kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Lise bitirme sınavı" gündemde
Sınav Var Lütfen Klakson Çalmayın
İstanbul'da ÖSS önlemleri

"Lise bitirme sınavı" gündemde

ÖSS'deki aday sayısının azaltılması için belli bir diploma notu veya "liseyi bitirme sınavı" konulması gündemde. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, ''Bitirme sınavı konulursa belki bazı üniversitelere sınavsız girilebilir ve böylece aday sayısı azalır" şeklinde konuştu.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınava giren öğrenci sayısının ilk aşamada 1 milyonun sonra da 500 binin altına inmesi gerektiğini belirtti.

''Sınava giren sayısı 500 binin altına indiğinde sınav sisteminde de çok ciddi, radikal değişiklikler yapılabilir, ölçme değerlendirme açısından da daha iyi şeyler yapılabilir. Önce bu sayının inmesi lazım'' diyen Yarımağan, aday sayısının azaltılması için ya belli bir diploma notu getirilebileceğini ya da liseyi bitirme sınavı konulabileceğini söyledi.
Yarımağan, ''Bitirme sınavı konulursa belki bazı yükseköğretim programlarına sınavsız girilebilir ve böylece aday sayısı da azalabilir'' diye konuştu.

''SINIFLARIN BOŞALMASI AZALDI''

Yarımağan, bu yıl uygulamaya konulacak yeni sınav sisteminin ''sınıfların boşalmasını önlemek'' amacıyla da getirildiği anımsatılarak, ''Ancak lise son sınıflar bu yıl da boşaldı. Milli Eğitim Bakanlığı bunun ÖSS sisteminden kaynaklandığını belirtiyor, sistemin değiştirilmesi için size de çağrıda bulunuldu. Bir değişiklik söz konusu olacak mı?'' sorusuna şu karşılığı verdi:

''Sayın Milli Eğitim Bakanı bu sınavdan şikayet ediyor fakat kendileri de benzer bir sınavı, OKS'yi yapıyor. Bu arz-talep dengesi içinde sınavdan başka bir çözüm var mıdır diye düşünüyorum. Sınava giren sayısı azaltılabilir, öğrencilerin okula gitmesi sağlanabilir ama sınavsız bir sistem bulunabileceğini ben düşünmüyorum.

Her şeye rağmen, geçen sene ile bu seneki gazeteleri bir incelerseniz, bu sene ile geçen sene arasında bence çok ciddi fark var. Bu sene de belki bir miktar bu olaylar oldu ama ben geçen seneye göre daha sınırlı olduğunu düşünüyorum. Bunun daha da azalması için iş Milli Eğitim Bakanlığı'na düşüyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, yönetmelikleriyle, otoritesiyle öğrencilerin okula gelmesini sağlaması gerekir. Öğretmenler arasında yaygın olarak yerleşmiş olan 'Aman bizim öğrencimiz üniversite sınavında başarılı olsun, gerekirse benim dersime gelmesin, ben onu idare ederim' zihniyetini yıkmaları lazım. Bunu yıktıkları takdirde, bir otorite ve ciddiyet sağlanırsa okulların boşalması için hiçbir neden yok.''

ÖSS'ye giren sayısının azalması gerektiğini vurgulayan Yarımağan, her yıl yaklaşık 500-600 bin öğrencinin liseden mezun olduğunu, mezun olamayan öğrencilerle birlikte lise son sınıflardaki öğrenci sayısının 700 bini bulduğunu anlattı. ÖSS'ye 1.5 milyonun üstünde adayın sınava girdiğini kaydeden Yarımağan, ''Sınava giren sayısının azalması lazım.

Üstelik de liseyi bitiren herkesin de sınava girmemesi lazım. Özellikle meslek lisesi mezunlarının bir kısmı ya iş hayatına atılmalı ya da meslek yüksekokullarına gitmeli'' dedi.

Yarımağan, yaptığı açıklamada, ÖSS öncesinde adaylara şu öneri ve uyarılarda bulundu.

ÖSS GİRİŞ BELGESİ ELİNE GEÇMEYEN ÖĞRENCİLER


Adres yetersizliği, değişikliği ve yanlış yazım gibi nedenlerle ÖSS sınav giriş belgesi eline ulaşmayan öğrenciler, büyük şehirlerde posta işleme merkezlerine, diğer illerde ise kendilerine en yakın dağıtım merkezine nüfus cüzdanları ile başvurabilecek.

PTT Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, ÖSS belgeleri ellerine geçmeyenlerin mağduriyetini önlemek için sınav giriş belgeleri posta dağıtım yerlerinde bir süre daha iade edilmeden muhafaza edilecek.

ÖSS'ye girecek adaylar, posta işleme ve dağıtım merkezlerinin irtibat telefonlarını ''www.ptt.gov.tr'' adresindeki linkten veya sitedeki ''bize ulaşın'' irtibat linkinden başvurarak öğrenebilecek.

SINAVDA 2-3 DEFA TUVALETE GİTMEYİN


Bu yıl ilk kez ÖSS'de adaylara tuvalet izni verileceğini ifade eden Yarımağan, ''Bir aday sınav sırasında 2-3 kez tuvalete gidebilecek mi, hakkı ne kadar?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''2-3 defa gitmesinler. Biz adaylara bir kolaylık getirdik, bunu istismar etmesinler. Çünkü istismar, yasakları da beraberinde getiriyor. Bundan önceki yasaklar bu yüzden gelmişti.

Geçen yıllardaki kuralımız 'herhangi bir nedenle sınav salonundan çıkan bir daha salona giremez' şeklindeydi. Her ne sebeple olursa olsun, başı dönen, midesi bulanan ya da burnu kanadığı için çıkan kişi de salona dönemiyordu. Bu çok insanca bir şey değil ama bunu geçmişte yapmak zorunda kalmışız.

Çünkü bunu kötü niyetle kullananlar olmuş. Biraz yumuşama getirdik. Dedik ki, gerçek bir ihtiyacı olan kişi ihtiyacını giderebilsin. Bu konuda biz yetkiyi salon başkanlarına verdik. Bir aday 'Ben şu amaçla dışarı çıkmak istiyorum' dediğinde salon başkanı onun iyi niyetli olduğuna ikna olmazsa, ona izin vermeyebilecek. İkna olursa bir görevliyle birlikte onun dışarı çıkması sağlanacak.

Bu ihtiyaç, yüzünü yıkama, tuvalete gitme şeklinde olabilir. Görevlinin amacı salondan çıkan adayın başkasıyla konuşmasını, temas etmesini engellemektir. Dolayısıyla kötü niyetle bilgi alışverişi olmasını önlemeye çalışacağız. Adayların bence bu imkanı oto kontrolle iyi biçimde kullanmaları gerekir yoksa ileriki yıllarda bu hak ellerinden gider.''

''SUYU YUDUM YUDUM İÇSİNLER''

''Adaylar sınav esnasında bir şeyler yiyip içebilirler mi?'' sorusunu, Yarımağan şöyle yanıtladı:

''İçmeye hiçbir şey demiyoruz. Yanlarında su götürsünler ama suyu da yudum yudum içsinler. Çünkü aşırı su içerlerse rahatsız olabilirler. Yeme konusunda ise etrafı rahatsız etmemeleri lazım.

Sessizce, etrafı rahatsız etmeden yenebilecek mesela bir çikolata parçası, bir şeker olabilir ama etrafı rahatsız edecek biçimde yemeye izin verilmeyecek.''

''NORMAL YAŞANTINIZI SÜRDÜRÜN''

Yarımağan, adaylara şu öneri ve uyarılarda bulundu:

''-Normal yaşantınızı sürdürün. Çalışma saatlerinizde veya yatma-kalkma saatlerinizde değişiklikler yapmayın. Son birkaç gün çalışmalarınızı azaltın, hatta çalışmayın.

-Sınava girerken yanınızda mutlaka sınava giriş ve kimlik belgesini bulundurun. Bu belge olmadan sınava girilemiyor. Bu belge eline ulaşmayan veya kaybeden adayların, sınav merkezi yöneticiliklerimizden herhangi birine başvurarak yeniden çıkarmaları gerekiyor.

-Sınava giriş ve kimlik belgesine ek olarak ikinci bir kimlik belgesini, fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesini ve her olasılığa karşı bir fotoğrafınızı yanınızda bulundurun.

-Yanınıza birkaç tane kurşunkalem alın. Yumuşak kalemler seçin. Önerdiğimiz numaralar 2B, 1B ya da HB kalemleri. Ayrıca kaliteli bir silgi ve kalemtıraşı yanınıza almayı unutmayın.

KIYAFET KURALI

Türbanlı olarak sınava girilemeyeceğini söyleyen Yarımağan, ''Yargı kararları var yürürlükte. Biz de onları uygulamakla yükümlüyüz'' dedi. Yarımağan, şunları kaydetti:

''Ben türbanlı olarak girmenin ötesinde, adaylara şu çağrıda da bulunmak istiyorum: Bir sınava giriyorlar, öğretmenlerin, hatta üniversite hocalarının huzurunda bir sınava giriyorlar. Dolayısıyla bu sınava önem verdiklerini, bu kişilere saygı gösterdiklerini belirtmek için bence kılık kıyafetlerinin düzgün olması gerekir. Adayların başı açık olacak.

Kendi imkanları içinde temiz pak giyinmiş şekilde sınava giden bir aday, sınavda başarının da ilk adımını da atmış olur.''Sınav sonuçlarının, sınavın yapıldığı tarihten itibaren yaklaşık 1 ay sonra açıklanabileceğini ifade eden Yarımağan, ''15 Temmuz ile 20 Temmuz arasında olabileceğini tahmin edebiliriz'' dedi.

"PANİK YAPMAYIN"


Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) öncesi yapılan açıklamaların, performansının üzerinde beklentisi olan öğrencilerde panik yaratabileceği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ragıp Özyürek, yaptığı açıklamada, sınav öncesi yapılan açıklamaların performansının üzerinde beklenti içerisine giren öğrenciler için sorun oluşturabileceğini söyledi.

ÖSS ÖNCESİ TÜRBE ZİYARETLERİ CAİZ DEĞİL

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, ''ÖSS öncesi türbe gibi yerleri ziyaret edip, mukaddes insanlardan yardım dilemek caiz değildir'' dedi.

Nursaçan yaptığı açıklamada, pazar günü yapılacak ÖSS sınavı öncesi çoğu öğrenci ile anne ve babalarının gereksiz telaşa kapıldıklarını, bazılarının da mukaddes yerlere giderek yardım dilendiğini söyledi.

Yurt genelindeki türbelerde sınava sayılı günler kala ciddi hareketliliğin yaşandığını, insanların buralarda adeta izdihama neden olduğunu kaydeden Nursaçan, kimi zamanda hoş olmayan görüntülerin ortaya çıktığını belirtti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Eminönü'nde patlama
 Ölen bebek sayısı 5'e yükseldi
 Skandal sergi!
 Hakkari-Van yolunda köprüye bomba
 Müdür Trabzon'a tayin edildi!
 Kadınlar cinsel şiddete uğruyor
 KKTC ile hatlarda arıza
 İngiliz zulmü sakatladı
 Uçak pistten çıktı
 Türkiye gizli işkencenin suç ortağı
 Kadın cinsellik için çocuk dram için var
 ÖSS'de sorular daha zor olacak
 Turizm şirketine uyuşturucu operasyonu
 Çamlıca'dan Yüksekova'ya tayinini isteyen 'Çalıkuşu'
 Çelik: Öğrenci adresi verilemez
 Şimdi de Karyalı Prenses şüphesi
 Ahmet Gül mezuniyeti şampanya patlatıp kutladı
 'Cezbeden İstanbul' konserleri
 THY uçağı arıza yaptı geri döndü
 Kızıltepe baskını polis CD'sinde
 Rahip davasında tanıklar gelmedi
 Askeri araç devrildi: 1 er şehit, 3 er yaralı
 Kurusıkılara ceza
 OKS'de '2 soru yanlış' iddiası
 6 bin müdür yer değiştirecek
YILMAZ ÖZDİL
Kupa...
Türkiye katılamadığı için Dünya Kupası'nda ne...
ERGUN BABAHAN
Kan konuşmaz
Kendinden binlerce yıl önceden başlayıp...
MEHMET BARLAS
Demirel, laikçi cephenin lideri olabilir mi?
Bir siyasi...
UMUR TALU
Haberin var mı!
Türkiye'yi uzun süre(dir) kilitlemiş...
FATİH ALTAYLI
Bilderbergci Fehmi Bey
İslamcı basının "tartışılan"...
ERDAL ŞAFAK
Adsız kahramanlar
Türkiye'nin AB sürecini...
En az Türkiye seviyor
15 ülkede yaklaşık 17 bin kişiye soruldu. Bush'a, ABD'ye ve savaşa en...
"Soruşturma emri vereceğim"
İsrail ordusu, kumsalda piknik yapan Filistinli bir ailenin İsrail...
İspanyol boğası: 4-0
İspanyol boğası: 4-0
İspanya, bizim grubun lideri Ukrayna'yı dağıttı. Villa ve Alonso ile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu