kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Hakaretle özgürlüğü karıştırmayın'

Erdoğan, Strasbourg'daki toplantıda "İfade özgürlüğü ile 'Türkler Ermenilere soykırım yaptı, Kıbrıs'ı işgal etti, Kürtlere zulüm yaptı' diyebilmeliyim" diyen Danimarkalı Rune Lund'a "Hakaret ve eleştiri özgürlüğü kavramları karıştırılmamalı" cevabını verdi.

AP'de özgürlük polemiği

Erdoğan, Avrupa Parlamentosu'nda ifade ve din özgürlüğü konusunda konuşurken, Avrupalı vekillerin kışkırtıcı sorularıyla karşılaştı. Erdoğan, hakaretle ifade özgürlüğünün karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, ağabeyinin Rize'deki cenaze töreninden sonra gittiği Strasbourg'da, Medeniyetler İttifakı eşbaşkanı sıfatıyla Avrupalı parlamenterlere hitap etti. "İfade özgürlüğü, din ve medeniyetler arası diyalog" başlıklı konuşmasında Erdoğan, Avrupa'da 'öteki' olarak görülen toplumların dışlandığını vurguladı, ön yargılardan arınmak, hoşgörüyü yaygınlaştırmak, zayıf olana yardım eli uzatmak gerektiğini söyledi. "Farklı kültürlere saygı Avrupa'nın gücünü oluşturacaktır. Saygı özgürlüğü, özgürlük saygıyı getirir görüşüne katılıyoruz" diyen Erdoğan, ifade özgürlüğünün bazı sınırları bulunması gerektiğini, bunun özellikle Danimarka'daki karikatür krizinde yeniden tecrübe edildiğini hatırlattı. Uluslararası toplumda ifade özgürlüğü ve dini değerler konusunda tehlikeli bir kutuplaşma yaşandığını söyleyen Erdoğan iki tarafta da aşırı uçların bu durumdan istifade etmeye çalıştığını belirtti. Erdoğan, "Medeniyet çatışmasını teşvik eden senaryolara yahut kıyamet haberciliğine teslim olmamalı. Bunun önüne geçmeliyiz" dedi.

HAKARET ACZİN İFADESİDİR
Erdoğan, konuşmasında eleştiri ve hakaret kavramlarının birbirinden tamamen farklı olduğunu da vurguladı. Bu arada, DanimarkalıMuseviler huzuru bizde buldu:Başbakan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi kulisindeki Osmanlı-Türk toplumunda Musevilerin Yaşamından Görünümler adlı serginin de açılışını yaptı. Dünyanın birçok yerinde baskı ve katliam gören Musevilerin huzur ve emniyeti Osmanlı topraklarında bulduğunu söyleyen Erdoğan, bugün de Musevilerin Türk milletinin hoşgörüsü altında kimliklerini koruduklarını, dinleri ve dillerini bugüne taşıdıklarını belirtti. parlamenter Rune Lund söz alarak, karikatür krizinde ülkesinde giderek güçlenen yabancı düşmanlığının etkili olduğunu vurguladı ve karikatürlerin düşmanca olduğunu ifade etti, ancak "Hakaret etme özgürlüğüm de var" diyerek, bu özgürlüğünü şu sözlerle kullandı: "Türkler Ermenilere soykırımı uygulamış, Kürtleri öldürmüş, Kıbrıs'ı işgal etmiştir." Erdoğan bu sözlere cevaben Lund'un hakaret etme özgürlüğünü tanıdığını belirtti ve devam etti: "Böyle bir özgürlüğü savunmak aczi gösterir. Söz konusu kişinin kişiliğini gösterir. 'Ermeni soykırımını Türkler yaptı', demek bilimsel bir tespite dayanıyorsa, saygı gerektirir. Ama öyle değilse aczi belirtir. Biz tarihçileri, bilim adamlarının, siyaset bilimcilerin bir araya gelip, ortak araştırma yürütmesini önerdik ama yanıt alamadık."

TANRI KÖTÜ MÜ?
Başbakan Erdoğan, ifade özgürlüğü dahilinde dini değerlerin eleştirilebilmesi yönünde kısa bir konuşma yapan Hollandalı parlamenter Jurgen'in "Tanrı eğer soykırıma izin verdiyse kötü bir tanrıdır, denilebilir mi?" sözlerine de şu karşılığı verdi: "Müslümanların inancınaEMİNE HANIM DA EŞİNİ DİNLEDİ Başbakan’ın Strasbourg gezisine eşi Emine Hanım da katıldı. Emine Hanım, Avrupa Parlamentosu’ndaki oturuma da katıldı ve eşinin konuşmasını dinledi.göre, yaratılmış her insan yaratandan ötürü sevilir. Allah asla soykırıma müsaade etmez. Biz inancımız gereği yaratılmış her insanı Allah'ın eseri olarak gördüğümüz için sevmeye mecburuz."

MERKEL BİZE DESTEĞİ SÜRDÜRECEK
Erdoğan, Strasbourg'da basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'ye desteği eskiden olduğu gibi sürdüreceğini söyledi. Brüksel ve Ankara arasında yaşanan sıkıntılar için "İspanya, İngiltere, Portekiz hepsi mücadele verdiler. Biz de elimizden geleni yapacağız" diyen Erdoğan, Kıbrıs konusunda ise "Hep adım atan olamayız. Önce adım atması gerekenler atsın" dedi. Strasbourg'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni de ziyaret eden Erdoğan, AİHM yetkilileri ile Kıbrıs'ta malların değişimine ilişkin komisyonun çalışmaları ve Terörle Mücadele Yasası tasarısı konularını görüştüklerini söyledi. Erdoğan, yoğun programına rağmen Türk derneklerin temsilcilerini de kabul etti ve göçmenlerin sorunlarını dinledi, çok sayıda yabancı gazetecinin röportaj talebini de kabul etti.

BELKIS KILIÇKAYA - STRASBOURG


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Vekil böyle derse millet ne yapmaz!
 MHP'li Aydın: Siyasete döneceğim çabuk olun
 Ecevit'te umut refleksleri
 Çiçekle Sezer'in yolunu kesti
 Ağar: Sola kapalı sağ ittifaka açığız
 Karayalçın: Sağla olmaz, sola açığız
 Karamanlis: Uçak kazası Ankara'yı düşündürmeli
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Kabine neden değişmiyor?
Ankara, yaza hasret. Son...
YAVUZ DONAT
Siyasetin arka planı
Rahşan Ecevit önceki gün CHP'yi...
Ajda'yla Gülşen'e benzer klipler
Benetton'un yıldız yönetmeni Murat Gönüllü'nün Gülşen ve Ajda...
Yanık göğsü için şikâyetçi oldu
Manken Didem Erol, İstanbul'daki bir eğlence mekânında Galatasaray'ın...
Başkası neden olmasın?
Başkası neden olmasın?
Benden başka birisi neden Cumhurbaşkanı olmasın. Parti grubumuzun...
Kimseye 'özel mönülü' bir Avrupa sunulamaz
Kimseye 'özel mönülü' bir Avrupa sunulamaz
Yunan Dışişleri Bakanı Bakoyanni, "Kıbrıs, AB üyesidir. AB'deki bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu