kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

Kimlerdensiniz?

İnsanın atalarından genetik olarak nasıl kopup gidebileceğinin en şahane örneği; Miami Üniversitesi'nin muhasebe bölümü profesörlerinden Tom Robinson! Kendisi, genetik testler sonucu Cengiz Han'ın torunu çıkmış! Hayır, bari muhasebeci olmasaydı! Ne bileyim polis, asker, en azından boş zamanlarında kickbox yapan bir savaş muhabiri falan olabilirdi! "Dedemle çok farklıyız" diye demeç veren (!) Robinson, Cengiz Han'ı ucundan kıyısından andıran, hafif çekik gözlü, sert bakışlı bir fotoğraf da vermiş ama neye yarar! Sen bütün gün gelir vergisiyle, amortismanla uğraştıktan sonra! İnsan insana benzer... İnanıyorum ki, örneğin benim de genetik olarak Cengiz Han'ın torunlarından olduğum ortaya çıksa, ben de kendisini andıran bir resim çektirebilirim. Gözlerim de biraz çekiktir ayriyeten!

GENETİK TEST SETİ
İlk bakışta asparagas gibi görünse de haber ciddi. "Nasıl yani? Cengiz Han'ın genetik haritasını mı çıkarmışlar zamanında? Oradan mı biliyorlar kimle akraba olduğunu? Pöh!" gibi bir bakış açınız olabilir! Oysa Amerika'yı, biraz da dünyayı saran yeni çılgınlık, genetik olarak hangi kabileye, bölgeye, aileye ait olduğunu bulmak. Belirli merkezlere internet üzerinden başvuruyorsunuz. Onlar size bir 'genetik test' seti yolluyorlar. Özel bir aletle yanağınızın içini şöyle bir süpürüp, zarfa koyup merkeze yolluyorsunuz. Bir süre sonra kadınların anne tarafı, erkeklerin hem anne hem baba tarafından köklerinin nereye dayandığı ortaya çıkıyor. Kadınsanız, ve iki tarafı da merak ediyorsanız, erkek kardeşinizinkini de yollamanız gerekiyor. İnsanlığın varoluşundan beri hangi medeniyetlerin nereye göçtüğünü ve atalarınızın bu göçler sırasında hangi kabileye, hangi bölgeye ait olduğu bilgisini çıkarabiliyorlar. ABD'de bazı beyazlar, köklerininin Afrika'ya dayandığını görüp şok geçiriyor. Kendisini İsveç kökenli zanneden biri, Kızılderili atalarının olduğunu öğreniyor. Museviler'in çoğunun aynı anne babadan geldiği gerçeği ortaya çıkıyor. Bu aslında insanoğlunun göç yollarını daha net bulma amaçlı bilimsel bir proje. Ama herkes, özellikle Amerikalılar, atalarının nereden geldiğini merak ettiği için, çok rağbet görüyor... Muhasebe profesörü Tom Robinson'ın Cengiz Han'la akrabalığı da böyle ortaya çıkmış. Yani hikaye 'Cengiz Han'ın torununu bulduk' kadar heyecan verici değil. O genetik işareti taşıyan yüzbinlerce insan, Cengiz Han'ın şu veya bu şekilde akrabası! Çünkü genetik işaret o bölgede o dönemde yaşamış çoğu birbiriyle akraba kabilenin ya da insan topluluğununkinin aynısı. Belki ben de kendisinin torunuyum, belki siz de! Hatta bizim Cengiz Han'la akraba çıkmamız daha yüksek bir ihtimal elbette, ırksal ve coğrafi yakınlık açısından! Bu projenin tanıtımı ve reklamı için eğlenceli bir hikaye Tom Robinson. Bu şekilde sivri başlıklarla medyada yer alması, projenin ciddiyetini azaltsa da... Hani palavra reenkarnasyon testleri vardır dergilerde... Doğum tarihini toplayıp çıkarıp, çarpıp bölersin, sonuçta elde ettiğin puana göre, ya Kleopatra çıkarsın, ya Napolyon! Niye herkes bir ünlünün reenkarne olmuşuysa!

TİMURLENK DE OLUR!
Cengiz Han'ın torunu konusu bana biraz bunları hatırlattı! Kendi hesabıma bir düşünürün akrabası falan çıkmayı isterdim doğrusu. Eflatun olur, Sokrates olur, fark etmez. Timurlenk'in amca kızı olmak da fena fikir değil. Dede Korkut'un yeğeni de çıkabilirdim ve "Hikaye üretme yeteneğimi dayıma borçluyum" diyebilirdim mesela! Veya baba tarafından Truvalı Helen'in torunu olabilirdim örneğin. Babam Uşak doğumlu olduğundan imkansız değil. Uşak-Çanakkale arası kaç kilometre nihayetinde! İnka'lardan olacak değilim ya! Düşünüyorum da bu testi yaptırmak lazım. Belki Karun'un akrabalarından biri çıkarım; yine Uşak bağlantısıyla! Eğer Lidya Kralı'yla akrabalığımı genetik olarak kanıtlarsam, "Aile yadigarı broşumuz çalındı" diye yaygara bile koparabilirim, neden olmasın? Bari birisi hazinelere adam gibi sahip çıkmış olur bu vesileyle!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Duş alın kardeşim!   / 27-05-2006
 Politik kariyerim başlamadan bitti!   / 13-05-2006
 Günde onbeş dakikam çalındı!   / 06-05-2006
 Şiş kebap raki!   / 29-04-2006
 Karun hazinesini çalıveemişlee!   / 22-04-2006
 'Uykunun en tatlı yeri' varmış gerçekten!   / 08-04-2006
 İmkansız aşkların kovboyları...   / 01-04-2006
 Körolası cemre!   / 25-03-2006
 Az uyku uyuyanlar 'Somnoreksiya' tehdidinde!   / 18-03-2006
 Nişantaşı'nın dilencisi bir başka!   / 25-02-2006
GÜLSE BİRSEL
Kimlerdensiniz?
İnsanın atalarından genetik olarak nasıl...
REHA MUHTAR
Boğaz'ın lacivert geceleri
Sortie, Reina, Sapphire,...
AYŞE TÜTER
Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Taze...
Üç boyutlu cilt gençleştirme
Üç boyutlu cilt gençleştirme
Sevgili Sabah okurları; estetik, güzellik, sağlıklı yaşamaya ve...
Çürük dişler düşük nedeni
Çürük dişler düşük nedeni
Hamilelikte ağız ve diş sağlığı bozulabilir. Dişlerde biriken atıklar...
ABD'den uçak aldı yolda mahsur kaldı
ABD'den uçak aldı yolda mahsur kaldı
Amerika'dan hem uçak hem de pilot lisansı alan Mustafa Sandal, uçarak...
Senar kitabını imzaladı
Senar kitabını imzaladı
Türk Sanat Müziği'nin gelmiş geçmiş en güçlü seslerinden Müzeyyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.