kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
4122-AY MESAJ
 

Borsanın genel yönünü yerli değil yabancı mı belirlesin?

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 14 Haziran'da yaptığı basın toplantısında şunları söylemişti: "Bilhassa bizim borsada yerli oyuncularımız var. Yerli oyuncularımız çok fazla da kâr peşinde oluyorlar. Uzun vadeli, istikrarlı bir yatırımcı manzarası çizmiyorlar maalesef, gün içerisinde gerekli gereksiz, açığa alımlar, satışlar, bir takım şeyler, yabancıların da kafasını karıştırıyorlar. Yabancılar bana göre borsada daha uzun vadeli istikrarlı yatırımcı. Onlar yabancıların da kafasını karıştırıyorlar. Hareketlerine dikkat etmeleri lazım, Türk ekonomisinin görünümünü bozmamaları lazım, bunları bu kadar açık söylüyorum. Bozarlarsa ne olur? O zaman ben de yapacağımı bilirim."
Bu açıklamadan üç hafta sonra polis borsada bir manipülasyon operasyonu gerçekleştirdi. 41 kişi gözaltına alındı, bunlardan 5 kişi tutuklandı. Operasyonun Maliye Bakanlığı bünyesindeki Masak ile yargının işbirliğinde yapıldığı biliniyor. Gözaltına alınanlardan ve tutuklananlardan bazıları hakkında SPK tarafından defalarca suç duyurusu yapılanlar vardı. Şimdi ikinci bir operasyonun gündeme gelebileceğinden bahsediliyor.

Çifte standart
Bu tür polisiye önlemlerin sürmesi ve manipülasyonun kara paranın aklanması çerçevesinde değerlendirilmesi şüphesiz borsadaki yapay fiyat oluşumlarını azaltıcı etki yapacak. Bu yönüyle operasyonların kamuoyuna borsa hakkında verdiği imajın negatif olmasına karşılık orta ve uzun vadede daha dürüst ve adil piyasanın oluşması bakımından faydalı olacak.
Ancak buradaki şart, eğer yeni manipülasyonlar olursa aynı adli sürecin bunlara da uygulanması. Eğer Bakan'ın yukarıda aktarılan görüş ve amacı doğrultusunda bu operasyonlar yapılıyorsa, borsa yükselişe geçtiğinde veya yerli oyuncular tercihlerini alım yönünde kullandıklarında, manipülasyon yapsalar da, kendilerine kara para suçu uygulanmayabilir sonucu çıkabilir. Tıpkı İtalyan futbolcuların dünya şampiyonu olmaları halinde affedilebileceğinin Adalet Bakanı tarafından açıklanmasında olduğu gibi. Yani fiyatları yukarı çekme yönünde kullanıldığında manipülasyonun hoşgörüleceği gibi bir durum ortaya çıkar.

İki piyasanın farkı
Kaldı ki, böyle bir tutumun görülmesi halinde yerli oyuncular yine boş durmayabilir. O zaman kendilerine biçilen role uygun olarak fiyatları yukarı çekmeye kalkarlarsa ne olur? Eğer bunu geçtiğimiz mayıs ve haziran aylarında yapmaya kalksalardı yabancı yatırımcılar borsada çok daha fazla satış yaparlardı. Türkiye'den çıkan sıcak para miktarı da daha yüksek olurdu. Bir düşünün, nisan sonunda yabancıların Türkiye'de devlet borçlanma senetlerinde 21.5 milyar dolar, hisse senetlerinde 38.4 milyar dolar yabancı portföyü var. Sadece bono tarafında yapılan satışlar 5 milyar dolara yaklaştı. Bu piyasa daha likit olduğu ve piyasayı savunanlar bulunduğu için yabancılar bu satışları yapabildi. Borsa tarafında ise mayıs rakamları yeni açıklandı. İki ayda yabancılar sadece 377 milyon dolarlık satış yapmışlar. Yani bono tarafındaki satışları hisse senedinin 10 katından bile fazla. Çünkü hisse senedi piyasasında yabancıların karşısında alıcı yerliler yok. Piyasa likit değil. Yerli önden satmış, fiyatlar aşağı düşmüş.

