kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ağar: Tablo süpriz değil
Ağar: Tablo süpriz değil

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, bugün ortaya çıkan ekonomik tablo ve riskleri daha önce açık açık ifade ettiklerini ve gelinen noktanın sürpriz olmadığını ifade ederek, ''Çokövünülen bir takım makro göstergelerin, ortaya çıkan krizle nasıl yerle bir olduğunu hep birlikte göreceğiz'' dedi. Ağar, Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ekonomik konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Serbest piyasa ekonomisi için ekonomiyi serbest rekabet alanı haline getirecek uygulamaların yapılması gerektiğini söyleyen Ağar,
''Ekonomide bir takım, yüksek boyutta himayeye mahzar şirketler türeterek, Türkiye'de güvenilir ve inanılır bir ekonomi politikası uygulayabilme şansınız yoktur'' dedi.

Türkiye'nin sadece fiyat istikrarına endeksli politikalarla yola devam edemeyeceğini çok defa söylediğini kaydeden Ağar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İnsanlar kararlarını, ekonominin temel yönetimi olan başbakan, başbakan yardımcısı, maliye, ticaret ve hazine bakanları arasında varolması gereken koordinasyonun ortaya çıkaracağı beyanlara göre verir. Ama bakıyorum Bremen Mızıkacıları gibi konuyla ilgili herkes ayrı bir telden çalıyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında TOBB'un toplantısına misafir olduğumuzda bugün ortaya çıkan ekonomik tablo ve riskleri orada açık açık ifade etmiştik. Bugün gelinen nokta bir sürpriz falan değildir. Baktığınız vakit yapısal dönüşüm reformları geçtiğimiz 3-4 seneliksüreçte ciddi şekilde hayata geçirilebilseydi bugün böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmayacaktık. Çok övünülen bir takım makro göstergelerin ortaya çıkan krizle nasıl yerle bir olduğunu hep birlikte göreceğiz.''

Ağar, yükselen döviz fiyatları dolayısıyla ithalatın düşeceğini, vergilerin tahsil edilemeyeceğini, faizlerin yükselecek olmasından dolayı borç miktarının artacağını belirterek bu durumda ya kamu harcamalarının azaltılacağını ya da vergilerin artırılacağını anlattı.Ağar, ''borcu borçla çeviren bir ekonomi anlayışını kimsenin marifet gibi takdim etme şansının olmadığını'' söyledi.

'UTANÇ VERİCİ İŞ'

DYP Genel Başkanı Ağar, Türkiye'nin demokratikleşme ve hukuk devleti inşa etme konusunda kendi iç dinamikleri yerine AB'nin zorlamaları ile çalışmalar yaptığını öne sürerek, ''bunun utanç vericibir iş olduğunu'' söyledi.

''Ben bunu söylerken utanıyorum'' diyen Ağar, Türkiye'nin ''kendi iç dinamikleri ile demokratikleşme ve hukuk devletini inşa etmek gibi,milletine, halkına karşı ciddi bir siyasi mükellefiyeti içerisindeykenbunu öyle yapmak yerine ancak AB'nin zorlamaları ile yaptığını'' iddiaetti.

Ağar, hükümetin 2002 seçimlerinde milletin verdiği mesajları doğrualgılayamadığını, bu mesajlara yönelik hiçbir yaratıcı plan, program uygulamadığını ve ortaya koyamadığını savundu. Ağar, hükümetin, ''dış ekonomik çevrelerin ortaya koyduğu plan ve programlara yönelik şüphe cezbedecek biçimde bir takım beyanlarla bütün ekonomik çevreleri ürkütür hale getirdiğini'' öne sürdü. Mehmet Ağar, ''IMF'nin borçlarınöder göndeririz'... Yapacaksan yaparsın bunu. Bunu bir beyanat haline getirmeye gerek yok. Yapamıyorsun da üstelik, beceremedin de ve bunu ortaya koyduğu kırılmaları da tamir etme imkanın kalmadı'' dedi.

BİR DÖNEM GÖREV

DYP Genel Başkanı Ağar, Türkiye'nin asgari yüzde 8 sürdürülebilir büyüme hızı, yüzde 5'lik enflasyon ve yüzde 6'yı geçmeyen işsizlik oranı ile yola devam etmek zorunda olduğunu söyledi.

Ağar, ''Bunu yapabilmenin yolu; iktidara gelip bir dönemden fazla kalmamaktır. Parti devam edecektir o benim işim değil. Bir dönem kalıpTürkiye'nin arzuladığı radikal reformları yapacak cesaretle imzaları altına koyup çekip gitmektir. Tarihe geçmenin başka yolu yok. Türkiye'nin de başka çıkışı yok'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: "Onlar adım atmadıkça biz de atmayacağız"
 Kretschmer Hakkari'de
 Fethi dede davası başladı
 İttifakın dışındaki 2 lider acıyı paylaştı
 Tarihi görüşme nostaljiyi aşamadı
 PKK konusunda her şeyin yapıldığından emin değilim
 Fehriye Sabancı'dan yeniden yargılanacak
 Başbakanlık ve Yargıtay'a akıllı kamera
MUHARREM SARIKAYA
TOBB'dan TOKİ uyarısı...
Rahşan Ecevit'in,...
YAVUZ DONAT
Perde arkası
Rahşan Ecevit'in Süleyman Demirel'e yaptığı...
Dünya ses büyücüsü Mardin'i konuşuyor
Müzik yapımcısı Arif Mardin'in ardından başta ABD olmak üzere medyada...
İzmit'te heykelleri siyaha boyadılar
İzmit'te sergilenecek yer bulunamadığı için gar bahçesine taşınan...
Saldırıda ikinci perde
Saldırıda ikinci perde
Danıştay saldırısının zanlısı Arslan'ın ek ifadesinden sonra sınıf...
Havalimanı 'taklit parfümden' yanmış
Havalimanı 'taklit parfümden' yanmış
İşte bilirkişi raporu: Kargodaki taklit parfümlerden bazıları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu