kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
  » Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sıcak çarpmasından korunma yolları

Sağlık Bakanlığı, sıcak çarpmasından korunmak için güneşin dik geldiği saatlerde açıkta bulunulmaması ve denize girilmemesi, şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılması, açık renkli, hafif ve dar olmayan kıyafetlerin tercih edilmesi ve günde en az 2 litre sıvı alınması gerektiğini bildirdi.

Bakanlık, yaz mevsimi ile birlikte artan sıcaklıkların sebep olduğu rahatsızlıklar ve bunlardan korunma yolları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yaz mevsimi
ile artan hava sıcaklıklarının insan sağlığını tehdit ettiği, özellikle sıcak havalarla birlikte; bebek, çocuk, yaşlı ve hamileler ile tansiyon, kalp ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler baştaolmak üzere herkes için ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıktığı vurgulandı.

Görülen rahatsızlıkların başında; sıcak çarpmaları, gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybına bağlı rahatsızlıklar geldiği belirtilenaçıklamada, bilinç kaybı ve ölümle sonuçlanabilecek olan bu olumsuz etkilerden alınacak bazı tedbirler ile korunmanın mümkün olduğunun altı çizildi.

SICAK ÇARPMASI

Açıklamada, açık alanlarda dolaşanlar ile özellikle sahil bölgelerinde tatil yapan vatandaşların ısı ve nem artışı ile birlikte vücut ısısının ayarlanamaması sonucu sıcak çarpmasına maruz kaldıklarıbelirtildi.
Sıcak çarpmasının güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, bol terleme, adale krampları, davranış bozukluğu, sinirlilik, solgun ve sıcak deri,mide krampları, kusma, bulantı, hızlı nabız, bilinç kaybı ve hayal görme belirtileriyle ortaya çıktığı kaydedilen açıklamada, sıcak çarpmasına maruz kalanlar için yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:
-Hasta serin ve havadar bir yere alınır,
-Giysiler çıkarılır,
-Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir,
-Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir.

Açıklamada, ayrıca bilinç kaybı ve diğer acil durumlarda 112 acil çağrı numarasından tıbbi yardım istenmesi gerektiği ifade edildi.

SICAK ÇARPMASINDAN KORUNMANIN YOLLARI

Vatandaşların sıcak çarpmasından korunması için yapması gerekenlerin de belirtildiği açıklamada, bu olumsuzluklara maruz kalınmaması için vatandaşların özellikle güneşin dik geldiği saatlerde(saat 11.00 ile 16.00 arasında) açıkta bulunmamaları ve denize girmemeleri, çıkılacaksa, özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanmaları, dar kıyafetler yerine terletmeyen, açık renkli ve hafif giysileri tercih etmeleri, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamaları, kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen göstermeleri vesıvı kaybını önlemek için günde en az 2 litre sıvı almaya dikkat etmeleri gerektiği bildirildi.

Açıklamada, sıvı ihtiyacını karşılamak için başta su olmak üzere süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmesi önerildi. Bebekler ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyebilecekleri için anne-babaların daha dikkatli olmaları için uyarıldı.

CİLT YANIKLARINA DİKKAT

Güneş ışınlarına doğrudan maruz kalma durumlarında cilt yanıklarının da sıkça görüldüğü ve bilinçsizce yapılan uygulamaların ciddi tehlikelere yol açtığı ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:
''Güneş ışınlarına bağlı yanıklarda deride kızarıklık, ağrı ve yanık bölgesinde su toplanmasına bağlı şişlikler oluşur. Yanık, derinliği, yaygınlığı ve oluştuğu bölgeye bağlı olarak organ ve sistemlerde işleyiş bozukluğuna dahi yol açmanın yanı sıra; ağrı ve sıvı kaybına bağlı olarak şok meydana gelebilmektedir. Ayrıca bilinçsizce kullanılan kremler, diş macunu, yoğurt gibi uygulamalar yanığın iyileşmesini geciktirdiği gibi ciddi enfeksiyon riskleri de taşımaktadır. Vatandaşlarımız güneş yanıklarından korunmak için 15 dakikadan fazla güneş altında kalmamalı, daha uzun süre kalınacaksa koruyucu ve nemlendirici kremler kullanmalıdır. Güneş yanığı durumlarında ise temizlik ve hijyene dikkat edilmeli, sık sık soğuk suile yıkanmalı ve bol sıvı alınmalıdır. Yanık yüzeyinde oluşan şişlikler patlatılmamalı, yanık yüzeyi geniş ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.''

YETERLİ VE DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ

Yaz aylarında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine de değinilen açıklamada, dört besin grubunda yer alan besinlerin imkanlar çerçevesinde her öğünde tüketilmesi gerektiği belirtildi. Et, yumurta, kurubaklagil grubunda; et, tavuk, balık, yumurta ve nohut, kurufasulye, mercimek gibi kurubaklagiller ile bir avuç kadar fındık, ceviz ve benzeri yağlı tohumlar, süt ve süt ürünleri grubunda;süt, yoğurt, peynir ve ayran, sebze ve meyveler ile ekmek ve tahıl grubunda; pirinç, bulgur, mısır, çorbalar, ve benzeri besinlerin tüketilmesi önerildi.

Besinlerin pişirilirken ızgara, buğulama, haşlama yöntemlerinin, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmesi gerektiği kaydedilenaçıklamada, şu tavsiyelerde bulunuldu:

''Yaz aylarında artan sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanmak ve günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek çok önemlidir. Başta kanser, kalp- damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları (kabızlık vb.) gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde sebze ve meyveler önemli rol oynamaktadır. Ayrıca sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini antioksidan özellik göstermektedir. Örneğin; yeşil biber, maydanoz, çilek, erik gibi sebzeve meyvelerde bol miktarda C vitamini yer alır. Yumurta, süt ve süt ürünleri, kayısı gibi besinlerde bulunan A vitamini ve kurubaklagil, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlarda bulunan E vitamini yine antioksidan özellik göstermektedir ve yaz aylarında sıklıkla tüketilmelidir. Ayrıca sebze ve meyvelerdeki posa miktarının yüksek olması vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına ve kilo fazlası olanlarda kilo vermeye de yardımcı olur.

Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, sindirim rahatsızlıkları ve gıda zehirlenmelerine yol açabileceği göz önünde bulundurularak bunların tüketiminden kaçınılmalıdır. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski yüksektir. Özellikle et, süt ve sütlü ürünler potansiyel riske sahiptir.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Çamurdan 20.8 milyar dolar çıktı
 James Brown İstanbul'da
 RTÜK'ten 'özel hat'
 Cips için bıçaklandı
 Havlayan köpeği silahla vurdu
 'Ona uyuşturucu veren kadar biz de suçluyuz'
 Kapkaççıya direnen kadına kezzap attılar
 Bu babaya iki çocuk verilir mi?
 Havalimanında ağla köpek avı
 'Evlendiğim adam gay çıktı'
 Litvanya'dan iyi haber geldi
 10 yaşındaki çocuğa tecavüz edip öldürdü
 16 yaşındaki kızı kaçırıp 1 saat sonra bıraktılar
 Hem eğlence, hem yarış
 Küçük Aleyna'nın tedavi umudunu 'parasızlık' yıktı
 Üniversiteli gencin talihsiz ölümü
 Ayazma Plajı'nda kurtarma tatbikatı
 Gümbet plajında kameralı güvenlik
 Talihsiz çocuğa başarılı ameliyat
 Başına ok saplandı
 Faciadan dönüldü
 İkinci kez açıldı
 Sökülen direk öldürdü
 Soul ve Funk'ın babası James Brown İstanbul'da
HINCAL ULUÇ
Polise güven nasıl sarsılır?..
Beyoğlu'nun nasıl bir...
SAİT GÜRSOY
OKS'de doğru tercih zamanı
İstediğiniz ortaöğretim...
EMRE AKÖZ
Almanya'yı satın aldık!
Rakamlarla, verilerle,...
Kaçan Balina
Kaçan Balina
100 bin doları zamanında ödenmediği için G.Saray'dan kaçan Ribery,...
'Yerli'ler tamam
'Yerli'ler tamam
Galatasaray yönetimi, eski futbolcusu Okan'ın transferine onay verdi.
Baykal'dan önce uyarı sonra teklif
Yeni genel merkezde gazetecileri konuk eden CHP lideri Erdoğan'a Yüce...
Başbakan: Hamas'la yeniden görüşebiliriz
Başbakan Erdoğan, İsrail-Filistin gerginliğini yakından izlediklerini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu