kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Gı, bu ne?' Olmuş kabune
Isparta'yı mutlaka keşfedin
'Gı, bu ne?' Olmuş kabune
Fırından ekmek parası

'Gı, bu ne?' Olmuş kabune


Öyküye göre gelin kaynanasıyla gezmeye gitmiş. Akşam eve döndüklerinde evin beyleri gelmiş, sofraya oturmayı beklerlermiş. Gelin, "Ben hemen bir şeyler hazırlarım" deyip mutfağa geçmiş. Bir gün önceden kalmış nohutlu haşlama etin içine soğan doğramış, içine pirinçleri ilave ederek bir pilav yapıvermiş. Sofrada tencerenin kapağını açan kaynana Isparta ağzı ile gelinine dönüp, "Gı! Bu ne?" diye sormuş. "Kız, bu ne?" sorusu yemeğin adını önce "gabune"ye sonra da bugünkü kullanılış biçimiyle "kabune"ye dönüştürmüş. Bugün bu yemek ilk versiyonundaki kadar basit değil. Oldukça komplike bir pişirme biçimi olan, çok lezzetli ve besleyici bir tür etli pilav. Öte yanda, ülkemizin pek çok yerinde birbirinden farklı keşkek yemekleri yapılır. Genellikle de keşkek bir şölen, düğün, özel gün yemeğidir. Bu bağlamda Isparta'nın Yalvaç ilçesinde çok farklı bir keşkek uygulaması var. Pastırma dedikleri ama aslında tuzlanarak kurutulmuş kaburga eti, nohut, dövülmüş buğday birlikte toprak çömlekler içinde pişiriliyor. Yani genel uygulamada olduğu gibi, buğday etle birlikte dövülerek macun haline getirilmeyip, malzeme olduğu gibi pişiriliyor. Genelde ailenin bir arada pazar sabahları birlikte yaptıkları kahvaltıda yeniyor. Toprak çömleğe doldurulan malzeme cumartesi akşamından mahalle fırınına veriliyor. Sabaha kadar pişen yemek, ailenin kahvaltı sofrasına yetiştiriliyor.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Yemek düşmanlığının altın çağındayız
 Japon mutfağı sadece suşiden oluşmuyor
 Bu yoğurdu sarmısaklasak
 Yazın salata yenir
 Gıda zehirlenmesi tezgâhlarda...
 Yaz aylarının leziz dumanı
 Dünyanın en lezzetli fıstığı
 Bize özgü lezzetler hangileri?
 Prensesi uyutmayan minik yeşil tane
 Tavuklarımıza lezzet geldi
 'Baklava bizimdir bizim kalacaktır'
 Ece'den mutfak dersleri
 Kahvaltıda Van lezzeti
 Bulgur sonunda sınıf atladı
 Zengin olmanın derdi başka
 Bize de mi lolo?
 Şarapçıların bilek güreşli
 Ağız tadıyla okunacak dergi...
 Kırmızı noktalı kahvehaneleri bir padişah kapattı diğeri açtı
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Yemek düşmanlığının altın çağındayız
Yemek yemekten...
Büyük iktidar kumarbazı Murdoch
Büyük iktidar kumarbazı Murdoch
Adı bile ortalığı karıştırmaya yetti. TGRT hisselerini satın aldığı...
Batman 'Hawar,' diyor...
Batman 'Hawar,' diyor...
Orada hayat son beş yıldır, en ince damardankopuyor. Batmanlı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.