kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Duygu Asena'ya son veda

Beynindeki tümör nedeniyle geçtiğimiz gün hayatını kaybeden gazeteci yazar Duygu Asena, sevenlerinin gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.

Cenaze namazı sırasında ön saflarda yer alan kadınlar, namazın ardından Duygu Asena'nın tabutunu omuzladı.

Duygu Asena için Vatan Gazetesi'nin Mecidiyeköy'deki binası önünde düzenlenen törenin ardından, ikinci tören Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi. Ailesi, sevenleri ve meslektaşları, her iki törende de Duygu Asena'yı yalnız bırakmadı. İnci Asena'nın isteği üzerine, törene katılanlar koyu renkli kıyafetler yerine, beyaz ağırlıklı kıyafetler giyindi.

Asena'nın cenazesinin üzerine, 2 bin sarı gülden oluşmuş bir örtü konuldu. Güllerle süslenmiş tabut, düzenlenen törenlerin ardından alkışlar eşliğinde Teşvikiye Camii'ne doğru uğurlandı.

Teşvikiye Camii'ndeki cenaze törenine, Duygu Asena'nın kardeşi İnci Asena, yeğeni Berfu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Orhan Gencebay, Erol Evgin, Sezen Aksu, Mehmet Ali Erbil, Hamdi Alkan, Mustafa Uğurlu, Cavit Çağlar, Dinç Bilgin, Bülent Eczacıbaşı, Pınar Selek, Zülfü Livaneli, Şahin Özer, Bedri Baykam'ın yanı sıra, Halit Kıvanç, Yaşar Kemal, Hıncal Uluç, Metin Uca, Şirin Tekeli, İpek Çalışlar başta olmak üzere basın dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Okurları ve çok sayıda vatandaş da Duygu Asena'yı son yolculuğuna uğurlamak için camide hazır bulundu.

Baştan aşağı giyindiği beyaz kıyafetiyle dikkat çeken İnci Asena, ablasının tabutu başında taziyeleri kabul etti. Gözyaşı dökmemek için çaba harcayan inci Asena'yı, yakınları teselli etmeye çalıştı. İstanbul Valisi Muammer Güler de, İnci Asena'ya başsağlığı dileğinde bulundu.
Duygu Asena'nın cenaze namazı, öğle namazını müteakip kılındı. Bayanlar, cenaze namazı kılındığı sırada ön saflarda yer aldı. Namaz öncesinde imam, ön saflardaki bayanları, arka tarafa geçmeleri konusunda uyardı. Bayanların bunu kabul etmemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Bayanlar, imamın uyarılarına rağmen ön saflarda cenaze namazını kıldı.

Gazeteci yazar Duygu Asena'nın tabutunu, kılınan cenaze namazının ardından bayanlar omuzladı. Asena'nın naaşı, bayanların omuzunda Teşvikiye Camii'nden çıkarıldı. Bu sırada kadınlar alkışlayarak zılgıt çekerken, kadın dernekleri tarafından üzerinde "Kadının Adı Var, Unutmayacağız" ifadelerinin yer aldığı bir de pankart açıldı. Duygu Asena'nın cenazesi, sevenleri ve ailesinin alkışları arasında toprağa verilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürüldü.

Öte yandan, geçtiğimiz gün hayatını kaybeden, magazin gazeteciliğinin ilk isimlerinden Ergil Tezerdi de, öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

BABAOĞLU: 'TÜRK GAZETECİLİĞİNDE DUYGU ASENA BİR MİLATTIR'

Gazeteci yazar Haşmet Babaoğlu Vatan Gazetesi'ndeki törende gazete adına yaptığı konuşmada, Duygu Asena'nın ''sözlerin değil, hayatların özgür ve parlak olmasını istediğini'' ifade ederek, Asena'nın hayatında güler yüzünü eksik etmeden mücadele ettiğini söyledi.

Babaoğlu, ''Türk gazeteciliğinde Duygu Asena bir milattır, Türk gazeteciliğinde kadınların yeri ve kadının yeri açısından gerçek bir milattır'' dedi.

Kadın gazeteciler adına iyi ve doğru ne varsa bunların Duygu Asenasayesinde olduğunu ifade eden Babaoğlu, ''Kadının adı var artık. Güle güle Duygu'' diye konuştu.

Tören, din görevlisi eşliğinde dua edilmesinin ardından sona erdi ve Asena'nın cenazesi alkışlarla Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) düzenlenecek törene götürülmek üzere cenaze aracına konuldu.Törene, Vatan Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Mutlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Asena'nın kız kardeşi İnci Asena, yeğeni Berfu Çapın ve gazeteci dostları katıldı.

AKM'DEKİ TÖREN

Duygu Asena'nın sarı güllerle süslenen cenazesi AKM'ye getirilerek Büyük Salonda düzenlenen sahneye konuldu. Buradaki tören gazeteci yazar Nebil Özgentürk'ün Duygu Asena için hazırladığı belgeselin izlenmesiyle başladı.

Törenin sunuculuğunu yapan Metin Uca, törene beyazlar giyerek geldiklerini, çünkü bunun Duygu Asena'nın isteği olduğunu ifade ederek, törende sadece kadınların konuşacağını söyledi.

Törende konuşan Şirin Tekeli, Duygu Asena ile zaman zaman farklı uçlarda da olsa feminizm adına aynı mücadeleyi verdiklerini belirterek, ''Mutlu uyu Duygu, çünkü artık Türkiye'de kadının adı var'' dedi.

Gazeteci İpek Çalışlar da Asena'nın gazeteci yönüne işaret ederek,onun mutlaka bir gazetenin genel yayın müdürü olması gerektiğini söyledi.

Çalışlar, Asena'nın toplumsal dönüşüme öncü olduğunu ifade ederek,''O bir fikir kadınıydı. Her zaman aramızda yaşayacak'' dedi.

Törende söz alan ve Ürdün'den geldiğini ifade eden Semahat El Raşdan da ressam ve heykeltıraş olduğunu belirterek, ''37 yıldır yurt dışında yaşıyorum. Bana hep Atatürk'ü, Nazım Hikmet'i ve Aziz Nesin'i soruyorlardı. Buna bir Türk kadını da eklendi. Bu Duygu Asena'ydı. Hepsi haksızlığa göğüs gerdi ve fikirleri ölmedi, hala yaşıyor'' diye konuştu.

Mor Çatı Derneğini temsilen konuşan Gül Sun ise Asena'nın ölümüyleonun isteği doğrultusunda büyük bir bağış aldıklarını kaydederek, bugüne kadar yapılan tüm bağışlara çok sevindiklerini, bu bağış sonrasında ise büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirdi.

Pınar Selek de konuşmasında Asena ile anılarına işaret ederek, kendisi cezaevindeyken Asena'nın annesiyle birlikte sanki teyzesiymiş gibi ziyarete geldiğini ve kendisiyle görüştüğünü anlattı. Selek, Asena'nın hayatta ne kadar mağdur varsa onun yanında olduğunu kaydederek, ''Asena kendi doğruları için yaşayan bir kadındı.Her konuda öncü bir kadındı'' dedi.

Tören öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Asena'nın kız kardeşi İnci Asena, bazı duyguların sözcüklerinin bulunmadığını ifade ederek, şu anda duygularını sözcüklerle ifade edemediğini söyledi.

Gazetecilerin ellerindeki sarı gülün anlamını sormaları üzerine de Asena, Duygu Asena'nın kendisine bu konuda bir şiir okuduğunu hatırlatarak, bunun için onu sarı güllerle uğurlamak istediğini belirtti.


(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 4 saatte İstanbul'da ne yapılır?
 ÜDS başvurularında son gün yarın
 Depeche Mode İsrail konserini iptal etti
 Mel Gibson alkol tedavisinde
 Yoldaki kum kaza yaptırdı
 Yangın havuzu anne ve 2 çocuğa mezar oldu
 Berlinli eşcinsellerden yağlı güreşçilere davet
 Kadın sorununda mihenk taşıydı
 Sevenleri Çapın'ı uğurladı
 Ayşen Tekin'e son görev
 Çocuk pornosuna 12 yıl
 Animatörün alevli gösterisi ölüm getirdi
 Manken adayına cevabı belli soru
 Isınmaya karşı 'sülfür'
 'Televole'ciler tek tek ölecek!
 Teknede düşen Birand yaralandı
 Kenan Doğulu'ya icra geldi
 Maaş almak için boşanana hapis
 Yengesine aşık oldu abisini öldürdü
 Genç kadını kaçırıp 7 gün tecavüz ettiler
 Tarihi Merinos'un depoları yandı
 Türkan Şoray'ın hızına genç oyuncular bile yetişemiyor
 Şifreli albüm isimleri
 Bakanlık kuş gribi için erken uyarı yaptı
 Borç istediği iki kardeşi öldürmüş
 İster yaraya sür, ister ye!
 Bu yumurta pişince yazılı alarm veriyor
 İstanbul'a 10 dev bayrak
 İki saniyede kravat bağlıyor
 Mors DJ'lik yapıyor!
MAHMUT ÖVÜR
'Türkiye'nin boşluğu türbülans yaratıyor'
Yine kritik...
EMRE AKÖZ
Ceza yerine teşekkür
Haberi hatırlarsınız: 23...
HINCAL ULUÇ
Eroinle gerçekten mücadele ediyor muyuz?
İğneyi önce...
Tomas arandı
Tomas arandı
G.Saray'daki Song-Tomas tandemi gıpta edilen ikiliydi. Gerets'in...
Şimdi sıra Fener'de
Şimdi sıra Fener'de
Attığı golle hem kupayı hem de 'Dalya'yı Kartal'a getiren Nobre,...
TSK'da Büyükanıt dönemi erken başladı
Hükümet, teamüllerden farklı olarak, Kara Kuvvetleri Komutanı...
'Spekülasyon çıkaranlar bugün mahçup olmalı'
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Orgeneral Büyükanıt'ın YAŞ öncesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu