kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
20 soruda Kırım Kongo hastalığı
Hastalığı dişi kene bulaştırıyor
Son 4 ayda 6, 3 yılda 36 kişi öldü

20 soruda Kırım Kongo hastalığı

Dünyayı kasıp kavuran kuş gribi paniğinin ardından başlayan kene kabusu; ölenlerin sayısının her geçen gün artmasıyla büyüyor. Kene ısırığı ile bulaşan 'Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nin virüsten kaynaklandığını söyleyen uzmanlar, hastalıkla ilgili sorularımızı yanıtlarken, kesin bir dille de uyardılar: Kene ısırırsa derhal bir doktora gidin!..

1- Hangi türleri öldürücü? Kırım Kongo Ateşi insanlara başlıca vektör olan Hyalomma cinsi kenelerle bulaşır. Günümüzde yaklaşık 850 tür kene vardır ve bunların 30 kadarı hastalığın bulaşmasında rol oynar. Avrupa ve Güney Afrika arasında göç eden göçmen kuşlar üzerinde, vektör kene larvaları vardır. Bu göçmen kuşlar virüsün iki kıta arasında taşınmasına yol açabilir.

2- Kene olduğu nasıl anlaşılır? Keneler; otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşar. Küçük oval şekillidir. 6-8 bacaklı uçamayan, sıçramayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler, bu şekilde hastalıkları insanlara bulaştırırlar.

3- Kaç saat sonra etkisi başlar? Erişkin kene, kan emdiği sırada virüsü kanında taşıyan hayvanlardan alır. Virüs, 36 saat içinde çoğalmaya başlar. 3-5 gün sonunda en yüksek düzeye ulaşır, azalarak aylarca kenede bulunur.

4- Kanla bulaşır mı? İnsana 'Ixodid' kenelerinin ısırmasıyla, virüsü taşıyan hayvanların kanıyla veya hasta insanlarla direkt temasla olmaktadır.

5- Kimler risk altında? Risk grubundakiler; tarım çalışanları, hayvancılık yapanlar, çiftlik çalışanları, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, et ürünleri market işçileri, veterinerler, hasta hayvanlarla teması olanlar, sağlık personeli, askerler, kamp yapanlardır.

6- Kanama yapar mı? Kene ısırığından 1-9 gün veya virüs taşıyan kan temasından 4-13 gün sonra ani başlayan ateş, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, eklem ve kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal; başlangıç bulgularıdır. Bunları boğaz ağrısı, sarılık, ışığa karşı aşırı hassasiyet, duygu-durum değişiklikleri izleyebilir. Hastalığın ilerlemesiyle deri altına kanama, burun ve diş eti kanamaları, kanlı balgam, idrarda kanama, iç organlarda kanama görülebilir.

7- Öldürücü mü? Hafif ve orta derecede klinik seyir gösterenler yaklaşık 9-10 günde iyileşir. İyileşen olgularda hasar kalmaz. Ağır ve ileri derecede ise klinik bulguların 2. haftasında ortalama yüzde 30 ölüm görülür.

8- Hangi mevsim en tehlikeli? Vektör kenelerin hareketleri sıcak iklimde artar. Genellikle çoğu haziran- eylül arasındadır.

9- Hangi ülkelerde aktif? Hastalık sıklıkla Afrika, Asya, Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da endemiktir. Kosova, Arnavutluk, İran, Pakistan, Güney Afrika'dan sporadik vakaları ve epidemileri bildirilmiştir. Dünyada ve ülkemizde her geçen gün olgu sayıları artması nedeniyle günümüzde önemli bir problemdir.

10- Hava yoluyla da bulaşır mı? Genellikle hava yolu ile bulaşmadan bahsedilmemekle birlikte bu hususta da dikkatli olmak gerekir. Ayrıca kan ve vücut sıvıları ile temastan kaçınılmalıdır. Bu şekilde bir temasın söz konusu olması halinde, temas eden kişinin en az 14 gün kadar ateş ve diğer belirtiler yönünden takip edilmesi gerekir.

11- Kene nasıl uzaklaştırılmalı? Keneler yumurta dönemleri hariç diğer biyolojik evrelerinde insanlara hücum ederek kan emebilir. Mümkün olduğunca bu kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınılması gerekmektedir. Vücuda yapışmamış olanlar dikkatlice toplanıp öldürülmeli yapışan keneler ise kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan (bir pensle sağa sola oynatarak, çivi çıkarır gibi) mümkünse bir sağlık kurumuna başvurularak çıkarın.

12- Sprey keneden korur mu? Gerek insanları gerekse hayvanları kenelerden korumak için haşere kovucu ilaçlar, böcek kaçıranlar dikkatli bir şekilde kullanılabilir. Bunlar sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek uygulanır.

13- Hayvan sahipleri ne yapmalı? Hayvan sahipleri, hayvanlarını kenelere karşı uygun akarisitlerle ilaçlamalı, hayvan barınaklarındaki çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapmalı. Kene bulunan hayvan barınakları uygun akarisitlerle ilaçlanmalı.

14- Köylüler nasıl giyinmeli? Kırsal alanda yaşayanlar çizme ve uzun kollu kıyafet giymeli. Açık alandan ayrıldıktan sonra ise koltuk altı ve kasık bölgeleri başta olmak üzere vücutlarını dikkatle aramalı, keneye rastlamaları halinde bir uzmandan yardım almalıdır.

15- Piknik alanları tehlikeli mi? Piknik amaçlı su kenarları ve otlak şeklindeki yerlerde bulunanlar döndüklerinde, mutlaka üzerlerini kene bakımından kontrol etmeli ve varsa usulüne uygun olarak vücuttan uzaklaştırmalıdır. Çalı, çırpı ve gür ot bulunan yerlerden uzak durmalı, bu gibi yerlere çıplak ayakla veya kısa giysilerle girilmemelidir.

16- Nasıl korunmalı? Tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nde de korunma ve kontrol önlemlerinin alınması çok önemli ve gereklidir. Hasta ve hastanın sekresyonları ile temas sırasında mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske alınmalıdır.

17- Hastalık Türkiye'de yeni mi? Türkiye'de son 5-6 yıl içinde önce Karadeniz Bölgesi'nin belli odaklarında son zamanlarda İç, Güneydoğu ve Marmara Bölgeleri'ne de sıçradı.

18- Kene ısırdığında ilkyardım nasıl olmalı? Kene, ısırılan vücut bölgesine önce lokal anestezik bir madde salgılar. Bu nedenle kişi ilk 24-48 saat içinde ısırığı görmezse hissedemez. Hastalık; ısırıldıktan 16-24 saat sonra bulaşıcı hale gelirken bulaşıcılık 3-5. günlerde en yüksek dereceye ulaşır. Bu durumda mutlaka bir doktordan yardım alınarak kene vücuttan alınmalı.

19- Kene uzaklaştırılmasında ısı kullanılır mı? Keneyi uzaklaştırmak için ısı kullanılmamalıdır. Kenelerde ayaklarının gerisinde organeller olduğu için üzerini yağlı bir pamukla 5 dakika kapatarak solumasını engelleyin. Daha sonra battığı yönün tam zıt tarafına ani ve tek bir hamle ile çekin.

20- Tüm kenelerden bulaşır mı? Kenenin virüsü, 2-10 bin arasında ürettiği yumurtalarla geçiyor. Asıl problem dişi virüs. Mikrobu bu kene türü bulaştırıyor. Erkek keneler ise çiftleşme görevini yerine getirdikten hemen sonra ölüyor.
Sorular Bahçelievler Medicana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Pınar Kepekçi ile Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Aydın tarafından yanıtlandı.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kaybolan Yüzleri Yeniden İnşa Ediyor
 20 Soruda Kırım Kongo Hastalığı
 Dikkat Eksikliği Ve Gıdalar
 Çocuklara Yapay Kornea Nakleden İlk Türk Doktor
 Çocuk Da Yaparım Kariyer De Diyen Kadının Hastalığı
 Su İçerek Genç Kalın
 Hasta Daha Kapıda Geriliyor, Fatura Hekime Kesiliyor
 'anti-aging'e Giriş
 Kalp Cerrahisinde Son Ve 'öz' Yenilikler
 Alerjiden Kurtulmanın Püf Noktaları
 Zayıflamak İstiyorsanız Matematiği Kullanın!
 Yaşlanmayı Geciktiren Süper 10 Yiyecek
 Kolesterol Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
 Cilt Tipleri Ve Cildi Yaza Hazırlamak
'Kocam aldatıyor' diyen varsa gelsin
'Kocam aldatıyor' diyen varsa gelsin
Kanal 1'de hafta içi her gün 'Kırmızı Günler' isimli programıyla...
Halk ne diyor?
Halk ne diyor?
Kondüktörlerin "Pis sarhoş" diye trenden atarak, iki bacağının...
Bryan Ferry boğuluyordu!
Bryan Ferry boğuluyordu!
Zenginler kulübü 'Quintessentially', Türkiye'deki birinci...
Bile bile lades oluyorlar...
Bile bile lades oluyorlar...
Marka düşkünü sosyetik isimlerin korkulu rüyası 'pişti kabusu', bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.