kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
OVAL OFİS VARMIŞ, NERDEN?.... Deniz Baykal, yeni CHP genel merkezindeki gazetelerin Ankara temsilcileriyle yaptığı sohbette sık sık bir gün önce Erdoğan ve AK Parti kurmaylarının ziyaretinden anekdotlar anlattı.
Baykal'dan önce uyarı sonra teklif
Hukukçulara göre Baykal'ın söylediği anayasaya uymuyor

Baykal: Erdoğan Köşk'te yargılanır

Baykal dün gazetecileri kabul ederek "Cumhurbaşkanı da yargılanabilir" tezini yineledi. "Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa gündüz Yüce Divan'da ifade verir, akşamları resepsiyonlara gider" diyen Baykal Köşk adayı için uzlaşma önerdi.

Baykal'dan önce uyarı sonra teklif

Yeni genel merkezde gazetecileri konuk eden CHP lideri Erdoğan'a Yüce Divan uyarısını tekrarladı ardından da Köşk için uzlaşma önerdi.

CHP lideri Deniz Baykal, partisinin Atatürk büstleri ve resmi sembollerle anılan geleneksel estetiği yerine, daha modern ve minimalist bir tarzda tasarlanan yeni genel merkezde gazetecileri ağırlarken, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı önce uyardı, ardından barış çubuğu uzattı. Bir gün önce Erdoğan'ı ağırlayan Baykal, bu kez gazetelerin Ankara temsilcilerine Erdoğan Çankaya'ya çıkarsa Yüce Divan'da yargılanabileceği uyarısında bulundu. Sonra da Köşk adayı için uzlaşma önerisi yaptı. Kahvaltı sohbetinde, Bodrum sahillerinde paparazzilerin göz bebeği haline
gelen Süreyya Yalçın'dan bir gün önce Adalet Bakanı Cemil Çiçek'den duyduğu fıkraya kadar bir çok konuya değinen Baykal, siyasetin gündemden düşmüş olmasını, geçen yaz Bülent Ersoy'la yaşadığı polemiğe atıfta bulunarak "Magazinden şikayetim yok. Yeter ki benimle ilgili olmasın. Belki Bodrum'da yapmak lazım bu toplantıyı" diye hicvetti. Baykal şunları anlattı:

* 30 AĞUSTOS'TA SORUN ÇIKMAZ: 30 Ağustos'ta geleneklere uygun bir yeni dönem gerçekleştiğine tanık olacağız. Engellemek için tertipler yapıldı, bunları biliyoruz. Ama tüm medya, kamuoyu bu tartışmaları frenledi ve gelinen aşamada böyle bir olasılık (Büyükanıt Paşa'nın genelkurmay başkanlığının engellenmesi) geçerli olmaktan çıkmıştır. Sonuç kamuoyunun kazanımıdır.

* BAŞBAKAN CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY: Gönül Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye gerçeklerine uygun birisini istiyor. Hükümette şu ana kadar bunun göstergesini görmedim. Başbakan "Benden başka biri de aday olabilir" derken kendisinin adaylığını kendi ağzıyla ifade etti. Başbakan kendi adaylığını kabul ettirmek yaklaşımı içinde. Ve cumhurbaşkanlığına başbakandan başka aday netleşmedi.

* ÇANKAYA'DA UZLAŞMA ŞART: Ancak bu bir sıkıntı. Cumhurbaşkanlığı uyum, uzlaşma işbirliği makamı. Başbakanın üslubu çatışmacı, daha dün yargıyla ilgili olağanüstü sert değerlendirmeler yaptı. Cumhurbaşkanının olağanüstü yetkilerle kurumları çatıştıracak işler üstlenmesi ihtimali herkesi kaygılandırıyor.

* ERDOĞAN ÇANKAYA'YA ÇIKARSA YARGILANIR: Anayasamızın 105'nci maddesi, Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'ın veya bakanların birlikte yayınladığı kararnameler dışında bir dokunulmazlık tanımıyor. Cumhurbaşkanı yargılanamaz diye bir şey yok. Yargılanabilir. Başbakan Cumhurbaşkanı seçilirse milletvekilliği sıfatından gelen dokunulmazlık kalkar. Eski bir başbakanın başbakanlık döneminde işlediği suçlarla ilgili süreç ne olacak? Meclis Başkanı ne yapacak? Bir milletvekili başvuruda bulunursa durum Yüce Divan'a intikal edecek. Bu süreci engellemek mümkün değil. Bu yargılama olur. Olursa ne olur? Yüce Divan'da ifade verir. Akşamları resepsiyonlara gider, kararname imzalar.

* AKP ALTINDA KALIR: Cumhuriyetin temel ilkelerine, laikliğe yönelik müdahaleleri bir süre sonra AKP de kontrol edememe tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Toplumsal ayrımlaşma başlarsa altında kalır, o tartışmaların.

* GELİN BİRİNİ BULALIM: Cumhurbaşkanı konusunda büyük mutabakat talep etmek lazım. Aksi hata olur. İlla CHP'li olsun demiyorum Ama Anayasa ile kavgası olmayan laiklik tartışması açmayan biri olsun.

* CUMHURBAŞKANINI TARİF ETTİ: İlk tercihim siyaset içinden olgun, deneyim sahibi biri. İsim konuşmanın anlamı yok. İktidar partisinden de olabilir. Emir komuta altında olmayacak, Anayasa'ya saygısı, kurumlar arası ayarı olacak. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş mücadelesini ve tarihini benimseyecek. Cumhuriyet ve demokrasiyi özümseyecek. Ve cumhuriyet ve demokrasiyi kaynaştıracak.

ASLI AYDINTAŞBAŞ ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Başbakan: Hamas'la yeniden görüşebiliriz
 Zapsu ifade verdi
 Lenin'i ölü görmek güzel
 Davutoğlu ile Meşal'in görüşmesini doğruladı
 El Kadı, Türkiye'yi seven hayırsever bir insandır
 Ecevit'e sıvı gıda verildi
MUHARREM SARIKAYA
Fındık kurdu...
Karadeniz'de perşembenin gelişi,...
YAVUZ DONAT
Menderes kokulu kent
Bu coğrafyada, yani Aydın'da,...
'Ona uyuşturucu veren kadar biz de suçluyuz'
Eroin kurbanı Melis'in babası "Aileyi sudan sebeplerle parçalayıp,...
Kapkaççıya direnen kadına kezzap attılar
Çantasını vermeyen Melike Özenir'in yüzüne kezzap atıldı. 28...
Sezer'den türbana 'eşsiz' çözüm
Sezer'den türbana 'eşsiz' çözüm
Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın açılışında türban krizi...
'Bana güvenilmeyen yerde durmam'
'Bana güvenilmeyen yerde durmam'
Tümgeneral Reha Taşkesen'in, Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu