kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kretchmer: Desteğin düşmesi üzdü

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, Türk hükümetinin, milliyetçilerin AB karşıtı propagandalarının üstesinden gelmesi gerektiğini söyledi. Eurobarometer araştırmasının sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere Avrupa Komisyonu binasında basın toplantısı düzenleyen Kretschmer, araştırma sonuçlarına göre Türk halkının AB desteğinin oranının yüzde 44'e düşmesini ''ciddi ve hayal kırıklığı yaratan'' bir unsur olarak niteledi.

Müzakere süreci sırasında aday ülkelerde AB'ye olan desteğin azalmasının sık
rastlanan bir gelişme olduğuna dikkati çeken Kretschmer, bununla birlikte Türkiye'de destekteki düşüşün, ülkenin müzakere sürecinin henüz başında olduğu ve reformların henüz halk üzerinde etkisini büyük oranda hissettirmediği bir dönemde görüldüğüneişaret etti.

Türkiye ile son dönemlerde çok da olumsuz bir gelişme meydana gelmediğini, müzakerelerin başladığını, tarama sürecinin başarıyla devam ettiğini ve hatta 1 faslın açılıp geçici olarak kapandığını da hatırlatan Kretschmer, ''O zaman neden bu oran yüzde 44'e düştü?'' sorusunu sordu.

Kretschmer, Türk hükümetinin, AB ile müzakerelere başlayarak ülkede tarihi bir süreci hayata geçirmeyi başardığını ifade ederek, bualanda en büyük başarılarından birini yakalayan hükümetin AB'ye olan ilgisinin azaldığına ihtimal vermediğini söyledi.

HÜKÜMETİN ÖNCÜ ROLÜ

Türkiye'nin 'güçlü bir Avrupa'nın güçlü bir parçası olmaya'davet edildiğini belirten Kretschmer, mevcut hükümetin, öncü rolünü sürdürerek bu hedefe ulaşabileceğini kaydetti. Kretschmer, AB üyeliği hedefine karşı gayretli bir yaklaşım geliştirilmesi ve ''tüm siyasi enerjinin'' harekete geçirilmesinin önemini vurguladı.

Bu süreçten hem Türk halkının hem de AB'nin kazançlı çıkacağına inandığını ifade eden Kretschmer, bu aralar ''tren kazası'' meselesineçok odaklanıldığına dikkati çekerek, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde belki zaman zaman ''ertelemeler'' olabileceğini, ancak bu sürecin, üyelikten önce kesileceğine inanmadığını söyledi.

Bu ertelemelerin Türk halkının yararına olmadığını ifade eden Kretschmer, Türkiye'nin Gümrük Birliği Ek Protokolünün imzasından doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini yineledi.

Türkiye ile müzakerelerin başlamasının şartlarından birinin Ek Protokolün imzalanması olduğunu hatırlatan Kretschmer, imzanın ardından AB olarak sözlerini tuttuklarını ve müzakereleri başlattıklarını, şimdi de Türkiye'nin, protokolün imzasının getirdiği yükümlülüklerini hayata geçirmesini beklediklerini kaydetti.

AB üyeliğinin Türk halkının günlük yaşamlarında çok büyük etkisinin olacağını söyleyen Kretschmer, ''Türkiye'yi ve Türk halkını,çitin öbür tarafına bakmaya ve AB'deki gelişmeleri takip etmeye çağırıyorum'' dedi.

Kretschmer, AB'nin ''uğursuz'' bir şey olmadığını, içinde gizlilik-saklılık barındırmadığını söyleyerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türk hükümetine, ''2002'de atıldıkları yola gayretli bir şekilde devam etmenin yanı sıra bunu çok açık bir şekilde kamuoyuyla paylaşma ve Türkiye'nin üstlenmeye ihtiyacı olduğu temel değişiklikleri kucaklama çağrısında bulunduğunu'' belirtti.

YOLUN SONUNDA TÜRKİYE BAŞARILI OLACAK

''Milliyetçilerin propagandalarının üstesinden gelmek ve halkının yararı için ülkeyi daha iyi bir geleceğe taşımak zorundalar'' ifadesini kullanan Kretschmer, yolun sonunda Türkiye'nin başarılı olacağına yönelik inancını dile getirdi.

Kretschmer, Türkiye'nin, göstereceği performansla AB liderliğini ve kamuoyunu, reformlardan sonra AB'nin değerli bir üyesi olacağına ikna edeceğini ifade etti.

Kretschmer, bir soru üzerine, Eurobarometer araştırmasının sonuçlarından esas dersin Türkiye içinden alınması gerektiğini kaydederek, meselenin Türkiye içinde bir iletişim problemi olduğu görüşünü dile getirdi.

Türk hükümetinin, AB sürecindeki başarıyı kendi halkına yansıtmasıgerektiğini Kretschmer, medyanın da bu süreçte önemli rol oynadığını kaydederek, basının genelde bu süreçteki olumlu yanlardan, çok krizlerve sorunları yansıtmaya daha hevesli olduklarını düşündüğünü belirtti.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Kretschmer, bir başkasoru üzerine, 9. reform paketinin AB'nin Türkiye ile ilgili yayınlayacağı İlerleme Raporundan önce Mecliste kabul edilmesinden memnuniyet duyacaklarını da söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CHP'den El Kadı tepkisi
 ABD, Kıbrıs görüşmelerinden memnun
 Baykal'dan önce uyarı sonra teklif
 Başbakan: Hamas'la yeniden görüşebiliriz
 Zapsu ifade verdi
 Lenin'i ölü görmek güzel
 Davutoğlu ile Meşal'in görüşmesini doğruladı
 El Kadı, Türkiye'yi seven hayırsever bir insandır
 Ecevit'e sıvı gıda verildi
MUHARREM SARIKAYA
Fındık kurdu...
Karadeniz'de perşembenin gelişi,...
YAVUZ DONAT
Menderes kokulu kent
Bu coğrafyada, yani Aydın'da,...
'Ona uyuşturucu veren kadar biz de suçluyuz'
Eroin kurbanı Melis'in babası "Aileyi sudan sebeplerle parçalayıp,...
Kapkaççıya direnen kadına kezzap attılar
Çantasını vermeyen Melike Özenir’in yüzüne kezzap atıldı. 28...
Sezer'den türbana 'eşsiz' çözüm
Sezer'den türbana 'eşsiz' çözüm
Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın açılışında türban krizi...
'Bana güvenilmeyen yerde durmam'
'Bana güvenilmeyen yerde durmam'
Tümgeneral Reha Taşkesen'in, Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu