kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu yoğurdu sarmısaklasak
Bu yoğurdu sarmısaklasak
Sarımsağın kitabını yazdılar

Tadı da kokusu da keskin...

Sarımsak, mutfağımızın en vazgeçilmez tatlarından biri. Özellikle Avrupa ülkelerinde uzun yıllar kokusu yüzünden hoş karşılanmayan sarımsağı günümüzde tüm dünya severek tüketiyor.


Bu yoğurdu sarmısaklasak

Kokusundan rahatsız oluyorsanız lezzetten fedakârlık edip sade yoğurdu kaşıklarsınız. Ama sarımsaklısını seçerseniz mantıdan cacığa, o yoğurdun girdiği yemek en az birkaç sınıf atlayacaktır.

"Bu yoğurdu sarmısaklasak da mı saklasak, sarmısaklamasak da mı saklasak?" İki açıdan bana çok işlevsel gelir bu tekerleme. Öncelikle Türkçe'yi doğru telaffuz ederek konuşabilmeyi sağlayan, sesletmesi güç tekerlemeler arasında yer alır. Bu ve benzeri tekerlemeleri hızlı hızlı, şaşırmadan söyleyebilirseniz, belki günün birinde iyi bir spiker olabilirsiniz. İkinci işlevi ise, yoğurdu sarımsaklayarak sakladığınızda, o yoğurtla pek çok yemeğe artı lezzet katacağınızın garantisi. Yine de kategorik bir tercih karşısındasınızdır: Yoğurdu ya sarımsaklı ya da sarımsaksız, sade olarak yersiniz. Ağzınız koksun istemiyorsanız lezzetten fedakârlık edip sade yoğurdu kaşıklarsınız. Ama sarımsaklısını seçecek olursanız, mantıdan cacığa, o yoğurdun girdiği bir dizi yemek, lezzet kategorisi içinde en az birkaç sınıf birden atlayacaktır. Çocukken adını sarmısak olarak bellediğim, yukarıdaki tekerlemede hâlâ eski yazım biçimini sürdüren bu sağlık ve lezzet yumağı, günün birinde Türk Dil Kurumu'nun yönlendirmesiyle sarımsak oluverdi. Derken yakın geçmişte bu özbeöz Anadolu ürünü de küresel rüzgârlara kapıldı; Romanya'dan, İran'dan hatta Çin'den getirilen, tatları ve özellikleri bizimkilerle kıyaslanamayacak ama fiyatları çok daha ucuz rakipleri pazarlara girdi. Velhasıl sonunda sarımsak da bozuldu.

'SARIMSAK ZİFTLENEN'
Sarımsağı ya çok seversiniz ya da nefret edersiniz. Biz Akdenizliler, Ortadoğulular genellikle onu çok severiz. Sarımsaksız bir mutfak düşünemeyiz. Oysa Avrupa'nın kuzeyinde yaşayanlar için sarımsak barbarlık, ilkellik ile özdeş tutulur. Sarımsak yiyen birini, örneğin sıradan bir Alman tiksinti verici bulur. 1960'lı yıllarda Almanya'ya giden ilk grup işçilerimiz o zamana dek bu ülke insanlarının büyük bölümünün hiç tatmadıkları, hatta koklamadıkları sarımsağı kendi yemeklerinde bol bol tüketmeye başladıklarında, işyerlerinde, öğle tatillerinde memleketten gelen pastırmayı, sucuğu yediklerinde, Avrupalıların Türkler hakkındaki olumsuz düşüncelerine bir yenisi katılmış oldu. Uzun bir süre, aşağılamak istedikleri Türkler için 'Knoblauchfresser', 'sarımsak ziftlenen' sözcüğünü kullandılar. Aslında ziftlenmek de tam karşılığı değil, çünkü 'fressen' hayvanların yemek yemesi anlamında fiil. Ne var ki, zamanla Batı ve Kuzey Avrupalılar arasında da sarımsak yiyenlerin sayısı arttı. Bir yandan Türk, bir yandan İtalyan lokantaları, sonunda Avrupa'nın her yanına sarımsağı yaymayı başardılar. En az 5 bin yıldır bilinen bu bitkinin vatanının neresi olduğunu kestirmek çok güç. İlk kez Orta Asya, Ortadoğu ve Akdeniz havzasında yetiştirildiği öne sürülüyor, hiç değilse yabani türlerinin Uzakdoğu'da, hatta Amerika kıtasında çok eski çağlardan beri bilindiği belgelerden anlaşılıyor. Anavatanı kimin umurunda? O, Türk mutfağının vazgeçilmez malzemelerinden; bize de bu kadarı yeter.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Yazın salata yenir
 Gıda zehirlenmesi tezgâhlarda...
 Yaz aylarının leziz dumanı
 Dünyanın en lezzetli fıstığı
 Bize özgü lezzetler hangileri?
 Prensesi uyutmayan minik yeşil tane
 Tavuklarımıza lezzet geldi
 'Baklava bizimdir bizim kalacaktır'
 Ece'den mutfak dersleri
 Kahvaltıda Van lezzeti
 Bulgur sonunda sınıf atladı
 Zengin olmanın derdi başka
 Bize de mi lolo?
 Isparta'yı mutlaka keşfedin
 Şarapçıların bilek güreşli
 Ağız tadıyla okunacak dergi...
 Kırmızı noktalı kahvehaneleri bir padişah kapattı diğeri açtı
 Anne kahvaltısı için günün her saati gidilebilir
 Kuşkonmazın zamanı geldi
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Bu yoğurdu sarmısaklasak
Kokusundan rahatsız oluyorsanız...
'En iyi tedavi başlamamak'
'En iyi tedavi başlamamak'
La Paix hastanesi psikiyatri doktorlarından Cem Ataklı uyarıyor:...
Bir kere bağımlıysanız ömür boyu bağımlısınız
Bir kere bağımlıysanız ömür boyu bağımlısınız
- Her yıl, kullanıcı rakamı katlanarak arttığı gibi,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.