kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sarımsağın kitabını yazdılar
Bu yoğurdu sarmısaklasak
Sarımsağın kitabını yazdılar

Sarımsağın kitabını yazdılar


Geçtiğimiz haftalarda Eren Akçiçek ve Semih Ötleş'in çeşitli yazarlardan derledikleri bir Sarımsak Kitabı çıktı piyasaya. İzmir Güven Kitabevi tarafından yayınlanmış bu kitapta bu olağanüstü bitki hakkında öğrenmeyi isteyebileceğiniz hatta "Artık bu kadarı da fazla!" diyebileceğiniz her türlü bilgi bir araya toplanmış. Sarımsağın adının nereden geldiğinden tutun, tarihine, sarımsak ile ilgili inançlara ve İslami kaynaklarda karşımıza çıkan sarımsağa, sarımsak festivallerine kadar bir grup yazı 'Sarımsağın Tarihi ve Kültürü' başlığı altında yer alıyor. İkinci bölüm 'Sarımsağın Botanik Özellikleri ve Ziraatı' başlığını taşıyor. Burada değişik yazılar arasında birinin başlığı 'Kastamonu Sarımsağı'. Buradan da, anavatanı olmasa da, Kastamonu, Taşköprü'de yetişen cinsinin dünyanın en iyi sarımsağı olduğunu bir kez daha gerekçeleriyle öğreniyoruz. Kültür bitkisi olarak sarımsağın yabani türlerinin Anadolu mutfaklarındaki kullanımı da bir başka ilginç bölümü oluşturuyor. Son bölüm ise sarımsağın tıbbi özelliklerine ayrılmış. Burada bilim adamlarımızın sarımsak ile yaptıkları tıbbi araştırmaların sonuçları yer alıyor. Bir lezzet sayfasında sağlığa fazla yer vermenin anlamı yok; ancak kısaca özetlemem gerekirse, sarımsak, pek çok derde deva olduğu bilinen Aspirin'den daha da şifalı. Üstelik de yüzde 100 doğal bir ürün. Görgü kuralları kalabalık ortamlarda çalışan, toplu taşıma araçları ile yolculuk yapan insanların başkalarına rahatsızlık verecek kokular yaymamalarını öngörür. Şimdi burada kalkıp da, "Sabah akşam, canınız çektiğince sarımsak yiyin," demek, başkalarına saygısızca davranmayı teşvik anlamına gelecektir. Ama evinizdeyseniz, sıcak yaz akşamlarında bütün aile birlikte sarımsaklı cacığı kaşıklamanıza, bol sarımsaklı yoğurtlu mantıyı atıştırmanıza kim ne diyebilir? Sağlıklı bir demokratik düzenin de göstergelerindendir, sarımsak. Başkalarını rahatsız etmediğimiz sürece, özgürce tüketebileceğimiz olağanüstü bir sebze, baharat, daha da ötesi, doğanın bize armağanı her derde deva bir ilaçtır. Kıymetini bilelim!
DİĞER GURME HABERLERİ
 Japon mutfağı sadece suşiden oluşmuyor
 Yazın salata yenir
 Gıda zehirlenmesi tezgâhlarda...
 Yaz aylarının leziz dumanı
 Dünyanın en lezzetli fıstığı
 Bize özgü lezzetler hangileri?
 Prensesi uyutmayan minik yeşil tane
 Tavuklarımıza lezzet geldi
 'Baklava bizimdir bizim kalacaktır'
 Ece'den mutfak dersleri
 Kahvaltıda Van lezzeti
 Bulgur sonunda sınıf atladı
 Zengin olmanın derdi başka
 Bize de mi lolo?
 Isparta'yı mutlaka keşfedin
 Şarapçıların bilek güreşli
 Ağız tadıyla okunacak dergi...
 Kırmızı noktalı kahvehaneleri bir padişah kapattı diğeri açtı
 Anne kahvaltısı için günün her saati gidilebilir
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Japon mutfağı sadece suşiden oluşmuyor
Ünlü restoran...
Tarihimizle yüzleşmek
Tarihimizle yüzleşmek
Osmanlı çökerken yaşananları tartışmayınca, cehaletten...
Sünniler'in de hayran olduğu Şii
Sünniler'in de hayran olduğu Şii
Irak mezhep savaşının eşiğine gelirken, Lübnanlı bir Şii lider, ezici...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.