kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

İslamofobi

"Antisemitizm veya İslam karşıtlığı gibi kimlik değerlerimize yönelik saldırı ve aşağılamaları başkalarının özgürlüğü olarak gördüğümüz bir dünyada bir arada yaşama idealini nasıl gerçekleştirebiliriz?"
Başbakan Erdoğan dün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde yaptığı ve gerçekten iyi hazırlanmış "İfade özgürlüğü ve dini inançlara saygı" konulu konuşmasında bu soruyu yöneltti. Cevabını da verdi: "Antisemitizmi nasıl insanlık suçu olarak görüyorsak, görmemiz gerekiyorsa, İslamofobya'yı da biz insanlık suçu olarak görme sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz ."
Hem tespit doğru, hem de öneri. Çünkü Erdoğan'ın İngilizce versiyonunu kullanmayı tercih ettiği "İslamofobi", Batı aydınları ve medyasının son dönemdeki "tutkusu" oldu. Daha doğrusu, halüsinasyonlar gördüren bir tür uyuşturucusu.
Her şey 1990'larda başladı. Sovyetler Birliği'nin çökmesi ve komünizmin tarih sahnesinden çekilmesinden sonra ABD'de bazı politikacılar ve "Think tanks" kuruluşları yeni "düşman" arayışına girdiler. Buldular da. Bakın New York Times gazetesi 1993 Eylül'ünde bu "düşman"ı nasıl duyurdu: "İslam köktendinciliği hızla küresel güvenlik ve barış için en önemli tehdit haline geliyor. 1930'lardaki nazizm ve faşizm, 1950'lerdeki komünizm tehdidi kadar büyük bir tehlike bu..."
Sonra Avrupa basınında "İslamofobi" kavramı ortaya atıldı. Ama tehdit değil, sorun olarak. Örneğin "Le Monde" gazetesi 1994'te "Avrupa'da tırmanan İslamofobi"ye karşı uyaran bir yazı yayınladı.
11 Eylül 2001 saldırılarının ardından bu "fobi" Batı toplumunun damarlarına zerkedilmeye başlandı. Samuel Huntington'un "Medeniyetler Çatışması" tezi ve Oriana Fallaci gibi yazarların sürekli şaklattıkları İslam tehdidi, korkuları toplu isteriye dönüştürdü. Karikatür krizi son noktayı koydu.
Gelinen noktayı görmek için Washington'daki "Pew" araştırma merkezinin 14 ülkede 14 bin kişiyle görüşerek gerçekleştirdiği "Batılılar ve Müslümanlar birbirlerini nasıl görüyorlar" anketinin sonuçlarına bakmak yeterli:
*Batılılar'ın çoğuna göre Müslümanlar fanatik, şiddet yanlısı, hoşgörüsüz.
*Müslümanlar'ın çoğuna göre Batılılar bencil, ahlaksız, açgözlü, fanatik ve şiddet kullanmayı seviyor.

Korkunun
gerçek kaynağı
Erdoğan'ın konuşmasında çok önemli bir uyarı daha var: "Avrupa'nın göçmenlerle sorununun bir İslam sorunu olmadığını görebilmek önemlidir." İşte can alıcı nokta, daha doğrusu "fobi"nin altındaki buzdağı bu.
Örneğin göçmenlerin yanında yer aldığı için bazı kesimlerin "Gizli Müslüman" olmakla suçladıkları Fransız siyasal bilimci Vincent Geissler, "Yeni İslamofobi" adlı son yapıtında "İslam korkusunun temelinde yabancı düşmanlığının yattığını" belirtiyor, Fransa'dan örnek vererek şöyle diyor: "Sorun din değil. Çünkü Fransız toplumunda dinler, hiç sürtüşmeden, birarada yaşıyorlar. Sorun, ideolojik yaklaşımlara dini kimliklerin alet edilmesinden ve böylece Fransa'nın bir İslam tehdidiyle karşı karşıya olduğu düşüncesinin yayılmak istenmesinden kaynaklanıyor. İslamofobi'nin yükselişinin ardında, derin bir kimlik krizi bulunuyor. Aramızda yaşayan Müslüman kültürden gelmiş gruplar için önümüzdeki 5-6 yıl son derece zor geçecek."
Batı'daki sağduyu sahibi kişi ve kuruluşların her fırsatta tekrarladıkları, dün de Erdoğan'ın altını çizerek vurguladığı gibi, "İslamofobi'nin bir düşünce değil suç olduğu" kabul edilmedikçe ve "İnsanlık suçu" kapsamına alınmadıkça, "Kıyamet habercileri" at koşturmaya devam edecekler.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kongo harekâtı   / 28-06-2006
 Kongre sonrası   / 27-06-2006
 Refet Hoca neredesin?   / 26-06-2006
 Doktorların seçim günü   / 25-06-2006
 Yılmaz ve yollar   / 24-06-2006
 Yıldönümü   / 23-06-2006
 AB ve ayrılıkçılar   / 22-06-2006
 AİHM'de bir dava   / 21-06-2006
 Küresel öğretim   / 20-06-2006
 ÖSS ve bakalorya   / 19-06-2006
YILMAZ ÖZDİL
Durum...
Harvard Üniversitesi...
ERGUN BABAHAN
Halk damarıyla siyaset yapmak
12 Eylül öncesi...
MEHMET BARLAS
Japonca'da "kiki", hem kriz hem de fırsat...
UMUR TALU
Brezilya neden ıslıklandı?
Maçı izleyen herkes...
ERDAL ŞAFAK
İslamofobi
"Antisemitizm veya İslam...
Esad'a F16'larla uyarı
Filistinli militanların iki askerini öldürüp birini kaçırması üzerine...
İmaj maratonu
Irak Savaşı sonrasında halk desteği düşüşe geçen ABD Başkanı George...
Damga vururduk
Damga vururduk
Almanya'da düzenlenen 2006 Dünya Kupası finallerinde ikinci tur...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu