kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kaşıkçı Elması sahte mi?
Milas'ta 2 bin yıllık "Amfora" operasyonu
Kamera var görüntü yok

Kaşıkçı Elması sahte mi?

Kültür Bakanı Koç, Kaşıkçı elmasının ''sahte olduğu'' iddialarının ''söylenti intibaını uyandırdığını'' belirterek, ''Bir ihbar olarak değerlendiririz" dedi. Anavatan'lı Amber, Kaşıkçı Elması'nın sahtesiyle değiştirildiği haberlerini, TBMM gündemine getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Kaşıkçı elmasının ''sahte olduğu'' iddialarının ''söylenti intibaını uyandırdığını'' belirterek, ''Bir ihbar olarak değerlendiririz. Ancak, bu konudaki ustaların bize verdiği de hem emniyet, hem de korunma açısından böyle bir şeyin olamayacağına dairdir'' dedi.

Koç, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında müzelerde meydana gelen hırsızlıklar ve sahte eserlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sözlerine, ''politika hayatında övünmeye başladığınızda zeval başlamıştır. Herkes normal şartlarda emeği
ve kabiliyeti kadar vatanına, milletine hizmet etmeye çalışmıştır'' diyerek başlayan Koç, hükümet olarak herhangi bir hususta bir suiistimal meydana geldiyse bunu düzeltme iddiasıyla göreve geldiklerini söyledi.

Göreve geldikleri günden bu yana müzelerle ilgili eksikliklerin gündeme geldiğini ve kendilerine çok sayıda ihbar ve ikazın ulaştığını anlatan Koç, Eylül ayından itibaren de müzelerde sayım ve kontrollere başlandığını kaydetti.

Eskişehir Müzesi'nin 10-15 yıldır kapalı bulunduğunu, Aydın'daki Milet Müzesi'nin de depremden dolayı zarar gördüğüne ilişkin rapora rağmen olduğu gibi bırakıldığını ifade eden Koç, bunları düzeltmek için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Müzelerin en büyük sorunlarının başında eleman sıkıntısının geldiğini hatırlatan Koç, bu eksiklikleri de gidermeye çalıştıklarını bildirdi.

''RESMİN İLHAM ETTİĞİ HUSUSTAN YOLA ÇIKTIK''


Müzelerdeki durumun vahametini tespit ettiklerini ve gelen ihbarların da kendilerini yönlendirdiğini belirten Atilla Koç, basında yer alan haberlerin de kendilerine destek olduğunu, ancak ''olayı magazinleştiren şok iddialara'' yer verilmesinin sıkıntı yaratabileceğini söyledi.

Uzmanların ve müfettişlerin müzelerde envanter sayımlarına Eylül ayında başladıklarını belirten Koç, ''Biz resmin bize ilham ettiği husustan yola çıktık. İkaz ve ihbarların da rolü oldu. Ancak üzülerek belirteyim ki üzücü hadiselerle karşı karşıya kalınması da mümkündür.

Biz bundan çekinmiyoruz. Bu, bir sağlık işaretidir. Modern müzecilik anlayışına doğru gidiyoruz'' dedi. Kahramanmaraş Müzesi'ndeki olayın 1998 yılında meydana geldiğini, Uşak Müzesi'ndekinin ihbarının ise kendilerine Eylülde ulaştığını kaydeden Koç, ''Bundan sonra da çıkabilir. Benim zamanımda da olabilir. Ne zamana kadar? Mekan, asayiş ve koruma itibariyle, hem de dijital ortama geçilip her eserin fotografik tespiti yapılana kadar...'' diye konuştu.

''Ama bir şeyden kimsenin şüphesi olmasın. Yeni müzecilik anlayışıyla müzelerimizin yapılanmasını değiştireceğiz'' diyen Koç, ''Bunlar bizim emanetlerimizdir. Ancak bunu suçlamak için söylemiyorum ama şimdiye kadar hiç iyi korunmamıştır'' şeklinde konuştu.

KAŞIKÇI ELMASI SAHTE Mİ?

Bir gazetecinin, Gazeteci Uğur Dündar'ın gündeme getirdiği, Kaşıkçı elmasının sahte olduğu söylentilerinin doğru olup olmadığını sorması üzerine Koç, ''Söylentiler gazetecilerin işine yarar ama benim işime yaramaz. Bu gibi meselelerde ben Türkiye'de bazı şeylerde kesin konuşmak değil, ama yaptığımız araştırmalar, incelemeler ve üzerinde çok hassasiyetle durulması dolayısıyla bunun söylenti olduğu intibaını uyandırıyor'' dedi.

Türkiye'de çok iyi korunan ve eserleri kayıt altına alınan müzeler bulunduğunu ifade eden Koç, ''Kayıt elinde, kayıt olan materyal elinde. Ama 10, 15, 20 yıl gün yüzüne çıkaramadığın zaman onun durumu nedir? Üzerine gittikçe anlaşılacak. Elmas gibi şeylerin sıkıntısı olmaz, ama bir padişah kaftanı depolarda kala kala bir bakarsın açtığın zaman elinde külü kalır'' diye konuştu. Koç, şunları söyledi:

''Uğur Dündar iyi bir gazeteci olarak bunu söyledi. Biz her şeyin üzerine gittiğimiz gibi bunun da üzerine gideriz. Sayın Dündar, iyi gazetecilik yapmıştır. Bir ihbar olarak değerlendiririz. Ama, bu konudaki ustaların bize verdiği de hem emniyet, hem de korunma açısından böyle bir şeyin olamayacağına dairdir. Ben her şeyi ihbar kabul ederim. Hiçbir şeyi göz ardı etmem. Bu işlerde de bir yerde bu tedbirdir. 'Biz bunu ihbar etmiştik, dikkate alınmadı' diye bir laf gelir, o mesuliyete de girmek istemem.''

Koç, bir başka gazetecinin, ''Topkapı Sarayı içinde 43 parça eserin kaybolduğu yönünde müfettiş raporunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda ne gibi işlemler yapılacak?'' şeklindeki sorusuna da, ''Mayıs ayında, kaybolan eserler hakkında ilgililerden tazmini için bir komisyon kurulmuştur. Müfettiş raporu gereği cezai işlemlerin hepsi yapılacaktır'' yanıtını verdi.

TBMM GÜNDEMİNE TAŞINDI

Anavatan Partisi Hatay Milletvekili Züheyir Amber, Uşak, Kahramanmaraş ve Erzurum müzelerindeki sahtecilik, hırsızlık ve kayıp olaylarıyla Kaşıkçı Elması'nın sahtesiyle değiştirildiği haberlerini, TBMM gündemine getirdi.

Amber, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Uşak, Kahramanmaraş ve
Erzurum müzelerindeki sahtecilik olayının ardından, Topkapı Sarayı'ndaki Kaşıkçı Elması'nın sahtesiyle değiştirildiğine ilişkin, basında haberler çıktığını ifade etti.

Züheyir Amber, şu soruların yanıtlanmasını istedi: ''Uşak, Kahramanmaraş ve Erzurum müzelerindeki sahtecilik olayı, hangi tarihte, nasıl ortaya çıkmıştır; sorumluları tespit edilmiş midir? Bu müzelerin dışında, başka hangi müzelerde bu tip sahtecilik, hırsızlık, kayıp olayları meydana gelmiş ve bu olaylar için hangi işlemler yapılmıştır?

Bakan olduğunuz dönemde bu eserleri korumak gibi projeleriniz hangi tarihte hizmete geçmiştir? Topkapı Sarayı'nda bulunan Hz. Muhammed'in kabrine ait kapı örtüsü (Ravza-i Mutahhara kapı perdesi) envanter kayıtlarında görülmesine rağmen neden sarayda yoktur?

Geçtiğimiz Nisan ayında Londra'daki müzayede şirketi Christie's'in, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in kabrinin kapı örtüsünü
Londra'da satışa çıkardığı doğru mudur? Doğruysa bu eserimizin bu şirketin eline nasıl geçtiği yönünde araştırmanız oldu mu?
Topkapı Sarayı'ndaki Kaşıkçı Elması'nın sahtesiyle değiştirildiği haberleri doğru mu; bu konuda bir inceleme yapıldı mı ya da yapılacak
mı?''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Bakoyanni İstanbul'da
 Talat: Almanya görüşmesi çok yapıcıydı
 AKP Kongresi'nde Guinness Rekoru hedefleniyor
 Ecevit'in durumunda değişiklik yok
 Sezer, Hamas'a çağrı yaptı: Gerçekçi olun
 "Hamas'ı dışlamak onları çok daha agresif yapar"
 'Bir fotoğraf verdik ekonomi allak bullak'
 AB yolunda en keskin viraj dönüldü
 Kamyoncuların kasa edebiyatına yasak geliyor
 İlköğretimde kayıt en yakın okula yapılacak
 Erdoğan Hakan Şükür'le görüştü
MAHMUT ÖVÜR
Merkez sağın "ütopyası"
Erken seçim tartışmaları...
MUHARREM SARIKAYA
Diyalog mağduru
Geçmişte önemli işlere imza atan Diyalog...
YAVUZ DONAT
1-İstanbul'da bunlar konuşuluyor
"Kim, kiminle,...
Elini omzuna attı diye soruşturma açtılar
Selçuk Üniversitesi'nde kız arkadaşının omzuna elini atan öğrenci...
Bilek güreşçisinin başına bir tonluk mermer düştü
Şampiyonluklarıyla adını duyuran bilek güreşçisi Mustafa Mursaloğlu...
Bomba mı, gaz mı belli değil, beraat
Bomba mı, gaz mı belli değil, beraat
Mısır Çarşısı davasında ömür boyu hapis istemiyle yargılanan Pınar...
Perihan Mağden polisi Bakan Gül'e şikayet etti
Perihan Mağden polisi Bakan Gül'e şikayet etti
"Polis, yazdığı yazıdan dolayı yargılanan bir vatandaşı korumayıp,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu