kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Karadağ kıvılcımı

Bugün toplanacak Karadağ parlamentosunun 21 Mayıs'taki referandumun sonuçlarını onaylamasıyla, aslında beyin ölümü çoktan gerçekleşen ama suni destek üniteleriyle hayatta tutulmaya çalışılan Yugoslavya'nın cenaze töreni hazırlıkları başlayacak.
Çünkü parlamentonun kararı, Karadağ'ın resmen bağımsızlığını ilan etmesi anlamına gelecek. Ya da eski Yugoslavya'yı oluşturan 6 cumhuriyetten son ikisinin de yollarını ayırması...
Sırbistan ile Karadağ'ın bugüne kadar AB'nin baskılarıyla sürdürülen birliği zaten pamuk ipliğine bağlıydı. Parlamentoları, hükümetleri, paraları, bayrakları, gümrük ve ticaret mevzuatları ayrıydı. Yalnızca savunma ve dışişleri birlikte götürülüyordu. Ordunun silahlarının ve dış temsilcilikler mülklerinin paylaşılmasıyla o pamuk ipliği de kesilecek. Birliğin son sembolü olarak futboldaki ortaklık kalacak. Bir aylığına. Önümüzdeki hafta Almanya'da başlayacak Dünya Kupası finallerinin ardından Sırbistan-Karadağ milli takımı da tarihe karışacak.
Karadağ'ın bağımsızlığı sadece 13.812 kilometrekare büyüklüğünde, 672 bin nüfuslu bir mini devletin doğması anlamına gelmiyor.
Balkanlar'da yeni bir deprem dizisini tetiklemesi, yani ayrılıkçı hareketleri, bağımsızlık özlemlerini kamçılaması tehlikesi yaratıyor.
Topun ağzında yine Sırbistan var. Birleşmiş Milletler gözetiminde yürütülen ve bu yıl sonuna kadar bitirilmesi öngörülen görüşmelerden Kosova'ya şartlı bağımsızlık kararı çıkması hemen hemen kesin.
Sorun Kosova'yla sınırlı kalsa neyse... Macar azınlığın yaşadığı Voyvodin sancağı da hareketlenmeye başladı. Hatta Müslüman Boşnaklar'ın bölgesi Novi Pazar sancağı da.
Bitmedi. Sırada zaten yapay bir devlet olarak görülen Bosna-Hersek var. Bu birlikte zoraki yer alan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin ayrılıp Sırbistan'a katılması şaşırtıcı olmayacak.

Balkanlar'dan
Kafkasya'ya
Yangının daha sonra Makedonya'ya sıçraması, bu ülkenin doğusunda ve kuzeyinde yaşayan Arnavutlar'ın da "boşanma" talebinde bulunmaları, AB'yi şimdiden kaygılandırmaya başladı.
Bir sonraki durak Moldova. Zaten fiilen kopmuş olan Transnitri'nin hukuken de ayrılmasına, ardından Rusya'ya katılmasına hazır olun.
Alevler oradan Kafkaslar'a atlayacak: Güney Osetya ve Abhazya'ya. Rusya, Gürcistan'ın bu ayrılıkçı bölgelerinin bağımsızlığını tanımaya hazır olduğunu açıkladı bile. Tabii bu gelişme Ermeni işgalindeki Yukarı Karabağ'ın geleceğini de etkilecek. Ukrayna sınırları içinde yer alan ama Rusya'ya katılmak isteyen Kırım'ı da. Rusya'dan ayrılmak için 15 yıldır savaşan Çeçenya'yı da.
Yine bitmedi. Karadağ'ın bağımsızlığı en çok İspanya'nın canını sıktı. Çünkü Katalonya ve Bask bölgeleri için emsal oluşturmasından kaygılanıyor.
İngiliz "The Times" gazetesinin dün yayınladığı haritaya bakarsanız, önümüzdeki 15 yıllık süreçte Avrupa'da yığınla mini devlet daha doğacak: İskoçya, Galler, Endülüs, Sardunya, Korsika, Güney Tiroller, Belçika'nın Wallonya ve Flamanya olarak parçalanması, Kuzey İrlanda'nın İrlanda Cumhuriyeti'ne katılması.
KKTC'nin de uluslararası toplulukça bağımsızlığının tanınmasını sağlayacağı için bu gelişmeleri olumlu görebiliriz ama devamı olmazsa. Yangın daha doğuya yayılmazsa. Zira senaryolarda, Irak'ın üçe ayrılması, İran'dan birkaç devlet doğması da yazılı. Tabii Güneydoğu'nun geleceğiyle ilgili iddialar da.
Şurası kesin. İlerde tarih, "Küçücük Karadağ'ın 21 Mayıs'taki referandumu, Avrupa'nın ve Kafkaslar'ın haritasını hallaç pamuğu gibi attı" diye yazacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Esma Hanım ve Defne   / 02-06-2006
 Ağ kayaya takıldı   / 01-06-2006
 DİSK'in tepkisi   / 31-05-2006
 Baykal'ın misyonu   / 30-05-2006
 Çam sakızı   / 29-05-2006
 Dönüm noktası   / 28-05-2006
 Kuzey Irak seferi   / 27-05-2006
 Jeopolitik hamleler   / 26-05-2006
 İki zarf   / 25-05-2006
 Tehlikeli oyun   / 24-05-2006
YILMAZ ÖZDİL
Gazeteci...
Alooo, gazete mi?...
MEHMET BARLAS
Koç'a ve Sabancı'ya sinirlenmek yanlış olur...
Ülkeleri...
FATİH ALTAYLI
Bizden ve onlardan
Önceki gün Mehmet Ağar'la...
ERDAL ŞAFAK
Karadağ kıvılcımı
Bugün toplanacak Karadağ...
MEHMET ALTAN
Cumhurbaşkanı Polat olsun...
Şemdinli sanığı PKK...
Siviller yine katledildi
Amerikan askerlerine göre El Kaide militanlarına yönelik rutin bir...
Lübnan'da Hizbullah hicvi kriz yarattı
Lübnan'ın başkenti Beyrut dün savaş alanına döndü. Hizbullah lideri...
Yüzde 50 Fener
Yüzde 50 Fener
Roberto Carlos, transferiyle ilgili son gelişmeleri SABAH'a anlattı:...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu