kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Pastırma mutlaka kuru olur
'Şimdiki müşteri tahsilli'
Pastırma mutlaka kuru olur
Tükenmezi bilir misiniz?
Pilaki sarımsak ister

Pastırma mutlaka kuru olur


- Garson sizce nasıl olmalı?
- Garson ne demek, biliyor musun? Hele metrdotel, yani şef.. Müşteri sordu diyelim; şatobriyan, fileminyon, nasıl yapılır, bilmesi lazım. Kusura bakmasınlar bugün benim meslektaşlarım. Beyaz ceket, papyon tamam ama 'Ne tabağı bu?' diye sordun mu ayrıntılarıyla bilmeli. Eskiden yüksek yerlere giderdim şimdi gidemiyorum; ihtiyarladım. Belki oralarda böyle garsonlar vardır.
- Oralarda bile çok eksik Refik Bey.
- Ben birden bire şef oldum. Rum, Sırp, Boşnak garsonlar var; beni mutfaktan garsonluğa çıkardılar. Bir garson müşterinin ne istediğini gözünden anlayacak. Askere gittim geldim, Asmalımescit'te Nil Restoran vardı, orada servise devam ettim. Müşteriler Fischer'den tanıdıklarımdı.
- Nil Restoran da Alman yemekleri yapardı; ben çocukken hatırlarım.
- Ben çalışırken Viyana lokantasıydı. Sonra Alman yemekleri yaptı. Bir gün bir müşteri bana siparişlerini saydı, 'Pilaki getir, Amerikan salatası getir', diye. Allah Allah... Hani istese İtalyan salatası var, şu var, bu var, her şey var ama Amerikan salatası da ne? Aşçıbaşı Rum, ikinci aşçı da Ermeni. Siparişleri verdim, Amerikan'ı sona sakladım. 'Bir de Amerikan salatası dedim.' Usta bir tabak uzattı. 'Bu ne?' dedim ustaya. 'Amerikan salatası' dedi. Yahu buna Rus salatası derler, ne zaman Amerikan salatası oldu? Bugün Rus salatası hiçbir yerde yok.
- Hepsi Amerikan salatası.
- Aslında Amerikan da yok. Uydurmasyon içi patates dolu; yok öyle bir salata. Bugün mutfağa girsem aşçıbaşımla birlikte yaparım. Akrabamdır o da yanımda yetişmiştir. Ama millet öylesini kabul etmiyor. Ne gördü, neye alıştıysa onu istiyor. On kuruşluk pastırma verirsin. Kuru olacak. Şimdi kuru pastırma için bozulmuş diyorlar.
- Pastırma kuru olur; şimdi çiklet gibi ve ıslak. Refik Bey, eskiden Rumlar buralarda çoğunluktaydı; onlarla çalışmak nasıldı?
- Rumlar'da bir tabiat vardı; ben bir Rum lokantasında çalışıyorum, tam işi öğrenecekken, hemen beni gönderir. Tam öğrenmeme meydan vermez. Hep Rum olacak. Ben Hıristaki'de şefken dört tane Rum garson var. Biri iş bilmiyor ama yakışıklı. Mösyö Hıristaki'ye bunu işten çıkarmasını söyledim.'Kuzum' dedi, 'o kuyumcu.' 'Peki Mösyö Hıristaki, ben kuyumcu olsaydım, beni alır mıydın?' dedim, durdu. 'Tabii almazdın. Bu yaramaz; öbürlerinin de hakkını yemeyeyim, bilen biri gelsin' dedim. Rumlar illa kendi insanını kollar.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
 Bahçe vaha gibi yemekler vasat
 Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
 Seyyar tezgâhından AB'ye
 Boğaz'a nazır lezzet mekânı
 Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Uskumru dolması en kral meze seçildi
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
 Kebap ve tatlı dünyasında bir dev
 Başkentin ünlü lezzet durağı
 Şampiyon artık Bodrum'da
 700 kişilik 'butik' kebapçı
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 Bize ait domates bile kalmadı
 Organik tarım doğayı koruyor
 Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
ALİ ESAD GÖKSEL
Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
Son 25 yıldır...
'Yapılan eleştirilerin yüzde 90'ı art niyetli'
'Yapılan eleştirilerin yüzde 90'ı art niyetli'
Ekranın en genç kanalı Kanal 1, dünya kupasını yayınlayan ilk özel...
'Galiba Semercioğlu'nun hafızasına bir şey olmuş'
'Galiba Semercioğlu'nun hafızasına bir şey olmuş'
- Cengiz Semercioğlu yazısında Kanal 1'i, Almanya'ya yeterince...
Hobi olarak başladılar şimdi Avrupa'dalar
Türk sokak modasını yansıtan kıyafetler tasarlayan Biswear, dünyaca...
Bikininin çok parçalı öyküsü
Bugün kadınların vazgeçemediği bikiniyi, 60 yıl önce ilk kez...
Sinema mevsimi panoraması
Atilla Dorsay 'Sinemada Geçen Mevsime Bakış' yazısının devamında İtalya'dan...
Karayip denizinde fantastik kaçıp kovalamaca
Sinema (ve de genelde sanat) günümüzde artık çok özgün şeyler yaratamıyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.