Genel yönü kim belirler
Bizim gibi gelişmekte olan piyasalarda yabancı yatırımcılar hep daha uzun vadeli yatırım yaparlar, daha az işlem yaparlar ama piyasaların genel yönünü de çoğunlukla onlar belirler. Türkiye'de sermaye hareketlerinin serbest bırakıldığı 1989 yılından bu yana genelde böyle olmuştur. Borsanın üçte ikisini ellerinde tutmalarından dolayı bundan sonra da böyle olması yüksek ihtimaldir.
Sonuçta piyasanın genel yönünü birileri belirleyecektir. Yerli belirlemezse, önden koşmazsa yabancı belirleyecek. Asıl kârı da erken davrananlar sağlayacaktır.
Burada yerli geri dursun, satmasın dersek yabancının satışa geçmesinin önünü açarız. Türkiye Hazinesi'nin riskini almayanlar, şirketlerin riskini ne kadar alırdı, almak isterdi? Piyasada fiyatları manipülatörler belirlemesin. Yerli de olsa, yabancı da olsa meydan manipülatörlerden temizlensin. Bu, sermaye piyasasının gelişmesi, katılımcılar ve ekonominin geneli için, çok pozitif bir gelişme olur. Ama bu yapılırken, piyasanın genel yönünü belirlemek de yabancıların tekeline bırakılmamalı. Çünkü bu durum Türkiye'nin ve yerlilerin lehine olmaz Sadece yabancıların kârını azamileştirir. Halbuki piyasanın böyle tek bir amacı yok.

Sonuç
"Bana vermen için sana veriyorum"
Latin Atasözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Asya'dan al Avrupa'ya sat modeli   / 10-07-2006
 Ekonomiye ve borsaya dar geçitte bir de çete yükü   / 07-07-2006
 Manipülasyonu önlemek için yeni yaklaşım gerek   / 06-07-2006
 Yeni dış dalga gelmezse işler kısmen rayına girer   / 05-07-2006
 Durumu şimdilik kurtardık ama enflasyon verileri karışık   / 04-07-2006
 Bu bir dalgalı kur değildir ne olduğunu da bilmiyorum   / 30-06-2006
 Yüksek büyümeye veda tasarruf etmeye merhaba   / 29-06-2006
 Göreceli denge kuruldu yüksek faiz dönemi başladı   / 28-06-2006
 Sıcak para daveti için vergi avantajı   / 23-06-2006
 Zamanında seçim yapmak bedeli en yüksek seçenek   / 22-06-2006
MELİHA OKUR
Fındıkta rota yanlış yöne kırılıyor
Fındık deyip geçme!...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bütçe uygulaması umut veriyor
Maliye Bakanlığı'nın...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsanın genel yönünü yerli değil yabancı mı...
ŞELALE KADAK
"Dalgalanmaya değil büyüme potansiyeline...
Türk doktor karaciğer naklinde çığır açtı
Doç. Hüseyin Astarcıoğlu karaciğer naklinde umut olacak bir yöntem...
16'sındaki Melis aşırı doz kurbanı
16 yaşındaki lise öğrencisi Melis Akpınar barda tanıştığı arkadaşının...
Parlak sicilden sürpriz emekliliğe
Parlak sicilden sürpriz emekliliğe
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en parlak subaylarından biri olarak kabul...
Almanya'da 80 Euro'ya üniversite okunuyor
Almanya'da 80 Euro'ya üniversite okunuyor
Türk öğrencileri davet eden Almanya, devlet üniversitelerinde yabancı...
IMKB
E: 36.148 D:% -0,15
DOLAR
S: 1,560 D:% -0,574
EURO
S: 1,988 D:% -0,997
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu