kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
  » Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Keneye karşı korunma yolları

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Kırım Kongo kanamalı ateşinden (KKKA) korunmada bilinçli korunma tedbirlerinin önemine işaret ederek,keneyi vücuttan uzaklaştırmak için sağlık kuruluşuna başvurmaya gerek bulunmadığını söyledi. Buzgan, ''Kenenin vücuttan usulünce uzaklaştırılması kolay ve risksizdir'' dedi.

Buzgan, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri ile çeşitli üniversite ve meslek örgütlerinden uzmanların oluşturduğu Sağlık Bakanlığı KKKA Bilimsel Kurul üyeleriyle basın toplantısı
düzenledi.

Hastalıkla ilişkili kene türünün yaban hayatıyla yakından ilgili olduğunu belirten Buzgan, bu kenenin yaşama döneminin bir bölümünde yaban hayvanlarından, bir bölümünde de özellikle çiftlik hayvanlarından kan emdiğini söyledi. Kurak ve yarı kurak bozkır iklimini seven bu kene türünün, genellikle bozkır ile diğer iklimlerin kesişme yerlerinde, kuru taban örtüsüne sahip bodur ormanlık alanlarda
yaygın olarak görüldüğünü anlatan Buzgan, ''Özellikle vadilerle çevrili dağlık alanların yamaçları, yaban hayvanlarının daha sık dolaştığı alanlar olduğundan keneler açısından oldukça zengin bölgelerdir'' dedi.

BUGÜNE KADAR 22 İLDE GÖRÜLDÜ

Buzgan, ülkede ilk olarak Kelkit Vadisinin çevresindeki illerde ortaya çıkan KKKA'nın, ilk kez tanımlandığı 2003 yılından bugüne kadar 22 ilde görüldüğünü bildirdi.

Bu hastalıktan 2002-2003 yıllarında 150 vaka 6 ölüm, 2004'de 249 vaka 13 ölüm, 2005'de 266 vaka 13 ölüm, bu yılın başından itibaren de 150 vaka ve 11 ölüm görüldüğünü bildiren Buzgan, vaka içindeki ölüm hızının ise yüzde 5 civarında olduğunu kaydetti.

Hastalığın yaban hayatı ile insanların iç içe olduğu bölgelerde kene sayısının artışına bağlı olarak ortaya çıktığını anlatan Buzgan, ''KKKA, iklim, bitki örtüsü, yabani hayvanı sayısındaki artış gibi doğal dengenin değişimiyle doğrudan ilgili bir hastalıktır'' diye konuştu. Virüsün hayvanlarda belirti veren bir hastalığa yol açmadığını kaydeden Buzgan, ''Hastalığın hasta insanların kanlarıyla kontrolsüz
temasla insandan insana geçebilmesi de söz konusudur'' dedi.

Buzgan, KKKA'nın ani başlayan ateş, baş ağrısı, kırıklık, halsizlik, kas ağrısı ve belirgin iştahsızlıkla başladığını, bazı vakalarda vücutta kanamalar da olabildiğini belirtti.

İLACI VE AŞISI YOK

Hastalığın tedavisinde uygulanabilecek etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilaç ve yine etkinliği bilimsel çevrelerce kabul görmüş, yan etkileri tolere edilebilir ve uygulanabilir bir aşı bulunmadığını bildiren Buzgan, ''Bazı Doğu Avrupa ülkelerinde zaman zaman kullanılan KKKA aşıları, bilimsel çevreler ve Dünya Sağlık Örgütünce uygulanabilir bulunmamıştır'' diye konuştu.

Buzgan, hastalıkla ilgili bilinçli korunma tedbirlerinin önemine işaret ederek, kurulun bu konudaki tavsiyelerini açıkladı. Buna göre, alınması istenen kişisel korunma tedbirleri şöyle:

-''Kene riski olan yerlerde vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmelidir. Kenenin vücuda gireceği olası açıklıklar kapatılmalıdır.(Pantolon paçaları çorap içine sokulmalı ya da çizme giyilmeli)

-Kenelerin bulunduğu yerlere gidilirken vücudun açıkta kalan alanlarına ve elbiselere böcek kovucu ilaçlar sürülmelidir, -Bu yerlerden döndükten sonra vücut kontrol edilmeli, kene bulunduğunda bir cımbızla uygun şekilde çıkarılmalıdır,

-Risk altındakiler sık aralıklarla vücutlarını muayene etmelidir,

-Her kene KKKA riski oluşturmaz. Bu nedenle keneleri vücuttan uzaklaştırmak için sağlık kuruluşuna başvurmaya gerek yoktur. Kenenin
vücuttan usulünce uzaklaştırılması kolay ve risksizdir,

-Vücuttaki keneler öldürülmemeli, patlatılmamalı, üzerlerine sigara basılmamalı ya da kimyasal madde dökülmemeli.''

''HEM PANİK HAVASI VAR, HEM KENE TÜRLERİ KARIŞTIRILIYOR''

Kene sayısının azaltılması için ilaçlama çalışmaları yürütülebileceğini anlatan Buzgan, ancak bu mücadelenin sınırlı alanlarda yapılması gerektiğini söyledi.

Kenelerle geniş çaplı mücadelenin zorluğuna işaret eden Buzgan, hayvan sahiplerinin bunu yapabileceğini belirtti.

Buzgan, bir soru üzerine, KKKA ile ilgili hem bir panik havası olduğunu hem de kene türlerinin karıştırılması nedeniyle aşırı hassasiyet gösterildiğini kaydetti. KKKA'ya yol açan kene türlerinin belirli bölgelerde yaşadığına dikkati çeken Buzgan, buna yol açan kene türlerinin kent merkezlerinde bulunmasının mümkün olmadığını belirtti.

Buzgan, ''Bir çok canlıyı kene zannetmek mümkün. Keneler sıçramaz, uçmaz ve havadan düşmez. Bu konuda uzmanların söylediklerine dikkat edilmesi gerekir'' dedi.

Sağlık Bakanı Akdağ'ın ''Vücutlarında kene bulunanların bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği'' yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine de Buzgan, Akdağ'ın, kenelere alışık olmayan ve hastalığın bulaşma riskinin farkında bulunmayanların, bunları çıkarmalarının zorluğundan hareket ederek böyle bir açıklamada bulunmuş olabileceğini belirtti.

Bir başka soru üzerine Buzgan, veterinerlik hizmetleriyle ilgili Sağlık Bakanlığı içinde bir yapılanma sorunu bulunmadığını bildirdi.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi (RSHM) Başkanı Mustafa Ertek de, bir soru üzerine, bu yıl içinde merkeze KKKA şüphesiyle 320 numune
geldiğini, bunlardan 150'sinin pozitif çıktığını söyledi. Ertek, ''Rakamlara bakıldığında geçen yıla göre bir artış söz konusu değil'' diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever de, keneler açısından konak durumundaki göçmen kuşların kent merkezlerine yerleşmeleri söz konusu olmadığı için, hastalığı büyük şehirlere taşımaları riskinin bulunmadığını bildirdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Bikini 60 yaşında
 Ajda'yla Gülşen'e benzer klipler
 Laleli'de otel yangını
 Kanınızı sivrisineklere değil Kızılay'a bağışlayın..
 Yanık göğsü için şikâyetçi oldu
 İstanbul'da ulaşıma zam
 Töre cinayetinin cezası bütün aileye
 Klima şişmanlatıyor
 'Türk Beckham' için 6 bin YTL toplandı
 Çetin Altan, Halil Bezmen'e şaka yapmış
 İntikam için üç cinayet
 Kiler zorla içki reyonunu yıktı
 "Başörtüsü Yahudi geleneğidir"
 Virajı alamayan otobüs uçtu: 7 ölü, 41 yaralı
 Galatasaray Adası çehre değiştirdi
 Bu kafayla tarihi eser mi korunur?
 Eski ülkücüye infaz
 Habur'da rüşvet operasyonu
 'Sabancı suikasti terör suçudur'
REHA MUHTAR
Genç ve geç anneler...
Aslında her kadın anne olmak...
HINCAL ULUÇ
Gördüğüm en kötü Dünya Kupası..
Dünya Kupası ile...
EMRE AKÖZ
Arınç'ı kursa gönderelim
Başta AKP'liler olmak...
MAHMUT ÖVÜR
Yurtdışında "vatandaş" olmak!
Bir süre önce Türkiye'nin...
Damga vururduk
Damga vururduk
Almanya'da düzenlenen 2006 Dünya Kupası finallerinde ikinci tur...
Delgado bayramı
Delgado bayramı
Senelik 1 milyon 250 bin euro alacak olan Delgado'yla dün 3 yıllık...
AP'de özgürlük polemiği
Erdoğan, Avrupa Parlamentosu'nda ifade ve din özgürlüğü konusunda...
Vekil böyle derse millet ne yapmaz!
AKP'li Kara'nın "Öcü gibi gösterip toplumu silahtan soğutmayın. Asker...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu