kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Lübnan, İsrail'den tazminat istiyor
Annan'dan zirvede acil ateşkes çağrısı
Lübnan için yardım ve asker kararı

Lübnan için yardım ve asker kararı

Lübnan için İtalya'da düzenlenen Roma konferansında bir araya gelen liderler Lübnan'ın yeniden inşaası için bu ülkeye yardımda bulunma kararı aldı. Bu karar kapsamında Birleşmiş Milletler Gücünün Lübnan'a gönderilmesi destekleniyor. Toplantıdan sonra konuşan İtalya Dışişleri Bakanı D'Alema konferansta Lübnan'ın yeniden inşası için yardımda bulunulması kararı alındığını açıkladı.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'da Ortadoğu'da barışın sağlanması için yapılacak olan düzenlemelerin içinde Suriye ve İran'ında bulunması gerektiğini belirtti. Kofi Annan ayrıca bölgede görev alması için oluşturulacak Uluslararası Güç için vakit kaybetmeden harekete geçip çabuk adımlar atılmas gerektiğini vurguladı.

TOPLANTIYA
GÜL DE KATILDI


Türkiye'nin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül tarafından temsil edildiği toplantıda, 15 katılımcı ülkenin heyetleri,İtalya Dışişleri Bakanlığı binası Farnesina Sarayında toplantı için tahsis edilen salonda yerlerini aldı.

İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin açılış konuşmasının ardından, İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın eş başkanlığıyla yönetilecek olan üç saatlik toplantı süresince katılımcı ülkeler, Lübnan ve İsrail arasındaki gerilimin nasıl yumuşatılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunacaklar. Katılımcı ülkelerin toplantı öncesinde verdikleri mesajlarda, uzlaşıdan ziyade, görüş ayrılıkları ön plana çıktı.

Dışişleri Bakanı Gül ise gece geç saatlerde otele ulaştığında, konferansa ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. İtalya Başbakanı Prodi, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Uluslararası Lübnan Konferansı ile hedeflenenin ne olduğunu, öncelik sırasıyla üç madde halinde, ''ateşkes, insani yardım ve Güney Lübnan'da konuşlandırılmak üzere uluslararası bir askeri güç oluşturulmasının yollarını aramak'' biçiminde özetledi.

Ancak İtalya Dışişleri Bakanı D'Alema ile birlikte toplantının eş başkanı konumunda olan ABD Dışişleri Bakanı Rice bu toplantıyı ''süreklilik arz edecek bir anlaşma için zemin arayışı'' biçiminde görme eğiliminde. Rice, toplantıya katılmayan İsrail'in genel eğilimi doğrultusunda, derhal ateşkes ilanına sıcak bakmadıklarının sinyalini de vermiş bulunuyor.

Washington yönetimi, ateşkes için, öncelikle İsrail'in Hizbullah'a yönelik operasyonunu tamamlaması ve Hizbullah'ın elinde olduğu belirtilen iki İsrailli askerin Kızılhaç'a teslim edilmesi gerektiğini savunuyor.

Toplantının katılımcıları arasında yer alan Lübnan, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan, Hizbullah'ın silahsızlandırılması konusuna sıcak baksalar da şu an itibariyle yapılması gereken ilk işin ateşkes ilan edilerek, İsrail saldırılarının durdurulması olduğu kanaatindeler.

Ürdün Dışişleri Bakanı Abdullah Hatib, konferans öncesinde yaptığı açıklamada, ''Araplar olarak Roma'daki toplantıda derhal ateşkes istenmesi gerektiği konusunda hem fikiriz'' dedi. Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt ise katılımcı ülkeler arasındaki görüş ayrılıklarını ''kaygı verici'' olarak değerlendirdi.

ABD tarafından dile getirilen ve İsrail'in geri çekilmesini müteakiben Güney Lübnan'da ''güvenlik kuşağı'' oluşturma işlevini üstlenecek uluslararası gücün nasıl oluşturulacağı da ayrı bir tartışma konusu.

Bu durumda, Uluslararası Lübnan Konferansında, ateşkes veya uluslararası güçten ziyade, çatışmadan mağdur olan sivil halka el uzatma amacıyla insani yardım koridoru oluşturma üzerinde odaklanılmakla yetinilmesi güçlü bir olasılık olarak değerlendiriliyor.

İtalya Dışişleri Bakanlığından bir diplomatik kaynak, beklenti ve yaklaşım farklılıklarının Roma'daki konferansı olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soruya karşılık olarak, ''Bu toplantıyı bir varış noktası olarak görmemek lazım. Önemli olan, kriz için başka yerlerde gündeme getirilebilecek öneriler geliştirilmesini ve de diyalogu sağlamak'' demekle yetindi.

Öte yandan Roma'daki toplantıda çatışmanın aktif taraflarının yer almaması da konferanstan somut bir netice çıkmasını zorlaştırıcı bir faktör olarak değerlendiriliyor.

İsrail toplantıya katılmıyor. Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ve Dışişleri Bakanı Fevzi Salluh her ne kadar Roma'daki konferansa iştirak etseler de Hizbullah'ın bu toplantıda temsilcisi yok. Hizbullah üzerinde etkili olabilecek İran ve Suriye de toplantının katılımcıları arasında yer almıyor.

ULUSLARARASI GÜÇ KONUSUNDA TÜRKİYE'DEN ASKER BEKLENTİSİ

İsrail'in Hizbullah'a yönelik operasyonunu tamamlamasının ardından Lübnan'ın güneyinde oluşturulacak uluslararası güce ilk planda Türkiye'den destek isteneceği biçimindeki iddialar da İtalyan basınında yer almaya devam ediyor.

Türkiye'deki Dışişleri Bakanlığı yetkilileri bu tür haberleri, sadece bir ''zemin yoklama'' olarak değerlendirirken, İtalyan basınındaki haberlerde, ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın Güney Lübnan'a ilk planda Türkiye ve Mısır'ın vereceği askerlerden oluşacak 10 bin kişilik bir uluslararası gücü yerleştirme düşüncesinde olduğuna işaret ediliyor.

La Repubblica gazetesi, ''Rice planı'' olarak nitelediği bu düşünceyi şu ifadelerle özetledi:

''Uluslararası gücün Güney Lübnan'a iki aşamalı biçimde konuşlandırılabileceği belirtiliyor. Uluslararası ilk güç, NATO veya BM komutasında, Türkiye ve Mısır'ın katılımıyla 10 bin askerden oluşacak. Bu sayede, ateşkesin ardından Güney Lübnan'da güvenlik sağlanmış olacak. Lübnan hükümeti bölgede denetimi ele geçirdikten sonra da 30 bin kişilik bir uluslararası güç bölgeye konuşlandırılacak.''

ABD, Lübnan'da oluşturulacak uluslararası güce asker vermeyeceğini açıkladı. Avrupa ülkelerinden ise bölgeye asker göndermeye hazır olduklarını belirten ülkeler, İtalya, İsveç ve Fransa'dan ibaret. Almanya ve İngiltere ise bu konuda muğlak ifadeler kullanmalarıyla dikkati çekiyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Lübnan'da 57 kişi enkaz altında
 Bulgaristan'da cami kundaklandı
 Bush Maliki ile PKK'yı görüştü
 Putin ve Ahmedinejad görüştü
 ABD'li Velez ailesinin dramı
 İsrail: Evet, misket bombası kullandık
 'Yeni bir Ortadoğu için zaman geldi'
 Endonezya güzeline 'ahlaksız' suçlaması
 Bedevi çadırında süpriz yaş günü
 Suudi kralı: Bölgede büyük savaş çıkabilir
 Ukrayna yine 'hükümet' krizinde
 Ahmedinecad'dan Chirac'a mektup
 Bağımsız Kosova'ya Sırplar itiraz etti
 İşkenceci kayınvalide
 Poker kazancı 1.4 milyon doları buldu
 Beş bin otomobil taşıyan gemi devrildi
Appiah gidiyor
Appiah gidiyor
Menajerini değiştirdikten sonra ayrılmayı kafasına koyan Appiah'ın...
100'leşme zamanı
100'leşme zamanı
Bugüne kadar Avrupa'da bir türlü istediğini alamayan F.Bahçe, 100.
Milliyetçilik bizim altı okumuzdan biri
Milliyetçilik bizim altı okumuzdan biri
MHP karşılamasına memnun olan Baykal, "Milliyetçilik altı okumuzdan...
Ankara: Mehmetçiği ateşin içine atmayız
ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın, Roma'da bugün yapılacak Lübnan...
İsrail'den Türk feribota taciz
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Lübnan'dan tahliye işlemlerinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu