kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Üç kişiden biri silah kurbanı
Üç kişiden biri silah kurbanı

'Silahlar Denetlensin Kampanyası'nı yürüten kuruluşların 6 ülkede düzenlediği anket, yaklaşık her 3 kişiden birinin silahlı suçlardan etkilendiğini, son beş yıl içinde yakendisi ya da tanıdığı birinin silahlı suçların mağduru olduğunu ortaya koydu.

Dünya çapında silahların daha sıkı denetlenmesi için çalışan yüzlerce gruptan oluşan Küçük Silahlarla ilgili Uluslararası Eylem Ağı(IANSA) ve uluslararası yardım vakfı Oxfam ile birlikte ''Silahlar Denetlensin Kampanyasını'' yürüten Uluslararası Af örgütü, yaptığı açıklamada İngiltere, Brezilya,
Kanada, Guatemala, Hindistan ve Güney Afrika'da nisan ve mayıs aylarında yaklaşık 1000'er kişiyle düzenlenenaraştırmanın sonuçlarını açıkladı.

New York'ta 26 haziranda başlayacak olan küçük silahlara dair BM Dünya Konferansına bir hafta kala açıklanan anketin, daha güçlü bir uluslararası silah denetimine küresel halk desteğinin ne kadar büyük olduğunu ortaya koyduğunu belirtilen Af Örgütü'nün açıklamasında, Silahlar Denetlensin Kampanyası'nın, hükümetlere, silah nakillerinin kontrolü için küresel ilkeler oluşturmaları ve silahların insan hakları ihlalcilerinin eline geçmemesini sağlamaları için çağrıda bulundukları belirtildi.

Af Örgütü, her yıl yaklaşık 14 milyar mermi üretilmesine rağmen, hükümetlerin silah ihracatı kontrollerine ilişkin küresel standartlarıbulunmadığına işaret etti.

Anketin katılımcılarının yüzde 30'unun son beş yıl içinde ya kendisi ya da tanıdığı birinin silahlı suçların mağduru olduğunu ortaya çıkaran anketin sonuçlarına göre, katılımcıların üçte ikisi (yüzde 62'den fazlası) ''silahlı şiddet kurbanı olmaktan korktuğunu'' dile getirdi.

Bu sayı Brezilya'da yüzde 94, Guatemala'da yüzde 88 ve Güney Afrika'da yüzde 72 gibi korkunç bir orana ulaştı. İngiltere ve Kanada'da da her üç kişiden biri (yüzde 39 ve yüzde 36) silahlı şiddetkurbanı olmaktan endişelendiğini söyledi.

Katılımcıların çoğunun ateşli silahların kontrolsüz artışının nedenini, güvensizlik duygusunun artışı olarak gördüğünü ifade ettiği ankette, katılımcıların yüzde 62'si, ülkelerinde ''silah edinmenin çokkolay olduğunu'', yüzde 63'ü de korkularının temel nedeninin kolayca silah edinilebilmesi olduğunu belirtti.

Anketin katılımcılarının yüzde 87'si ''silahların nerelere ihraç edilebileceğine dair katı uluslararası denetim'' istediklerini söylerken, yüzde 89'u da ''kendi ülkelerine giren silahların daha sıkıdenetlenmesini'' desteklediğini kaydetti.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Irene Khan, araştırmalarıyla ilgili olarak, ''Yaptığımız anket silahlanmadaki artışın dünyanın her bir köşesini mahvettiğini, milyonlarca kişinin her an silahlı şiddet kurbanı olma korkusuyla yaşadığını ortaya koydu'' diye konuştu.

Khan, New York'ta bir araya gelecek olan hükümetlerin, daha sıkı uluslararası silah denetimi yönünde son derece yoğun halk talebini dikkate alarak harekete geçmeleri gerektiğini söyledi.

IANSA Direktörü Rebecca Peters da, ''Bu araştırma, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki insanların, kendilerini ve diğer ülkelerdeki kişileri korumak için çok daha katı silah denetimi istediğinin kanıtıdır'' dedi.

''Hükümetler, silahların yayılmasını durdurmak için harekete geçmedikleri sürece, ölümcül silahların şiddetli çatışmaları, devlet baskısını, suç ve aile içi şiddetini körüklemeye devam edeceğini'' ifade eden Oxfam Direktörü Jeremy Hobbs, ''her yıl tüm dünya nüfusunu iki kez öldürmeye yetecek 14 milyar mermi üretilmesi hükümetlerin silah ihracatına dair düzenlemeler hakkında anlaşmaya varması için yeterli değil mi?'' diye konuştu.

Silahlar Denetlensin kampanyasını yürüten kuruluşlara göre, dünyada 640 milyon küçük ve hafif silah bulunuyor, her yıl da bunlardan 8 milyon üretiliyor ve silahlar her gün 1000'den fazla kişiyi öldürüyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Astsubaylara 39 yıl hapis cezası
 Eğitim reformu şart
 "Piglet'in TRT'de dostu yok"
 Kayıp çocuk pavyondan çıktı
 ÖSS'de yanlış soru iddiası
 Yazı 13 yıllık çıktı
 Müdüre zayıf karne dayağı
 Şırnak'ta taciz ateşi
 Bahçelievler'de polis otosu tarandı
 ÖSS heyecanı bitti ama gerilim devam ediyor
 Puan hesaplama formülü
 İsterseniz İran'da başınızı açabilirsiniz
 Göztepe'de bir bebek daha yaşamını yitirdi
 'Devlet malı deniz' diyen üniversiteler
 Cobra Paris'te
 AKP'li vekilin kardeşi 20 milyonla kayboldu
ALİ KIRCA
Pazartesi
Pazarları yazmayınca böyle oluyor. Söylemek...
ERGUN BABAHAN
Bırakınız ölsünler
Pazar Sabah'ta Ayşe Düzkan...
MEHMET BARLAS
Kapılmadığımız hangi ütopya kaldı geride?
Tabii ki her...
UMUR TALU
Bir de hayat var
Yüz binlerce gencine, fiilen "sen...
ERDAL ŞAFAK
ÖSS ve bakalorya
Türkiye'de yüksek öğretime...
MEHMET ALTAN
Geçen hafta bugün...
Geçen hafta bugün, Türkiye...
Avrupalı Birleşik Kıbrıs
Yunanistan, BM ile Kıbrıs için yeni bir çözüm planı hazırlıyor.
Katalanlar sandıkta Basklılar sokakta
İspanya dün özerklik isteklerinin boy gösterdiği hareketli bir...
Ballı Brezilya: 2-0
Ballı Brezilya: 2-0
Kangurular dünyayı kaçırdı. Şansı ve hakemin torpili ile gülen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu