kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gülün Lüksemburgda gülümsemesini, danışmanı Namık Tan sağladı.
Efendim, gülümseyin!
Gül: Kıbrıs müzakere süreci haline gelmemeli

Gül'ü güldüren not

Kriz sonrası önceki gece yarısı düzenlenen basın toplantısı gergin geçiyordu. Plassnik ve Rehn sert uyarılar yapıyordu. Bir ara Gül, önüne getirilen notu okudu ve gülmeye başladı. Not danışmanı Namık Tan'dan geliyordu: Efendim çok gerginsiniz, gülümseyin!


Efendim, gülümseyin!

Kriz sonrası gece yarısı düzenlenen basın toplantısı gergin geçiyordu. Plassnik ve Rehn sert uyarılar yapıyordu. Bir ara Gül, önüne getirilen notu okudu ve gülümsemeye başladı. Not danışmanı Tan'dan geliyordu: Efendim, gülümseyin!.

Pazartesi günü Avrupa'yla yoğun bir mücadele ortamında geçen uzun saatler sonunda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü güldüren ilk olay, yakın danışmanı ve Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Namık Tan'dan gelen yazılı bir hatırlatma notu oldu. Dışişleri Bakanı Gül, pazartesi gecesi geç saatlerde uzun pazarlıklar sonucunda Türkiye'nin fiili müzakerelere başlaması için Kıbrıs Rum kesiminin vetosunun kalması sonrasında Lüksemburg'daki AB dışişleri bakanları toplantısına geldi. Ancak Gül'ün 7 saat süren pazarlık ve uzun bir uçak yolculuğu sonrasında yapılan Ortaklık Konseyi ve Hükümetlerarası Konferans da Kıbrıs ve reform konularında zaman zaman sıkıntılı konulara sahne oldu.

PLASSNİK SERTLEŞİNCE
Toplantıların bitiminde Gül'ün AB dönem başkanı Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ve AB Komiseri Olli Rehn'le yaptığı basın toplantısında da yine samimi görüntüler yerine sert ifadeler hakimdi. Açıklamalarına "Bugünkü gecikme sürpriz değil,bir uyarı olarak algılanmalıdır" diye başlayan Plassnik, yanında Gül ve başmüzakereci Ali Babacan oturmasına karşın sözlerine "Ankara Protokolü'nün uygulanması konusundaki gecikme hayal kırıklığı yaratmıştır. Türkiye'nin Kıbrıs dahil tüm üye ülkelerle ilişkisini normalize etme beklentimiz net" dedi. Rehn de AB'nin Türkiye'nin ek protokolden gelen yükümlülükleri çerçevesinde limanlara da uygulanması gerektiğini güçlü bir şekilde vurguladı, Türkiye'de reformların yavaşladığından, gayri-müslimlerin din özgürlüklerine yönelik kısıtlamalardan ve son aylarda ifade özgürlüğü yolunda gelen kötü haberlerden söz etti.

KIBRIS İLİŞKİLERİ ZEHİRLEMESİN
Gül, bu atmosferde başlayan basın toplantısında muadillerinin sözlerine yanıt veren bir üslupla Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki pozisyonunu anlattıktan sonra "Pozisyonumuz budur ve değişmeyecektir. Söz ettiğiniz tren kazası olursa, bunun sorumlusu Türkiye ve Kıbrıs Türkleri değildir. (...) Kıbrıs konusunun Türk-AB ilişkilerini zehirlememesi lazım" dedi. Basın toplantısı sırasında Gül'ünönüne bir yazılı not geldi ve bu notu okuyan Gül'ün önce gazetecilere, ardından Plassnik'e bakarak gülümsemesi, gazetecilerin dikkatini çekti. "Uzun günün ilk tebessümü"nün ardındaki sır, ertesi sabah kahvaltı sırasında belli oldu. Bir grup gazeteciyle kahvaltı eden Gül, "Dün neden bir anda gülümsemeye başladınız? Ne yazıyordu o notta" sorusun üzerinden cebinden bir kağıt çıkardı.

KAHRAMAN OLURDUM AMA...
El yazısı not, Dışişleri Sözcüsü ve Gül'ün yakın danışmanı Namık Tan'dan gelmişti. Tan, "Efendim, Çok gerginsiniz. Kameralar için iyi değil. Gülümserseniz iyi olabilir" diye yazmıştı. Gül, gergin günün anısına notu saklamış. O gece gazetecilere hislerini şöyle özetledi: "Ben realistim. Heyecan ve hislerimle hareket etsem, 17 Aralık'ta dönerdim; 3 Ekim'de gitmezdim. Hatta Türkiye'de de kahraman ilan edilirsim. Yüzbinlerce kişi gelirdi havaalanına. Ama doğru olmazdı."

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 AB'den son dakika golü
 Türkiye tazminat isteyecek
 Af tasarı metninden çıkarıldı
 Eylemcinin Ecevit'e pişmanlık notu
 Gül-Boucher buluşması
 Baykal: Kıbrıs için baskı daha da artacak
 Finlandiya'dan umutluyum
 Beklediğimiz gibi oldu
 Asıl kriz ekimde
MUHARREM SARIKAYA
Ankara'da karar zirvesi
AB'de Rum tarafının Türkiye'ye...
YAVUZ DONAT
Türkiye'nin imaj karnesi
Orhan Pamuk, Hrant Dink,...
Arjantin'de 2. El Turco
Arjantin Milli Takımı'nın kampına girebilen tek gazete olan SABAH,...
Sıkıntının boyla ilgisi yok
THY Genel Müdürü, eleman sıkıntısının hostes adaylarının boy...
Ecevit hasta olunca 'solda birlik' Rahşan Hanım'a kaldı
Ecevit hasta olunca 'solda birlik' Rahşan Hanım'a kaldı
Rahşan Hanım, eşi Bülent Ecevit'in komaya girmeden önceki son projesi...
Son savunma 6 gün sonra
Son savunma 6 gün sonra
Şemdinli davasının Van'da görülen üçüncü duruşması sanıkların esas...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu