kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Obez çocukların kalbi de tehlikede
Kilolu doğan çocuk riskli
Reklamlar şişman nesiller yaratıyor
Hastalıklar anne karnında başlıyor
Hazır gıdadan uzak durun!

Obez çocukların kalbi de tehlikede

Erkekleri tehdit ettiği sanılan kalp hastalıkları artık çocukları ve kadınları da vuruyor. Obezitenin kalp için bağımsız bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Levent Saltık, aileleri uyarıyor: Obeziteden korunan çocuk, kalp hastalıklarından da yüzde 80 korunmuş olur

Modern toplumun en büyük sorunlarından biri olan obezite son yıllarda çocukları ve gençleri kalp hastalıkları açısından da tehdit ediyor. Günümüzde yapılan araştırmalar çocukların da en az yetişkinler kadar büyük bir risk altında olduğunu gösteriyor. Türk Kardiyoloji Derneği üyesi aynı zamanda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Saltık, obezite ile kalp hastalıkları arasındaki bağlantıyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:

* Çocuklarda obezite ve kalp hastalıklarında artış var mı? ABD'de 1960'ta yapılmış bir araştırma var. 1980 yılında benzeri bir çalışma yapılmış ve bu iki tarih arasında obezitenin yüzde 25 arttığı saptanmış. 1996 yılında obezite konusunda yapılan çalışmada ise 20 yaşın üstündeki obezlerin, 50 yaş üstü obezlerden daha fazla olduğu görülmüş. Bu oranın Fransa'dakilerden 2, İngiltere'dekilerden bir buçuk kat daha fazla olduğu belirlenmiş. Kalp hastalıklarının erkekleri tehdit ettiği sanılırdı. Son dönemde kadınların daha büyük risk taşıdıkları tespit edildi. Günümüzde yapılan araştırmalar ise çocukların da en az yetişkinler kadar büyük bir risk altında olduğunu gösteriyor.

* Obezite kalp hastalıklarını tetikler mi? Evet. Obez çocuklarda kalp hastalıkları dışında hormon hastalıklarından hipertansyonla ve insilünde görülen artışla erken ergenlik dönemlerinde dahi karşılaşılır. Ayrıca solunum hastalıkları, uyku ve ortopedik bozukluklar görülüyor.

* Obez bir çocuğun normal bir çocuğa oranla kalp hastalıklarına yakalanma riski nedir?
Tabii ki çok daha fazladır. Türkiye'de ne yazık ki böyle bir araştırma yok ama Amerikan tipi beslenmeden dolayı bizde de son yıllarda hayli hızlı bir artış yaşanıyor. Fast food yanlış beslenme, ailenin obez olması bu oranı artırıyor. Aslında böyle aileleri topluca diyete almak lazım. Çocuğun aldığı kalori kesilmeden, daha sağlıklı beslemek onu obeziteden korumak için yeterli oluyor. Tabii egzersiz de önemli.

* Çocuklarda görülen kalp hastalıkları artışı neye bağlı? Obeziteyi, genetik ve çevresel faktörler açısından ikiye ayırmak lazım. Bazı bölgelerde ise her iki faktör de bulunuyor. Bu durumlarda kalp hastalıkları kaçınılmaz oluyor. İkizlerde yapılan araştırmalarda obezitenin yüzde 75 oranında genetik olduğu saptanmış. Ama bazen aşırı ve yanlış beslenme de buna davetiye çıkarıyor.

* Artışın sebepleri nedir? Sebepleri çok çeşitli. Hareketsiz yaşam, yanlış beslenme alışkanlıkları listenin ilk sırasında yer alırken ailelerin yanlış tutum ve yönlendirmeleri, reklamların etkisi ve daha bir çok olumsuzluk kilo alımını arttırmak için adeta sırada bekliyor.

* Obezite arttığında kalp hastalıkları da artıyor mu? Evet, özellikle çocuklar bu açıdan büyük bir tehdit altında. Belki çocukken kalp rahatsızlığı çok fazla görülmüyor ama ergenlik çağına geldiklerinde risk artıyor. Çocuk, obez ise erişkinliğinde tam obez oluyor. Bu da muhtemel bir kalp rahatsızlığı anlamı taşıyor.

* Büyükşehirde oturmak kalp hastalıklarında risk faktörü mü? Kırsal kesimde büyük şehirlerden daha az olduğu söyleniyor ama yapılmış bir araştırma yok. Bunun sebebi de beslenme ve egzersiz. Kırsal kesimde doğru beslenme ve bol hareket var. Büyük şehirlerde yanlış beslenme, sigara- alkol tüketimi, hareketsizlik ve stres faktörleri kalp hastalıklarını tetikliyor.

* Gelecekteki tablo çok mu karamsar? Erken yaşta başlayan sigara tüketimi, düzensiz beslenme, çevresel faktörler, obezitede görülen artış kalp hastalıklarında bir patlama olacağını gösteriyor. Amerika'da yapılan son araştırmalarla obezite; kalp hastalıkları için bağımsız risk faktörü olarak kabul edilmiş. Yani sigara, hipertansiyon, stres, hareketsizlik gibi obezite de artık bağımsız bir risk faktörü.

* Çocukların kalpten ölümleri neden arttı? Çok çeşitli. Bir tanesi kişi tarafından bilinmeyen doğumsal kalp hastalıkları. Onların aslında spor yapmasını engellemek gerekiyor. Kalp damarlarıyla ilgili problemler olabiliyor. Ailede varsa çocukta da çıkma olasılığı yüksek. Bu çocukların tetkiklerden sonra spor yapması gerek. Spor yapanlara değişik testler uygulamak lazım. Efor testi yapılıyor ama kalp çok fazla irdelenmiyor.

* Kalp hastalıkları açısından çocuklar daha fazla risk altında mı? Bunu söylemem doğru değil ama aileden bir kişi sigara içiyorsa ve çocuğu da o ortamda ise risk altında oluyor. Yani çocuk da küçük yaşta sigara içmiş gibi oluyor. Ama çocukların sigara içme yaşı da bir hayli düştü. Bunlar önemli nedenler. Eğer çocuklar obeziteden korunurlarsa, kalp hastalıklarından da yüzde 80 oranında korunmuş oluyorlar. Bu yüzden bir beslenme uzmanından yardım almak ve çocuğun hareket kabiliyetin artırmak lazım.

* Kalpten ölenleri kıyaslarsak? Kalp hastalıklarından ölümlerin dünyada bütün ölümlerin yarısından fazla olduğu tespit edilmiş. Yılda

* milyon insan kalpten ölüyor. Türkiye'de ise bu yılda 180- 200 bin arasında.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kolesterol Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
 Cilt Tipleri Ve Cildi Yaza Hazırlamak
 Çamurdan Gelen Sağlık
 Obez Çocukların Kalbi De Tehlikede
 Hekimleri F1 Pilotu Yapacak!
 Cf Hastalığının İlacı Fast Food!
 Diyabete Bağlı Sertleşme Sorunu
 Kadınlar Da Felç Riski Altında
 Meme Kanserine D Vitamini Takviyesi
 Doktor Babamı Sevk Etmedi
 Refah Yükseldikçe Abur Cubur Artıyor
 2 Kilo Verince Gözyaşına Boğuldu
 Bebek Depresyonu Tiroitten Olabilir!
 Eşimle Aramdaki Kan Uyuşmazlığı Çocuğu Etkiler Mi?
Şiir Köşesi
Türkiye'nin gizli kalmış şairleri... Şiirlerinizi yollayın,...
'Dansöz'ün sözleri dansözleri kızdırdı
'Dansöz'ün sözleri dansözleri kızdırdı
Ünlü popçu Serdar Ortaç'ın son albümü 'Mesafe'de yer alan 'Dansöz'...
Ali Turca sahte sigortacı Tolga'yı oynuyormuş
Ali Turca sahte sigortacı Tolga'yı oynuyormuş
Genç oyuncu Enis Arıkan, beş yıldır çok sayıda dizide rol aldı ama...
Deniz Akkaya'ya şaşırtan çiçek
Deniz Akkaya'ya şaşırtan çiçek
Top Model Yarışması için Armağan Çağlayan ve Uğurkan Erez'le jüri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.