kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yolsuzluk iddialarıyla Cumhurbaşkanı olunmaz

Baykal, bir TV kanalında yaptığı açıklamada, son günlerde kamuoyunda tartışılan siyasi ittifak ve Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ADAYLIĞINI İLAN ETTİ

Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Benim dışımda da biri aday olabilir'' sözlerini ile kendi adaylığını ilan ettiğini öne sürdü.

Erdoğan'ın bu sözleri ile kamuoyunu hazırlama çalışmalarına giriştiğini savunan Baykal, ''siyasi formayı çıkarmalı'' sözlerinin ise samimiyeti yansıtmadığını savundu.

Cumhurbaşkanlığının en önemli
yetkisinin; Türkiye'de kurumları oluşturması, Anayasanın temel karakterini veren ana kurumların oluşumunu ve bunların uyum içerisinde çalışmasını sağlamak olduğuna işaret eden Baykal; ''Anayasa Mahkemesi'ni gerekirse kaldırabiliriz'' diyen, kurumlar arası çatışmanın kahramanı olmuş, Danıştay'a 'efendi efendi' diye hitap etmiş, en ağır suçlamaları yapmış bir insanın, o kurumların da sahibi, savunucusu, kucaklayıcısı bir cumhurbaşkanı konumunda beklenen çalışmayı yapacağına inanmak mümkün müdür ?'' dedi.Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hakkındaki yolsuzluk iddialarının hesabını vermemiş bir adamdan cumhurbaşkanı olur mu? Hakkındaki iddialarının hesabını, dokunulmazlıkzırhının arkasına saklanarak örtbas etmiş bir adamdan cumhurbaşkanı seçilir mi?

Hakkında yolsuzluk iddiası olan bir insan benim anlayışıma göre, milletvekili olamaz, bakan olamaz, başbakan olamaz, cumhurbaşkanı hiç olamaz, Atatürk'ün koltuğuna, yolsuzlukla itham edilen bir adam oturamaz, oturamamalıdır.

Bugüne kadar cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuş insanların hiçbirisi hakkında hiç bir zaman böyle bir iddia, böyle bir dedikodu yapılmamıştır.''

PARTİLER ARASI İTTİFAK HUKUKA UYGUN DEĞİL

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Partiler arası bir ittifak teklifi; hukuka, Anayasa'ya ve yasalara da aykırıdır, siyasi etiğe de uygun değildir'' dedi.

Tehlikeleri görerek, bir yıl öncesinden çağrıda bulunduklarını belirten Baykal, çağrılarının partilere değil halka olduğunu belirtti. Baykal, şunları kaydetti:

''Bizim çağrımız, siyasi hayatta çok konuşulmuş ve etkinliğini kaybetmiş olan ittifak ya da birleşme, bütünleşme, seçim işbirliği gibi bir çağrı niteliğinde değil. Biz, partilere yönelik bir çağrı yapmadık. Ben partilere yönelik çağrıların çok umutlu olmadığını bilirim, buradan fazla bir şey çıkmayacağını bilirim, geçmişte bunu denedik.

Partiyi ikna etmekten daha mümkün, uygun olanı; 'vatandaşı ikna etmektir' diye düşünüyorum. Vatandaşın sağduyusuna güveniyorum. Biz çağrımızı, ne siyasi partilere yaptık ne de devletin cumhuriyete karşıözel bir sorumluluk üstlenmiş olan kurumlarına yaptık.

Seçim sistemimiz, partilerin hukuki işbirliğine imkan tanımaz. Şu anda partiler arası bir ittifak teklifi hukuka aykırıdır. Anayasa'ya aykırıdır, yasalara da aykırıdır, siyasi etiğe de uygun değildir. Düşünülen model çoğu kere hülle diye bilinen kanuna karşı hile niteliğinde bir iş birliğidir ve o iş birliği geçmişte yapılmıştır, ama olumlu bir sonuç vermemiştir.''

Partiler arası iş birliğinin olası olmadığını yineleyen Baykal, ''Partiler, partiler arası iş birliği ihtiyacını ciddi olarak hissediyorlarsa, bir süre sonra otururlar bir tek parti haline dönüşmenin yolunu bulurlar. Bunu içine sindirmeden iş birliği yapmak samimi olmaz. İkna edici ve etkili olmaz'' diye konuştu.

Baykal, son günlerde partiler arası ittifak tartışmalarının yoğunlaşmasının iki sebebi olduğunu belirterek, ''Bunlardan ilki, siyasi anlamda toparlanma, siyasi güçlerin bütünlük sergilemesi ihtiyacıdır'' dedi. Baykal, siyasetçileri ''siyasi personel'' olarak niteleyerek, ''ikinci olarak siyasi personelin de önemli bir kısmı boşlukta kalmıştır, nerede siyaset yapacağını bilememektedir'' diye konuştu.

Baykal, ''solda neden birlik olmuyor'' şeklindeki soruyu yanıtlarken, solda yer alan siyasi personelin dağınık olduğunu, ancak solda yer alan halkta dağınıklık bulunmadığını kaydetti. Deniz Baykal, oy kullanmayan yaklaşık 9 milyon kişinin ciddi bir potansiyel olduğunu ve bu seçmeni kazanmak gerektiğini bildirdi.

Baykal, ''siyasete dönüş sinyalleri veren'' eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın, Türkiye ve AB ile ilgili teşhislerinin görmezden gelinemeyeceğini de söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Tasarruf çağrısı yaptı
 Kahveci'nin oğlu siyasete ısınıyor
 Baykal: Erdoğan resmen ilan etti
 Ombudsman'ı veto etti
 Latife Hanım'ın savaşı Emine Hanım'ın gururu
 Son gece uyuyakaldılar
 Arınç'tan AB'ye: Teröre destek insan hakkı mı?
 Vekil çocuklarına 25'ine kadar TBMM bakacak
 Meclis tatili AB'yi kızdırdı
MUHARREM SARIKAYA
Bahçeli: Seçim olmazsa, kriz olur
MHP lideri Devlet...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Mikado'nun çöpleri
Son haftalarda olan şu: kamuoyu,...
YAVUZ DONAT
"Çankaya" kitabı
Kitap bir "Cumhurbaşkanlı-ğı...
Muhabirimize alçak saldırı!
Şehir magandaları bu kez SABAH muhabiri Ercan Sarıkaya ve eşini hedef...
Türkiye'nin batısı karanlığa gömüldü
Bursa'daki arıza sistemin çökmesine yol açtı. Ege Bölgesi'nin tamamı...
Trafik canavarına 'dur' diyecek karar
Trafik canavarına 'dur' diyecek karar
Hakim Beyazıt Boran kırmızı ışıkta geçerek bir yayayı çok hafif...
Üç fidan daha gitti
Üç fidan daha gitti
Mayın tuzağında şehit olan jandarma er Ali Er Mersin'de, jandarma...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu