kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İsterseniz İran'da başınızı açabilirsiniz
SABAH, şeriat mahkemesinde
Şeirat mahkemesinde verilen cezalar
İlginç diyalog
Çarşaflı gazeteciler

İran'da istersen başını açabilirsin

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Meşai, makamında SABAH muhabirinin, "Saçımı açabilir miyim" sorusuna "Evet" dedi.

GELENEKLERE AYKIRI
"İran'da insanların çarşaf giymesi hükümetten kaynaklanmıyor. Bu kişisel tercih. Şimdi siz başörtüsünü takmasanız hiç kimse size bir şey demez. Bizim inancımıza aykırı diyebilirler. O nedenle kullanmanız daha iyi olur."

ANTALYA UÇUŞUNA VİZE
"Türkiye'ye giden İranlıların başını açması, içki içmesi onların şahsi tercihi, karışmayız. Bize göre alkol haram. Ama İranlılar başka ülkeye gidip içebilir. Bodrum, Antalya seferlerinin iptali için Ahmedinecad talimat vermedi. Ama ben turizmden sorumlu yetkili olarak bu sorunu çözmek için elimden gelen her şeyi yapacağım."


İsterseniz İran'da başınızı açabilirsiniz

Ultra muhafazakâr Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın sağ kolu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rahim Meşai, "İran'da başınızı açarsanız, kimse sizi tutuklamaz" dedi.

İran'da yabancı kadınlara fazla baskı yok. Ben de özellikle saçlarım önden görünecek şekilde bir başörtüsü takıyorum. Ultra muhafazakâr Ahmedinecad hükümetinin ve İran'ın ikinci adamı, Cumhurbaşkanı yardımcısı İsfendiyar Rahim Meşai, sürpriz bir şekilde randevu talebimi kabul etti. Saçlarımın görünmesine nasıl bir tepki vereceğini merak ediyorum. Çünkü bir süre önce Türkiye'deki gazetelerde İran hükümetinin saçı görünen kadınlara iki ay hapis cezası verileceğine dair bir uyarıda bulunduğu yazılmıştı. Meşai'nin ofisinin olduğu binaya geliyoruz. Girişte bir kadın görevli başörtümü çekiştirip saçlarımı kapatıyor. Kapıdan geçtikten sonra bu sefer ben arkaya doğru çekiştirip ön kısmını tekrar açıyorum. Ona itirazları yok! İçeri girdiğimizde Meşai, bizi Türkçe "hoşgeldiniz" diyerek karşılıyor. İran'da çok fazla Azeri olduğundan, birkaç Türkçe kelime öğrenmiş. Bize onları söylüyor. Memnun oluyoruz. Keşke biz de "Türkiye Büyükelçiliği nerede?" dışında bir şeyler öğrenmiş olsaydık! Meşai'nin bu sıcaklığı bizi rahatlatıyor. Bize karşı çok samimi, çok yakın. Sorularımıza uzun uzun cevaplar veriyor ama asıl ilginç diyalog hicap konusunda yaşanıyor. Bana, istersem başımı açabileceğimi, devletin bu konuda bir dayatması olmadığını söylüyor. Şaşırıyorum!

'BODRUM'U İPTAL ETTİRMEDİ'
Önce Bodrum meselesini konuşuyoruz. İran Havayolları'nın İzmir, Bodrum, Antalya uçuşlarını iptal etmesi Türkiye'de büyük yankı uyandırdı. Geçtiğimiz hafta ise İzmir uçuşları yeniden başlatıldı. Meşai, bu uçuşları kesinlikle Ahmedinecad'in iptal ettirmediğini söylüyor. "İran'da cumhurbaşkanı yardımcısıyım ve turizmden de ben sorumluyum. Şuna emin olun, Ahmedinecad bu seferlerin iptal edilmesi için herhangi bir talimat vermedi.MAKAMINDA BİLE TERLİKLE OTURUYOR.... İran’ın ikinci adamı İsfendiyar Rahim Meşai, istersem başımı açabileceğimi, devletin bu konuda bir dayatması olmadığını söylüyor, şaşırıyorum.Bu, bizim işimiz değil. Yine de bu sorunu çözmek için elimden gelenin en iyisini yapacağım." Meşai'ye bu kez , Türkiye'ye gelen İranlı turistlerin başlarını açmalarından, içki içmelerinden bir rahatsızlık duyup duymadıklarını soruyorum. Yanıtı kesin: onların şahsi tercihi. İstiyorlarsa tabii ki yapabilirler. Bizim inancımızda alkol haramdır. Bazı İranlılar içki içmek istiyor olabilirler. İran'da yasak olduğu için başka ülkeye gidip içebilirler. Türkiye'ye gitmelerinden rahatsızlık duymuyoruz. Turizmde de Türkiye'yi model alıyoruz.

'ABD BİZE SALDIRAMAZ'
Nükleer programın yeniden faaliyete geçirilmesinden sonra İran'ın hedefteki ülke haline geldiğini konuşuyoruz. Meşai, bu konuyu uzun uzun anlatıyor. "Endişelenmeyin, ABD bize saldırmayacak. ABD İran'a saldırabilecek kadar cesur değil!" diyen Meşai, daha sonra Türkiye'ye mesaj veriyor: "Nükleer çalışmaları bırakmamız için üzerimizde baskı var. Türkiye'ye bir sorum olacak: Yarın sizin bilimadamlarınız bu teknolojiyi geliştirmeyi başarırlarsa, bizden size bırakın' dememizi mi beklersiniz, yoksa size cesaret vermemizi mi?" Meşai, nükleer araştırmaların Türkiye için bir tehdit olmayacağının da altını çiziyor. Ve devam ediyor: İran'ın atom bombası gibi bir niyeti yok. İran'ın kendisi, ABD için bir nükleer bombadır!"

TÜRKİYE'YE İSRAİL MESAJI"
Erdoğan hükümetiyle birlikte Türkiye-İran ilişkilerinin daha da geliştiğini belirten Meşai, yakın zamanda İsrail Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye ziyarette bulunmasıyla ilgili de şu yorumu yapıyor: İsrail'i korumanın dürüstçe olmadığını düşünüyoruz. Türkiye'nin İsrail'e ihtiyacı yok. Şuna eminiz ki, Türk insanları İsrail'le ilişki kurulmasından hoşlanmıyor. Ve demokratik bir devlet, vatandaşlarının yorumlarına saygı duymalı."

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Astsubaylara 39 yıl hapis cezası
 Eğitim reformu şart
 "Piglet'in TRT'de dostu yok"
 Kayıp çocuk pavyondan çıktı
 ÖSS'de yanlış soru iddiası
 Yazı 13 yıllık çıktı
 Müdüre zayıf karne dayağı
 Üç kişiden biri silah kurbanı
 Şırnak'ta taciz ateşi
 Bahçelievler'de polis otosu tarandı
 ÖSS heyecanı bitti ama gerilim devam ediyor
 Puan hesaplama formülü
 Göztepe'de bir bebek daha yaşamını yitirdi
 'Devlet malı deniz' diyen üniversiteler
 Cobra Paris'te
 AKP'li vekilin kardeşi 20 milyonla kayboldu
ALİ KIRCA
Pazartesi
Pazarları yazmayınca böyle oluyor. Söylemek...
ERGUN BABAHAN
Bırakınız ölsünler
Pazar Sabah'ta Ayşe Düzkan...
MEHMET BARLAS
Kapılmadığımız hangi ütopya kaldı geride?
Tabii ki her...
UMUR TALU
Bir de hayat var
Yüz binlerce gencine, fiilen "sen...
ERDAL ŞAFAK
ÖSS ve bakalorya
Türkiye'de yüksek öğretime...
MEHMET ALTAN
Geçen hafta bugün...
Geçen hafta bugün, Türkiye...
Avrupalı Birleşik Kıbrıs
Yunanistan, BM ile Kıbrıs için yeni bir çözüm planı hazırlıyor.
Katalanlar sandıkta Basklılar sokakta
İspanya dün özerklik isteklerinin boy gösterdiği hareketli bir...
Ballı Brezilya: 2-0
Ballı Brezilya: 2-0
Kangurular dünyayı kaçırdı. Şansı ve hakemin torpili ile gülen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu