kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Grill'in kitabını yazmışlar
Yaz aylarının leziz dumanı
Grill'in kitabını yazmışlar

Grill'in kitabını yazmışlar


Aslında açık havada düzenlenen ve genellikle sivrisineklerle, dumanla ve kötü hava sürprizleriyle boğuşulan grill partilerinde en önemli unsur yemek değildir. Bu toplumsal buluşma merkezlerinde belirgin özellik, masaların ya hiç olmaması, ya da çok az sayıda çevreye yerleştirilmesidir. Dolayısıyla grill, serbestçe sohbet için uygun bir ortam yaratır. 1970'li yıllarda Tolksdorf adlı bir ızgara filozofunun yazdığı Grill ve Grill Yapmak adlı bir kitap buldum. Bu kitaba göre, kadının mutfağı onun çalışma dünyasını, özel yaşamı, aileye ilişkin ortamı simgeliyor. Mangal ise kadının mutfağı dışında ele alınan erkeksi bir olgu. Örneğin mangal kömürü, erkekte atavistik kamp ateşini çağrıştırmaktaymış. Maşayla koru dağıtırken, bir Kızılderili reisi, vahşi ormanlardan ekibini geçiren bir kılavuz, hiç değilse bir izci olarak görürmüş erkek kendini.

YUNAN MİTOLOJİSİNDEN ÖRNEK
Bu bilgilerimi aktardığım eşim, "Artık bu kadar yeter," dedi. "Yoksa işin ucunu Prometeus'a kadar götüreceksin." Bildiğiniz gibi, Prometeus bir zamanlar Yunan Mitolojisi'nde ateşle oynamaya başlamış, bu yüzden de tanrı Zeus tarafından üzerine bir kartal gönderilerek cezalandırılmıştı. Kartal her gün onu canlı canlı gagasıyla parçalıyordu. Grill başındaki modern Prometeus ise daha az tehlikeli bir yaşam sürüyor. Onun en büyük düşmanları, olsa olsa duman altı ettiği komşuları. Ama tüketim dünyasından grill modasına yeşil ışık yakıldığı sürece, mangal meraklısı erkek başını dik tutup, dünyaya, özelikle de evin neresine kaçarlarsa kaçsınlar, ızgara kokusundan kurtulamayıp kendisine giderek kinlenen apartman sakinlerine, açık havada yürüyüş yapmaya çalışırken duman altı olan hemşehrilerine korkusuzca meydan okuyabilir. Çünkü şimdi mangal zamanı ve onun gibiler çoğunlukta. Bu 'çağdaş' uygulamaya tepki göstermek ise 'çağdışılık'. Heyhat!..
DİĞER GURME HABERLERİ
 Yazın en serin içkisi
 Unutulan bir tat: 'Gül gibi şarap'
 Bir kitap okudum dünyam değişti (2)
 Yemek düşmanlığının altın çağındayız
 Japon mutfağı sadece suşiden oluşmuyor
 Bu yoğurdu sarmısaklasak
 Yazın salata yenir
 Gıda zehirlenmesi tezgâhlarda...
 Dünyanın en lezzetli fıstığı
 Bize özgü lezzetler hangileri?
 Prensesi uyutmayan minik yeşil tane
 Tavuklarımıza lezzet geldi
 'Baklava bizimdir bizim kalacaktır'
 Ece'den mutfak dersleri
 Kahvaltıda Van lezzeti
 Bulgur sonunda sınıf atladı
 Zengin olmanın derdi başka
 Bize de mi lolo?
 Isparta'yı mutlaka keşfedin
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
REFİK DURBAŞ
Yazın en serin içkisi
Tarih öncesinden yadigâr bir sıvı...
AHMET ÖRS
Unutulan bir tat: 'Gül gibi şarap'
Şarap tutkunları...
Özgür düşüncede bir ileri, iki geri
Özgür düşüncede bir ileri, iki geri
Aradan 25 yıl geçti. Bugün de 301. maddeden kitaplar...
Küfürlü konuşmayın su rahatsız oluyor
Küfürlü konuşmayın su rahatsız oluyor
Su kristallerinin moleküler düzeyde negatif ve pozitif kelimelere,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.