kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kışın Kiraz Yemek
Bize ait domates bile kalmadı
Şanslı Bir Ülkeyiz
Kışın Kiraz Yemek
Ananas Yetiştiren De Var

Kışın Kiraz Yemek


- Meyveler giderek bodurlaşıyor, üç, beş sene içersinde örtü altına girecek. Belki kirazı, üzümü kışın bile yiyebileceğiz. Avrupalılar Türkiye'deki pazarı değiştiriyorlar. Bize üzüm, elma, şeftali fidesi satacaklar. Siz kendi ağacınızı sökecek, o fideyi dikeceksiniz. O fideler bodurdur, örtü altında da yetiştirebilirsiniz. Zorla değil ama bir şekilde insanlar kendi pazarlarını bu şekilde oluşturuyorlar.

- Sizce kim sahiplenmeli ki yerli ürünlerimiz tekrar ortaya çıkabilsin?
- Tabii öncelikle devlet. Tarım bakanlığı olabilir, üniversiteler olabilir. Her bölgede tarım ilçe müdürlükleri var; ben bunların ne yaptıklarını çözebilmiş değilim. Avrupa'da görüyoruz, duyuyoruz. Mesela filan yerde örneğin salatalık üretilir. Oraya kaç ton salatalık tohumu ekmesi gerekiyordur? Diyelim on ton. On bir ton tohum sattırmazlar oraya. Türkiye'de bu sene salatalık yok, atıyorum yirmi ton salatalık ekiliyor. Ertesi sene salatalık rezil oluyor köylünün de elinde kalıyor, devlet zarara uğruyor. Bir sene sonra kimse salatalık ekmiyor; bu sefer salatalık beş milyona fırlıyor. Herkes perişan oluyor. Bunların organize edilmesi lazım. Türkiye'de sağlıksız ilaçlama, yanlış gübreleme yapılıyor. Çevremizde görüyoruz; ilacı, kimyasalı kullanıyor, o seranın içinde dolaşmaya devam ediyor. Sağlığı bozuluyor; insanların şekli bile değişti o bölgelerde. Bunun çözümünü İl Tarım, İl Sağlık örgütleri getirebilir. Biz nasıl doktora gidip reçeteyle ilaç alıyorsak, yetkili kuruluşlar reçete verecek, kimyasallar öyle satılacak. Tehlikenin boyutlarını kimse düşünemiyordu. Buğdayın ilacını götürüp domatese, domatesin ilacını birkaç gün sonra toplayacağı salataya kullanıyordu. Türkiye'de bunlar yapıldı, insanların zehirlenmesine neden oldu. Tabii kimse isteyerek yapmadı; bilinçsizlikle yapıldı.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
 Seyyar tezgâhından AB'ye
 Boğaz'a nazır lezzet mekânı
 Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Uskumru dolması en kral meze seçildi
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
 Kebap ve tatlı dünyasında bir dev
 Başkentin ünlü lezzet durağı
 Şampiyon artık Bodrum'da
 700 kişilik 'butik' kebapçı
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 'Şimdiki müşteri tahsilli'
 Organik tarım doğayı koruyor
 Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
 Tohumun kontrolü çok zor
 Türk mutfağının kendine özgü bir kokusu olmalı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
40'lı yaşlara huzur tatili
40'lı yaşlara huzur tatili
35 yaşın üstündeki bekârlar için düzenlenen özel turda yoga ve...
Mücevher Oscar'ını aldı
Mücevher Oscar'ını aldı
Las Vegas'ta düzenlenen Couture Mücevher Konferansı'na katılan...
'Futbolu erkekler zorlaştırıyor'
Futbol yazarı Ebru Kılıçoğlu ve Banu K. Yelkovan kardeşler, futbolun...
Sanata destek kriz tanımaz
Festival sponsorluğundan kriz dönemlerinde de vazgeçmeyen Emirates...
Geçen sezonun muhasebesi
Yoğun bir sinema sezonunu daha geride bıraktık. Atilla Dorsay, 1 Haziran 2005 /...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.