kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
SMS:
4122-SO MESAJ
 

Sisin içinden

Amerikan Dışişleri Bakanı Rice'ın tutumu ve söyledikleri açık. İsrail'in Lübnan'da başladığı işi bitirmesi için Washington koşulsuz destek sağlıyor ve diplomatik çözüm çabalarını ağırdan alıyor. Geçen hafta sağlanan jet yakıtının yanı sıra "akıllı füzeler" de artan bir hızla gönderiliyor.
Bu durumda Rice, Asya'dan döndüğünde ateşkes için gerekli gördüğü koşulların gerçekleşmiş olacağına inanıyor. Varılacak herhangi bir anlaşmanın asgari koşulu ise Hizbullah'ın silahsızlandırılması. Ardından Lübnan ordusunun, uluslararası güç desteğiyle güney sınırına gelmesi. Hizbullah'ın o ölçüde zayıflayıp zayıflamayacağı, diğer Lübnanlıları tutumunun ne olacağı ise şimdilik meçhul.
Lübnan'ın güneyinde sıkışmış nüfus, kendisine söyleneni yaparak kaçmaya çalışıyor. Ancak yollar bombalandığından bu da kolay değil. Beyrut'takiler şehrin bir hayalet şehre döndüğünü söylüyor. Yıkıntının ardından ülkeyi maddi ve manevi olarak toparlamanın ne denli güç olacağı ortada.

İran'ın amacı ve kral...
Savaşın vicdanları yaralayan insani boyutunun ötesinde bir stratejik hesaplaşmanın parçası olduğuna kuşku yok. Burada yalnızca ABD ve İsrail tarafının stratejik hesaplarına bakmak yanlış. Zira asıl önemli hamleler birkaç yıldır İran tarafından yapıldı. Irak Savaşı'nın ardından İslam Cumhuriyeti gayet koordineli bir şekilde bölgesel hakimiyet yönünde adımlar attı. Bu bağlamda Ahmedinejad'ın İsrail'in yok olmasını talep eden, soykırımı reddeden söylemi bir hedef kaydırma amacı güdüyordu.
Olivier Roy'un cuma günü Le Monde gazetesinde yazdığı gibi, İran "kısa vadeli çıkarların, uzun vadeli stratejiye eklemlendiği tutarlı bir stratejiye sahip tek aktör". Kısa vadede nükleer ihtirasları nedeniyle üzerine gelecek ABD ve Avrupa kaynaklı baskılardan kurtulmaya çalışıyor. Bu nedenle Hamas ve Hizbullah üzerindeki etkisiyle İsrail üzerinde baskı yaratırken aslında kendisine saldırmanın maliyetini ortaya koyuyor.
Tahran'ın uzun vadedeki hedefi ise Körfez bölgesinin kralı olmak. Bölgesel güç olmaya çalışırken kısa vadede Hamas ve Hizbullah'a verdiği destekle Arap kitlelerini arkasına alıyor. Antisiyonizm ve anti emperyalizm söylemleriyle kendisine karşı Sünni Arap milliyetçisi bir tepkinin şekillenmesini engellemeye çalışıyor. Nihayet de bölgesel güç olmasından korkan çevredeki Arap devletlerini kendi kamuoyları karşısında güç duruma sokuyor.

Şii-Sünni güç çatışması
İran'ın bir Şii gücü olması, Irak'ta giderek şiddet kazanan iç savaşın mezhepler arası özelliği aslında İran'a zarar verecekken vermiyor. Zira kitleleri Filistin meselesi ve İsrail karşıtı söylemiyle en azından nötralize ediyor.
Sünni Arap rejimleri açısından ise bu durum tam bir kâbus. Irak'ın Şiilerin denetiminde olmasına karşı onlar da Sünnileri destekleyerek aslında bir karşılık veriyor. Hizbullah ve Suriye üzerinden Şii İran'ın, bölgede Sünni hakimiyetini kırması düşüncesi kabul edilir gibi değil.
İran'ın bölgesel güç olma yönündeki sağlam açılımları Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün'ün zımnen İsrail'in yanında yer almalarına yol açtı. Hizbullah'ın ciddi şekilde zayıflatılması İran'a vurulmuş bir darbe de olacak. Bunun ardından da Ortadoğu'da Şii hilalini kırmaya yönelik adımlar atılacaktır. ABD'nin de desteklediği bu tür bir gelişmenin önünde ise iki engel var.
Birincisi İsrail'in vur deyince öldürmesi. İkincisi ise gene İsrail'in Filistinlilerin ulusal haklarını tatmin etme konusunda ciddi bir diyaloğa girmemesi. Bu gerçekleşmedikçe de İran elinde kartlar tutmayı sürdürecektir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Mayınlı tarla   / 20-07-2006
 Cehennem kapıları   / 16-07-2006
 Stratejik öngörü   / 13-07-2006
 Gücün sınırları   / 09-07-2006
 İran'ın geleceği   / 06-07-2006
 Balans ayarı   / 02-07-2006
 Yol ayrımı   / 29-06-2006
 Rota   / 25-06-2006
 Kızlar ve gelinler   / 22-06-2006
 Karar   / 18-06-2006
SOLİ ÖZEL
Sisin içinden
Amerikan Dışişleri Bakanı Rice'ın...
İpek şantaj yaptı
İpek şantaj yaptı
Malatyaspor eski başkanı Tanrıverdi, Denizli Başkanı İpek'in Ulusoy'a...
Aslan'dan 6'ya pres
Aslan'dan 6'ya pres
Galatasaray, Türkiye-İsviçre maçında Terim'in "6'ya basın" dediği...
Kuzey Irak'a girmeyin biz gerekeni yapacağız
Kuzey Irak'a girmeyin biz gerekeni yapacağız
Türkiye'nin Kuzey Irak çıkışının ardından dün önce Bush Erdoğan'ı,...
AB rüzgarıyla gelen oyları geriye verdi
2002 seçiminde yüzde 34.28 olan AKP'nin oyu Avrupa Birliği rüzgarıyla...
Başbakan yine Ekinlik'te
Meclis çalışmalarının ve son günlerdeki yoğun Ortadoğu ve terör...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu