|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bir okul üç şampiyon
ÖSS'de zafer devlet liselerinin. Galatasaray lisesi üç birinci çıkardı. Özel liseler tek birincide kaldı.
SIFIRCILAR YARI YARIYA AZALDI 7 öğrenci bütün soruları bilerek 10 dalda birinci oldu. 7 bin 661 öğrenci matematik dalında bütün soruları bildi. Kızlar daha başarılı oldu. 27 bini aşkın öğrenci sıfır çekti. Buna rağmen sıfırcılar geçen yıla göre yarı yarıya azaldı. TÜRKİYE BİRİNCİSİ Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nden Abdurrahman Yılmaz iki testte 1'inci, bir testte de 2'nci oldu.
ÖSS şampiyonu Galatasaray
1 Milyon 510 bin öğrencinin heyecanla beklediği ÖSS sonuçları açıklandı. Fen ve Anadolu liselerinden 10 birinci çıktı. En başarılı okul ise 3 birinci çıkaran Galatasaray oldu SIFIR puan alan öğrenci sayısı geçen yıla göre yarı yarıya düşerek 27 bin 864 oldu. 7 bin 661 süper öğrenci ise bütün matematik sorularına doğru yanıt vererek rekor kırdı.
2006 yılı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları belli oldu. Sınavın en başarılı okulları Fen ve Anadolu Liselerinden 10 birinci çıktı. En başarılı okul ise 3 birinciyi birden çıkaran İstanbul Galatasaray Lisesi oldu. Sıfır alan öğrenci sayısı geçen yıla göre yarı yarıya düştü. Sınavı kazanan öğrenci sayısı ise yükseldi. Sınav sonuçlarında, bu yıla kadar sürekli en başarısız bölgeler olarak ön plana çıkan Doğu ve Güneydoğu'ya bu sonuçlarla Karadeniz ve Marmara Bölgesi'nin de dahil olması dikkat çekti. En başarılı bölge
ise İç Anadolu oldu.
KAZANMA ORANI ARTTI Öğrencilerin ve velilerin heyecanla beklediği sınavın sonuçlarını Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan açıkladı. Buna göre, sınava giren 1 milyon 510 bin 302 adayın 1 milyon 218 bin 153'ü 160 puanı aşarak (yüzde 80) 2 yıllık meslek yüksekokullarına, 913 bin 122'si (yüzde 60) 185 baraj puanını aşarak 4 yıllık fakültelere tercih yapmaya hak kazandı. Sonuçlara göre 185 puan ve üstünde alan 913 bin adayın ancak 202 bin 998'si 4 yıllık bir fakülteye yerleştirilebilecek. 165 puan ve üstü alan 1 milyon 218 bin öğrenci ise 201 bin 559 kişinin alınacağı iki yıllık meslek yüksekokullarında kendine yer bulabilecek. Özel yetenek, yurt dışındaki ve KKTC'deki üniversite kontenjanlarıyla birlikte yerleştirilecek öğrenci sayısı 405 bin 517 olacak. Açıköğretim Fakülteleri için yerleştirmede sınır bulunmayacak. Başarılı öğrencilerin oranında geçen yıla göre yüzde 1-3 arasında yükselme dikkat çekti. Sınavı kazanamayan aday sayısı ise 292 bin 149 (yüzde 19) oldu. Bu oranda geçen yıl yüzde 33 idi.
SIFIR ALMAYA ÇALIŞMIŞTI Bütün sorulara yanlış yanıt vererek '-45' puan almaya çalışan ODTÜ öğrencisi Sefa Boyar'ın ise sıfır ve altında puan alanların sonuçları internete konulmadığı için sonucunu haftaya öğrenebilecek. Prof. Yarımağan ise Boyar'ın medyatik ucuz kahramanlık yapmaya çalıştığını, tüm soruları yanlış yapmanın da zor değil, tersine çok kolay olduğunu söyledi. Endüstri Meslek Liseleri en başarısız okullar olurken, İmam Hatip Liselerinin başarısı 4 yıllık bir fakülteyi tercih etme hakkı açısından yüzde 59'da kaldı. Geçmiş yıllarda olduğu 2006 ÖSS'nin de en başarılıları kız öğrenciler oldu. Sınava giren 845 bin erkek aday 160 ve üstü puanda yüzde 77 başarı elde ederken, 664 bin 953 kız öğrencinin başarı oranı ise yüzde 84'ü geçti. Sayısal puan ortalamasına göre en başarılı üç il Denizli, Ankara ve Karabük, sözel puan ortalamasına göre, Aydın, Kırşehir ve Denizli, eşit ağırlık puan ortalamasına göre, Denizli, Aydın ve Uşak oldu. Başarısız iller sıralaması ise geçmiş yıllarda olduğu gibi çok değişmedi. Kars, Iğdır, Muş, Mardin, Bitlis, Bingöl, Ağrı, Ardahan, Şırnak ve Hakkari en başarısız iller oldu. Sınavı kazanan adaylar okullarda satışa sunulacak tercih ve kontenjan kılavuzunu alacak. İnternet üzerinden veya başvuru merkezleri üzerinden yapılacak tercihler 26 Temmuz-11 Ağustos arasında ÖSYM'ye gönderilecek.
1 VE 2 ARASINDAKİ FARK Öğrenciler yerleştirme için 24 Temmuz- 9 Ağustos tarihleri arasında da ücretlerini yatırmış olacak. Yarımağan, kılavuz kitapçığında yüzdelik dilimlerde yapılan bir yanlışlık nedeniyle değişikliğe gidildiğini, adayların tercih yaparken 'gri kapaklı' kılavuzun bilgilerini dikkate almalarını istedi. ÖSS kitapçığı, bu yıl Sözel 1 ve Sözel 2 olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Her öğrenci, Sözel 1 sorularını cevaplamakla yükümlü. Ancak Sözel 2 sorularını, sadece sözel bölüm tercihi yapacak olan adaylar çözüyor. Sözel 1 ile 2 yıllık veya az sayıdaki 4 yıllık yüksekokullar kazanılabilirken, Sözel 2 ile öğrenciler 4 yıllık fakülteleri kazanmak için ter döktü.
İLK SIRALARI PAYLAŞTILAR Sayısal-1: Hüseyin Yıldız, Ankara Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi. Sözel-1: Okan Çalışkan, İstanbul Galatasaray Lisesi, Server Çimen, Çanakkale Fen Lisesi, Abdurrahman Yılmaz Ankara Atatürk Anadolu Lisesi. Eşit Ağırlık-1: Okan Çalışkan İstanbul Galatasaray Lisesi, Server Çimen Çanakkale Fen Lisesi, Abdurrahman Yılmaz, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi. Sözel-2:Yiğit Cem Öztürk İstanbul Galatasaray Lisesi. Sayısal-2: Onur Tidin Özel Fatih Fen Lisesi. Eşit Ağırlık-2: Eren Karaaslan, İskenderun İstiklal Makzume Anadolu Lisesi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|