kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İsrail vuruyor bölge geriliyor
Vatikan İsrail'in Lübnan'a saldırılarını kınadı
Gazze Şeridi'nde sıkıntı had safhada
Kanada Başbakanı Harper: İsrail'in saldırıları ölçülü
İsrail Beyrut Havaalanını vurdu

İsrail vuruyor bölge geriliyor

Hizbullah'ın iki askerini kaçırmasının ardından Lübnan'a giren ve ülkeyi abluka altına alan İsrail'in harekatı Ortadoğu'da suların ısınmasına neden oldu. Üçüncü gününe giren harekatta şu ana kadar 61 kişinin öldüğü yüzlerce kişininde yaralandığı bildirildi. İsrail'in harekatı Arap dünyasını ayağa kaldırırken İran İsrail'in Suriye'yi vurması durumunda çok sert karşılık göreceğini bildirdi.

AHMEDİNEJAD: 'İSRAİL'İN SURİYE'YE YÖNELİK BİR SALDIRISI ÇOK SERT KARŞILIK GÖRECEK'

İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, Suriye'ye yönelik
bir İsrail saldırısının tüm İslam alemine yapılmış bir saldırı olarak kabul edileceğini ve ''çok sert bir karşılık göreceğini'' söyledi.

İran devlet televizyonunun haberinde, Ahmedinejad'ın Suriye DevletBaşkanı Beşşar Esad ile yaptığı telefon konuşmasında, ''Siyonist rejimaptalca yeni bir hareket yapar ve Suriye'ye saldırırsa bu tüm İslam alemine yapılmış bir saldırı olarak kabul edilecek ve bu rejim çok sert bir karşılık görecektir'' ifadelerini kullandığı belirtildi.

Haberde Ahmedinejad'ın ayrıca, ''İslam Konferansı Örgütünün Siyonist rejim tarafından yaratılan yeni kriz konusunda daha faal olması bir zorunluluktur'' dediği kaydedildi.

Suriye ve Hizbullah ile yakın bağları olan İran İslam hükümeti hiçbir zaman resmi olarak tanımadığı İsrail hükümeti için ''Siyonist rejim'' nitelemesini kullanıyor.

İSRAİL İÇİŞLERİ BAKANI ON: ''VAKTİ GELDİĞİNDE NASRULLAH'LA HESAPLAŞACAĞIZ''


İsrail jetleri bu sabahın erken saatlerinde Lübnan'ın Bekaa vadisinde Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ne ait üssü vurdu.

Lübnan polisi, Ahmet Cibril'e bağlı Suriye yanlısı FHKC-Genel Komutanlık örgütüne ait üssün bombalandığını bildirdi.FHKC-Genel Komutanlığının Lübnan'daki diğer üssü, Beyrut'un 15 kilometre güneyinde bulunuyor.Suriye yanlısı Filistinlilerin mevzileri, İsrail tarafından ilk kez hedef alınmış oldu.

İsrail jetleri, yine bu sabah Lübnan-İsrail sınırı yakınlarındaki Nakura bölgesini de bombaladı. Jetler, bölgeye 4 füze saldırısı düzenledi.

Saldırılarda can kaybı olup olmadığı bilinmiyor.Bu arada, İsrail, Hizbullah lideri Hasan Nasrullah'ı ortadan kaldırma tehdidini yineledi.

İsrail İçişleri Bakanı Ron Bar On, ''Hizbullah lideri kendi kaderini kendi çizdi. Vakti geldiğinde kendisiyle hesaplaşacağız'' dedi.İsrail, iki askerinin Hizbullah militanlarınca kaçırılması üzerineçarşamba günü Lübnan'a taarruza geçmişti.

SALDIRILARIN BAŞLAMASINDAN BU YANA 61 LÜBNANLI ÖLDÜ

İsrail'in önceki gün Gazze'den sonra Lübnan'da da askeri saldırılar başlatmasından bu yana ölen Lübnanlıların sayısının 61'e yükseldiği kaydedildi.

Saldırılarda Lübnan'ın yollarını, üst geçitlerini ve petrol tanklarını da hedef alan ve ülkeye hava, deniz ve kara ablukasını daraltan İsrail, gece boyunca başkentin güneyini havadan vurdu. 24 yıl önce Lübnan'a saldırısı ve Beyrut'u işgalinden bu yana en büyük saldırılarından birini düzenleyen İsrail'in gece boyunca Beyrut'a en az 7 füze attığı haber veriliyor.

BEYRUT'A UÇAKSAVAR SESLERİ HAKİM

Bölgedeki gazeteciler ve görgü tanıkları, Beyrut'ta savaş uçakları ve füze sesleriyle birlikte yerden de uçaksavar sesleri duyulduğunu kaydetti.

Beyrut'ta bomba ve füzelerin bir köprüyü yıktığı, bir köprüye ağır hasar verdiği, binaların camlarını kırdığı, bazı balkonların ve duvarların sokaklardaki araçların üzerine yıkıldığı belirtildi. Lübnan televizyonunda, bir bombanın Beyrut'un güneyindeki Suriye'ye giden ana yola açılan ana bir kavşakta açtığı delik, göğsü ve karnı kanla kaplı, yüzünden kan damlayan bir gencin hasar gören birbinadan çıkışı görüntüleri yer aldı.

Bu arada dün gece Beyrut havaalanında vurulan bir petrol tankının hala yanmaya devam ettiği, Beyrut'un 32 kilometre güneyindeki Ciye kentinde bulunan elektrik santralindeki bir petrol tankının da alevleriçinde olduğu haber veriliyor. Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği topraklardan 2000 yılında çekilen İsrail'in üç gündür düzenlediği saldırılarda ölen Lübnanlıların sayısının 61'i bulduğu, 150'den fazla kişinin de yaralandığı kaydedildi. Saldırılarda 2 İsrailli sivil ile 8 İsrail askeri de öldü.

LÜBNAN'DA DÜN 15 SALDIRI DÜZENLENDİ

İsrail ordu sözcüsü de Lübnan'da 15 hedefe saldırı düzenlendiğini belirterek, hedefler arasında liman kenti Sayda'nın güneyindeki bir benzin deposunu, Beyrut'u Suriye'nin başkenti Şam'a bağlayan ana yoldaki bazı bölgeleri, Beyrut'taki köprüleri ve Hizbullah karargahları olduğunu söylediği, başkentin güneyindeki dış mahallelerisaydı.

Gece boyunca Hizbullah'ın da İsrail'in kuzeyine roket saldırısı düzenlediği, ancak bu saldırıların hasara yol açmadığı İsrail ordusu tarafından açıklandı.

İsrail, önceki günden bu yana yüzlerce hedef vurduğu Lübnan'da ülkenin tek uluslararası havaalanının kapanmasına yol açtı ve bu ülkenin komşusu Suriye ile ana karayoluna zarar verdi. Ayrıca İsrail gemileri, ülkenin kıyısını abluka altına aldı.

BM ATEŞKES TALEP ETTİ

İsrail'in kaçırılan askerlerini kurtarma gerekçesiyle Gazze'nin ardından saldırılarını yönelttiği Lübnan'ın hükümeti de dün BM Güvenlik Konseyinden, çatışan Hizbullah ile İsrail'e ateşkes çağrısında bulunmasını talep etti.

BM Güvenlik Konseyinin Lübnan konusunda bugün toplanması beklenirken, ABD'nin, dün Arap ülkeleri adına Katar tarafından sunulan, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını durdurması çağrısını içeren bir karar tasarısını veto ettiğine de dikkat çekiliyor.

BEYRUT'UN GÜNEYİNE FÜZE SALDIRISI: 3 ÖLÜ 55 YARALI

İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyine düzenledikleri füze saldırısında 3 kişinin öldüğü, 55 kişinin yaralandığı bildirildi. Gazze Şeridi'nde de bir Filistinli tank ateşiyle yaşamını yitirdi.

Savaş uçaklarının Hizbullah'ın siyasi merkez bürosunun bulunduğu bir banliyödeki bir köprü ile Ciyye elektrik santraline ait yakıt depolarını hedef alan saldırısında en az 3 kişinin öldüğü, 55'ten fazla kişinin yaralandığı bildirildi.

Lübnanlı görgü tanıkları ve güvenlik yetkilileri, Lübnan Kara Kuvvetlerinin de hava saldırısına uçaksavar ateşiyle karşılık verdiğini belirttiler. Bölge sakinleri savaş uçaklarından en az 4 füze fırlatıldığını kaydettiler.

Öte yandan, İsrail radyosu, Hizbullah'ın Hayfa kentine attığı füzelerin, İran yapımı füzelerle benzerlik taşıdığını ileri sürdü.

İSRAİL JETLERİ BEKAA VADİSİ'NDE FHKC ÜSSÜNÜ VURDU

İsrail jetleri bu sabahın erken saatlerinde Lübnan'ın Bekaa vadisinde Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ne ait üssü vurdu.

Lübnan polisi, Ahmet Cibril'e bağlı Suriye yanlısı FHKC-Genel Komutanlık örgütüne ait üssün bombalandığını bildirdi.

FHKC-Genel Komutanlığının Lübnan'daki diğer üssü, Beyrut'un 15 kilometre güneyinde bulunuyor. Suriye yanlısı Filistinlilerin mevzileri, İsrail tarafından ilk kez hedef alınmış oldu.

İsrail jetleri, yine bu sabah Lübnan-İsrail sınırı yakınlarındaki Nakura bölgesini de bombaladı. Jetler, bölgeye 4 füze saldırısı düzenledi.
Saldırılarda can kaybı olup olmadığı bilinmiyor.Bu arada, İsrail, Hizbullah lideri Hasan Nasrullah'ı ortadan kaldırma tehdidini yineledi.

İsrail İçişleri Bakanı Ron Bar On, ''Hizbullah lideri kendi kaderini kendi çizdi. Vakti geldiğinde kendisiyle hesaplaşacağız'' dedi.

İsrail, iki askerinin Hizbullah militanlarınca kaçırılması üzerine çarşamba günü Lübnan'a taarruza geçmişti.

HİZBULLAH 3 İSRAİL KASABASINA 20 ROKET FIRLATTI: 6 YARALI

Hizbullahın bugün 3 İsrail kasabasına 20 roket fırlattığı, saldırılarda 6 İsraillinin yaralandığı bildirildi. İsrail ordu ve polisinden yapılan açıklamaya göre, Safad, Nahariyeve Hatzor kasabalarına düşen roketler, maddi hasara da yol açtı. Yaralılardan birinin ağır olduğu belirtildi.

GAZZE ŞERİDİ'NDE BİR FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail'in Gazze Şeridi'nde açtığı tank ateşinde bir Filistinli öldü.Filistinli kaynaklar, Filistinlinin, aracıyla hatalı dönüş yaparakİsrail güçlerine doğru yaklaşması üzerine ateş açıldığını belirtti.Tank ateşinde bir Filistinlinin de yaralandığı kaydedildi.

İSRAİL ORDUSU HAN YUNUS'TAN ÇEKİLDİ

İsrail ordusu, birkaç gün önce yerleştiği Gazze Şeridi'nin orta bölgesindeki Han Yunus yakınlarında düzenlediği operasyonların ardından bölgeyi terk etti.

Bölgedeki Givati Tugayları ve zırhlı birlikler, İsrail'deki üslerine döndü.

Üst düzey bir askeri yetkili, Gazze'deki operasyonların sona ermediğini, aynı şekilde sürdürüleceğini söyledi. Öte yandan dün gece Gazze Şeridinden İsrail'in kuzeyindeki Sderot ve Aşkelon'a füze saldırıları düzenlendi. Sderot'a 3 Kassam füzesi düştüğü, 4 kişinin şoka girdiği belirtildi.

İslami Cihad'ın silahlı kanadı Kudüs Tugayları da Aşkelon'a orta menzilli füze saldırısı düzenlediğini bildirdi. Örgütten yapılan açıklamada, militanların İsrail'e saldırılarını artıracağı ifade edildi.

Celile'de Kibutz Baram'a da Katyuşa füzeleri düştü.

HAYFA LİMANINA TEHLİKELİ MADDE GİRİŞİ YASAKLANDI

Füzelerin dün akşam hedef aldığı Hayfa limanında, muhtemel yeni saldırılara karşı tehlikeli madde taşıyan gemilerin limana girişi yasaklandı.
Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, bölgedeki Roş Pina havalimanı yakınlarına füze isabet etmesi nedeniyle, havalimanına uçakların iniş kalkışının yasaklanması talimatını da verdi.

İsrail karayolları idaresi de kuzeydeki yolların füzelerle tahrip edilebileceğini dikkate alarak önlemler aldı.

Bölgedeki Kiryat Şimona ve bazı yerleşimlere makineler ve yol tamiratında kullanılan ham maddeler sevk edildi. Öte yandan İsrail borsası, son gelişmeler nedeniyle yüzde 4,3 oranında düştü.

Haaretz gazetesinin haberinde, ''Kuzey sınırı yanıyor. Gazze'de savaş var. İsrail kentlerine füze yağıyor. Petrol fiyatlarının varili 76 dolara varmasına rağmen Tel Aviv borsası sadece yüzde 4,3 kaybetti'' denildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Hedef başkent Beyrut
 Irak'ta şii camisine saldırı: 2 ölü
 Gazze'de bombalar susmuyor
 Beyniyle kanal değiştirdi
 Farinelli'nin 'sırrı' mezarını açtırdı
 ABD, savaş gemisini açık denize çekti
 Eski BM temsilcisi Göksel: Takas şart
 Bilgisayarla 85 beden
 Otobanda 'paintball' kazaya neden oldu
 Shakespeare'e 8.5 milyon YTL
 Başı kesilen gazetecinin eşini, Jolie oynayacak
Anelka iyi mi?
Anelka iyi mi?
Fenerbahçe'nin Hollanda'daki kampına dün katılan yeni teknik...
Pahalı oldu ama...
Pahalı oldu ama...
Beşiktaş'ta 2003-04 sezonunda başlayan gençleştirme operasyonu...
'Hırsız başkan' sözüne tokat
'Hırsız başkan' sözüne tokat
Bakırköy Belediye Başkanı'na "Hırsız Başkan" diye bağıran hayvan...
TSK'yı dinleyenler ortaya çıkarılmalı
Özel telefonlarım tam sekiz aydan beri dinleniyormuş. İşin acı tarafı...
Din dersinde Alevi Sünni çatışması çıkar
Kendisi de Alevi olan Hacıbektaş Belediye Başkanı Selmanpakoğlu Din...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu