kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuk gülüşlü yazarın vedası...
Çocuk gülüşlü yazarın vedası...
Dostları onu anlatıyor:

Reha Mağden'i uğurladık...

Gazeteciliğinin yanı sıra kitaplarıyla da tanınan Reha Mağden, beşinci kitabı Kalem Ele Küsmeden'i göremeden sevenlerini terk etti. Güldal Kızıldemir'den Haşim Akman'a pek çok dostunun önsöz yazdığı kitabındaki köşe yazılarından çok özel bir Reha Mağden portresi çıkıyor


Çocuk gülüşlü yazarın vedası...

Reha Mağden, 1955'in 13 Nisan'ında Ordu'da doğdu. Madişvili (anlamı; armut ağacı tomurcuğunun oğlu) Yusuf ile Gonzolidze Ayşe'nin, Gürcü Furtunzade Hamdi ile Yölonsalı Saadet'in torunu, Adalet Partisi milletvekili Hamdi ile Ayşe'nin çocuğu. Büyükbabası dokuz yıldan fazla askerlik yaptı, Rus cephesinde Çürüksulu Ziya Bey'in çetesinin kurmaylarındandı. Çocukluğu ve gençliği Ordu ve Ankara'da geçti. Üniversitede, Felsefeye Giriş ve Kurumlar Sosyolojisi dersleri verdi. Sonrasında ise hep gazeteciydi. Kendi deyimiyle, 'zahmetli ya da zahmetsiz' beş çocuğu var, çok sevdiği, büyük aşkı Rana'yla evli.

İYİ KALPLİ ÇOCUK
Çocukken, arkadaşlarının arasından sıyrılmak değil daha çok sevilen 'iyi kalpli çocuk' olmak isterdi, mesela Vesikalı Yarim'e en çok ağlayan süt kuzusu. Pipisinin küçüklüğünden endişe ettiğini de hatırlıyor. Çok da tembeldi; her sene mi sınıfta kalır insan? Ama hep Sait Faik okudu. Ders çalışmanın da, sokağın da 'oyun' olduğunu sonradan fark etti. Çocukluk zamanlarında sert bir adamdı da, eski bir arkadaşı yıllar sonra ona şöyle demiş: "Gözlüklerin vardı, önce onları çıkarır sonra kafayı yapıştırırdın adama!" "Uydurma, hatırlamıyorum," diye yanıtlamış arkadaşını. 13-14 yaşlarındayken bir kıza âşık oldu. Bu aşkı Uğur abisine anlattığında "İyi olmuş, dişlerini daha dikkatli fırçalarsın," cevabını aldı. Dişlerini daha dikkatli fırçalamadı ama kız kardeşini ondan sonra hiç dövmedi. Aşkın 'iyi edici'liğini anladı. '70'li yıllarda, Ankara'nın bir devlet lisesindeyken bir gün, sınıf arkadaşının koyu Kürt aksanına diğer çocuklar gibi o da güldü. Çocuk sınıfa dönüp "Ben Türkçe'yi 10 yaşında öğrendim. Bu memleketin çocuğuyum ve sizin güldüğünüz gibi kimseye gülmedim," dedi. O günden sonra 'abi' diye çağıracağı en yakın arkadaşı olan bu çocuk Abdülmelik Fırat'ın oğluydu. Bir zaman sonra Caddebostan Plajı'nda esmer güzeli, beyaz bikinili bir Kürt kızı gördü. Şimdi zaman zaman kızın beyaz bikinisinin üstüne giydiği eşofmanın kapaklı yan cebine girip dizlerini karnına çekip uyumak istiyor. Ayrıca kapağı kapalı cebin içinde havasızlıktan ölüp onun bahçesindeki maydanozların dibine gömülmek de istiyor. Üniversitede Felsefe'ye Giriş dersinden hiç geçemedi. Ama onu geçirmeyen hocalarından (Füsun Akatlı, Zeynep Aruoba) kuşkuyu öğrendi. Bir gün Ankara'daki evinden, evde herkes uyurken sessizce kapıyı çekip çıktı. Eğitim dönemi askerliğini Polatlı'da yaptı, o zamanlar oğlu Ekim Yusuf dört buçuk yaşındaydı. İki tür naturadan tedirgin oluyor: Kibirliler ve ezikler..

DOSTLARININ OKŞAMASI
Reha Mağden'in son kitabı Kalem Ele Küsmeden'de pek çok önsöz var; kimi meslektaşı, çalışma arkadaşı olan dostlarından özel satırlar bunlar. Mağden kitabının ön sayfalarına bu yazıları koymasını şöyle açıklıyor: "Fena halde okşanmayı istediğim için onlara tuzak kurdum. Onlar hiç fark etmedi ama, beni nasıl sevdiklerini onlara itiraf ettirdim. Ben, evde çocukluğumdan beri böyleydim. Annem beni kucaklar, ben onun hafif iter ve Hacı Şakir kokusunu içime çekerken sormadan edemezdim: 'Ben senin nasıl oğlunum anne?'"

Melda DAVRAN

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Büyük iktidar kumarbazı Murdoch
 Batman 'Hawar,' diyor...
 Levent'te 3 milyon avroluk bir garaj
 Greenpeace'in bayrak gemisi Rainbow Warrior'da dört gün
 Yaşam tatil dinlemiyor
 İç güzelliği nedir, ne işe yarar?
 Bir kitapla dünyam değişti!
 Sansüre inanır mısınız?
 Ya şundadır ya bunda
 Sübyancı parti
 Doğum günü 1 Ağustos...
 Tarihimizle yüzleşmek
 Sünniler'in de hayran olduğu Şii
 Tanrıların evinde zenciler var
 Duygularınızın da haritası çıkarılıyor
 'Beni memleketimden kimse ayıramaz'
 Çeşme'den İstanbul'a son dedikodular
 'Sesi kısılmış insanları yazıyorum'
 Şile sahillerinde boğulmaların nedeni 'rip akıntısı'
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Mümkünse basınla bir daha konuşmasınlar
Rafet El Roman...
MEHMET ALTAN
30 yıl önce neredeydiniz?
Bahçe-Şehir Uğur Eğitim...
TURGAY NOYAN
Karşıdaki ışıkları yelkenle...
GÜLSE BİRSEL
İç güzelliği nedir, ne işe yarar?
'Henry öykülerine...
AYŞE KULİN
Yaşam tatil dinlemiyor
Cam göbeğinden laciverde doğru...
ÖNCEL ÖZİÇER
Yaz okulunun ilk öğrencileri
Küçük kuzenler, Çeşme'de...
Fotoğrafçılarla atölye çalışmaları
Fotoğrafçılarla atölye çalışmaları
İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK), tüm...
Vitaminler, mineraller ve sağlıklı yaşam
Geçtiğimiz haftalarda, vitamin ve minerallerin göz sağlığının...
Yemek düşmanlığının altın çağındayız
Yemek yemekten mutluluk duymak, kadınlar arasında neredeyse ayıp sayılıyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.