kapat
   
04 Ağustos 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yılmaz: ANAVATAN'a dönüyorum

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, siyasete döneceğini ve Anavatan Partisi (ANAVATAN) dışında bir yerde de siyaset yapmayacağını söyledi.

Yılmaz, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, bir süre önce siyasete döneceğini açıkladığını belirterek, ''Ancak hemşehrilerime danışmadan böyle bir karar veremezdim. Size bütün kalbimle söylüyorum ki, siyasete dönmek istememin altında yatan tek sebep; Türkiye'nin zaman kaybetmesini, gençlerimizin işsizlik sorununu önlemektir'' dedi. Anavatan Partisinin kurucularından biri olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Bu
nedenle başka bir yerde siyaset yapmak bana yakışmaz. Makamda, koltukta gözüm yok. Biraz da yaşlandım, ama ne kadar gücüm varsa bunu size, Türkiye'ye harcamaya karar verdim. Sizlere söyleyeceğim şu: Siyasete geri döneceğim. ANAVATAN dışında bir yerde de siyaset yapmayacağım.''

MUMCU İLE ANLAŞTIK


ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu ile dün akşam 5 saat süren bir görüşme yaptığını anlatan Yılmaz, ''Mumcu ile aşağı yukarı her şeyde anlaştık. Başkalarıyla da görüşeceğim. Seçime kadar Türkiye'nin en iyi kadrolarını bulup, iyi bir alternatif oluşturmaya çalışacağım'' diye konuştu.

"RİZE'YE 'YIKILMADIM, AYAKTAYIM' DEMEYE GELDİM"

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, Rize'ye ''Yıkılmadım, ayaktayım'' demek için geldiğini söyledi.

Yılmaz, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde, Rize'ye en son 3.5sene önce geldiğini belirterek, ''Ama o zaman parti başkanı idim, hükümette idim. Şimdi sizinle, 20 seneden beri ilk defa sizlerden biriolarak görüşüyorum. Ne genel başkanım, ne başbakanım, ne de milletvekiliyim'' diye konuştu.

Rize'ye Rizelilerle hasret gidermeye, hallerini hatırlarını sormaya geldiğini ifade eden Yılmaz, ''Ama bir şey daha var. Rize'ye 'Yıkılmadım, ayaktayım' demeye geldim'' dedi. Rize'ye ilk defa 1983 yılında geldiğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

''O zaman siyasetin kurtlarına karşı bana destek olmanızı istedim. Siz de o gencecik adamı tuttunuz kavağın tepesine çıkarttınız. Sizin desteğiniz sayesinde genel başkan, bakan, başbakan oldum ama hiçbir zaman Rizeli olduğumu unutmadım. Bu laf nereye gider,Siirt'e mi gider?'' Aslında hiç kimseyi incitmeye niyetim yok. Ama 25 sene önce de söyledim. Türkiye'de siyaset yapmak zor. Zor olduğu kadarda tehlikelidir. Eğer siyaseti hizmet için memleket için yapmazsanız siyaset çok kolay iş. Hiç hizmet yapmazsanız bu memlekette hesap soranda olmaz. Ama unutmayın, Türkiye'de hiçbir hizmet de cezasız kalmaz.''

KARADENİZ SAHİL YOLU

Yılmaz, 3.5 ay kaldıkları 53. Hükümet döneminde Karadeniz Sahil Yolu'nun programa alındığını belirterek, bölgenin kalkınması için önemli bir adım attıklarını söyledi.

Kendilerinden sonraki hükümetin Karadeniz Sahil Yolu'nu programdan çıkardığını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Bir sene sonra tekrar geldim. Azınlık hükümetiydim. Bu yolu yeniden programa aldım. o zaman Bayındırlık Bakanı olan Yaşar Topçu'yadedim ki 'ne yap yap, bu yolu başlat, çünkü yine hükümetten gidebiliriz, bu yol yarım kalmasın. Bunun için en sağlam şekilde yapalım' dedim. Bu yol en kısa zamanda tamamlansın.''

Yılmaz, daha sondaki hükümette yol çalışmalarında yolsuzluk yapıldığı, bazı müteahhitlerin kayrıldığı iddialarının ortaya atıldığını, Mecliste 3 defa soruşturma komisyonu kurulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Bütün komisyonlarda aslında bu yolun hiçbir yolsuzluğa bulaşmamış olduğunu gördüler. Ama yine de Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu'yu Yüce Divan'a gönderdiler. Sonra 1.5 sene mahkemesi sürdü. Sonunda mahkeme dedi ki 'bu yolda yolsuzluk yok'. Bürokratlarımı mahkemelerde süründürdüler. Bütün bürokratlarım beraat etti. Bütün defterleri didik didik ettiler. Hiçbirinde yolsuzluk bulamadılar. Bütün yolsuzluk iddiaları iftira olarak kaldı. Ama daha önemlisi 2 sene bu yolun inşaatı durdu.''

Günümüzde bazılarının sahil yolunun sahilden geçmesinin yanlış olduğunu, içerden geçmesi gerektiğini söylediğini kaydeden Yılmaz, ''İşin aslını bilmeyenlere bu doğru gibi gelebilir. Ama içerden dedikleri yolun, İstanbul'daki boğaz köprüsünün 300 defa yan yana koyulması kadar maliyeti olurdu. Yani o yolu yapmaya Türkiye'nin bütçesi yetmezdi. Sahil yolu içeriden geçsin diyenler aslında bu yolu istemeyenlerdi'' diye konuştu.

'YÜCE DİVANA GÖNDERİLEN İKİNCİ BAŞBAKAN BENİM'


Siyasetin bütün güçlüklerini bildiğini ifade eden Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Rahmetli Menderes'in akıbeti ortada. Bunları bilerek siyasete girdim. Kadere bakın ki rahmetli Menderes'ten sonra Yüce Divan'a gönderilen ikinci başbakan benim. Seçim oldu, biz iktidardan düştük, bunlar iktidara geldiler, muhalefetle anlaşıp beni Yüce Divan'a gönderdiler. Gönderme nedeni olarak da bula bula bir bankanın satışınıbuldular. Benim ihaleye karıştığımı söylediler. Karışıp da ne yapmışım, ihaleye katılanlarla görüşmüşüm. Görüşürüm, ben başbakanım.

Biriyle değil, hepsiyle görüşürüm. Görüşüpte ne demişim. Demişim ki 'Bu bankanın içinde hazinenin, devletin parası var, eğer ucuza kapatıp da bankayı alırsanız, ihaleyi onaylamam'. Bunu bile bile beni mahkemeye gönderdiler. 1.5 sene mahkeme sürdü. Sonunda mahkeme dedi ki'bu işte yolsuzluk yoktur'. Benim için önemli olan oydu. Bize yolsuzluk yaptı diyenler iftiracıdırlar. 3.5 sene ağzıma fermuar çektim, hiçbir şey söylemedim. Ama siyasete başladığım yerde, Rize'nin Cumhuriyet Meydanı'nda söylüyorum, hepsi müfteridirler.''

'HÜKÜMETE 6 AY DAHA AVANS VERELİM'

Mitinge katılanların ''hükümet istifa'' şeklinde slogan atması üzerine Yılmaz, ''Bu hükümet geleli 3.5 sene oldu. Bu süre içinde beklediniz. Şimdi bu hükümete 6 ay daha avans vermenizi istiyorum. Eğer şimdiye kadar yapamadıklarını, 6 ayda yaparlarsa onları hep birlikte alkışlayalım. Eğer bu 6 ayı da kullanamazlarsa, o zaman yakalarına hep birlikte yapışalım'' diye konuştu. Türkiye'de bir sene sonra siyasetin çok farklı olacağını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

''Ben bir süre önce 'siyasete dönmeyi düşünüyorum' dedim. Ama bana her zaman destek olan hemşehrilerime danışmadan bu kararı veremezdim. Size bütün kalbimle söylüyorum ki, siyasete dönmek istememin altında yatan tek sebep Türkiye'nin zaman kaybetmesini, ülkenin gençlerinin işsiz kalmasını önlemek. Ben AVAVATAN'ın kurucularından birisiyim. Bu nedenle bana ANAVATAN'ın dışında başka bir yerde siyaset yapmak yakışmaz. Makamda koltukta gözüm yok. Biraz da yaşlandım. Ama ne kadar gücüm varsa bunu size, Türkiye'ye harcamayakarar verdim. Sizlere de söyleyeceğim şu, siyasete geri döneceğim. ANAVATAN'ın dışında bir yerde de siyaset yapmayacağım.'' "


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan, Sinyora ile görüştü
 Sezer'den TMY'ye iptal istemi
 ABD'den Gül'e yanıt
 "Merkez Bankası'nın taşınması yanlış"
 TDK'dan CHP'ye bir miras davası daha
 Ecevit Yemen Türküsü'yle hayata uyanıyor
 Erdoğan 'uyan' diye fısıldadı ve AKP'li Gülle de uyanıyor
 Dedektif milletvekili
 AKP'de yıldönümü kutlaması olmayacak
 Milletvekilinin 'karasinek' sorusu
 CHP'li Çilingir'e tepki
 AKP'liler 'Dostluk Grubu'ndan isifa etti
MUHARREM SARIKAYA
Yaşar Paşa "öcü" mü?
Yüksek Askeri Şura, öncesinde...
YAVUZ DONAT
Ordu dersleri
Ordu'daki "toplumsal patlama" bir...
'İkinci ismi kaçırandan' iddiası
"Çocuğum kaçırıldı" diyerek herkesi kandıran Yıldız Engin ile ilgili...
Çöl sıcakları geliyor!..
Türkiye Akdeniz üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisi altına...
ABD'li çavuş, Türk subayı kelepçeledi
ABD'li çavuş, Türk subayı kelepçeledi
Pilot binbaşı Ferih Dinçer ve hemşire eşi, İncirlik Üssü'nde...
İstanbul'a asılan dev bayraklar tartışması
İstanbul'a asılan dev bayraklar tartışması
Gazetecilerden bazıları, "Böyle böbürlenmek milliyetçiliği azdırır"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu