|
Şanslı Bir Ülkeyiz
|
|
Artık sofralarımızı renklendirecek yenilebilir çiçekler bile yetiştiriliyor ve giderek artan bir ilgi görüyor.
- Bir zamanlar karpuz çekirdeklerini kurutup, tuzlayıp, kavurur, yerdik. Artık karpuzun çekirdeği yok. - Yöntemler değişti. Bugün daha profesyonel üretim yapıldığı için artık karpuzlar kelek çıkmıyor. Önemli olan en uygun toprakta yetişmesi. Gümüşdere'de roka ekiyoruz muhteşem oluyor; Boğazköy'de ekiyoruz olmuyor. Oysa aralarında iki, üç kilometre mesafe var. Bunun nedeni toprağı ve havası. Mesela kırmızı salatalarımız var, lollorosso. Buraya ekiyorum olmuyor, yeşil çıkıyor. Havadan bir türlü kızarmıyor. Son 10 senede çok büyük değişim oldu. Mutfak sektörümüz de, tarım sektörümüz de değişti. Japonya'da yetkili biriyle görüştük; söz tarımdan açıldı. 'Teknolojide çok iyisiniz' dedik. 'Bizim başka hiçbir şeyimiz yok; domatesi, salatalığı saksıda yetiştiriyoruz. Teknoloji üretmezsek aç kalırız ama gün gelecek, alın size bir otobüs, bize bir tane ekmek verin diyeceksiniz' dedi. O kadar değilse bile, kendimizi çok şanslı görüyorum.
|