyası Diyarbakır'a
 Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi
 Adliyede dava dosyalarını yaktılar
 Metin Tekçe davası ertelendi
 Vali gülmekten futbol oynayamadı
 PKK'nın hava sahası oyunu
 Cezaevindeki cinayet için bakanlığa tazminat cezası
 Genelkurmay açıkladı: Binbaşı hatalıydı
 Önce infaz sonra da cenaze töreni
 Arkeologa göre taşımak çok zor
 Ortaöğretim kurumlarında 73 bin 246 kontenjan açık
 En az güvenilenler politikacılar
 Zehirli varile 5 yıl hapis cezası
 Gümüşhane'de hain saldırı: 3 şehit, 4 yaralı
 Fındık mitingine 4 tutuklama
ERGUN BABAHAN
Irkçılık ve futbol
Hepimiz siyahi futbolcuların gerek...
MEHMET BARLAS
Politikada yeniden doğuş sancıları...
Ne yaparsanız...
UMUR TALU
Kuru incirlik!
"Türk subayın İncirlik'te...
ERDAL ŞAFAK
Öbür yarımız
Yadırgarsanız, email...
MEHMET ALTAN
Protestanlığın alternatifi ne olacak?
Çok çalışmak...
Savaşı başlatan Hizbullahçı yakalandı
İsrail'de asker-politikacı toplantısında Hizbullah'ın savaşı başlatan...
Hizbullah militanları Reebok giyiyor
Newsweek dergisi bu haftaki sayısında İsrail-Lübnan...
Yeni sezon eski Kartal: 1-0
Yeni sezon eski Kartal: 1-0
Sezona yeni transferler, büyük ümitler ve Süper Kupa'yla başlayan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu