kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Danıştay'da tesadüfler ve komplo

İşte "çorap söküğü" gibi çözüleceği söylenen, ancak kısa zamanda "sis perdesi" ardında flulaşan Danıştay soruşturmasında garip bir tesadüf daha: Danıştay saldırganları arasındaki Osman Yıldırım, 1999'da İnsan Hakları Derneği Başkanı İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal'a yönelik suikastı azmettirmekten hüküm giyen Semih Tufan Günaltay'la " hapishane arkadaşı ." Kendini o dönem Türk İntikam Tugayı (TİT) altı örgütünün lideri olarak tanımlayan Günaltay ve çeksenet tahsilatı dahil 6 sabıkası olan Yıldırım, Yozgat'ta uzun süre aynı koğuşta kalmış.
Bu ne demek? Hükümet üyesiyseniz, Danıştay saldırısının "ulusalcı" kesim tarafından organize edilen "derin" bir komplo olduğunun bir işareti. Hükümetin fazlaca aceleci davranarak olayın "laikliğe saldırı" boyutunu gömmek istediğini düşünenlerdenseniz, bu yalnızca bir tesadüf. Sorgulayıcı akıl kullanan bir savcı ya da emniyetçi içinse, bu detay ne bir komplo ne de tesadüf. Hukuki açıdan hiçbir bağlayıcılığı olmayan bir bilgi. Buradan çıkacak tek sonuç, Danıştay saldırısına soyunan çapulcular çetesinin her türlü karanlık hareket ve gruba yamanmaya çalıştığı... Gerçekten de ilginç bir patoloji sergileyen katil Alparslan Arslan, serseri mayın gibi emekli astsubay Muzaffer Tekin'den Sedat Peker'e kadar her çevreye yanaşmaya çalışmış. Arkadaşları, içki içen, çek senet olaylarına karışan tipler. Alparslan Arslan, ordudan ayrılan Muzaffer Tekin'i tanıyor ve eylemden önce sıkça telefonla aramış . Muzaffer Tekin ise Günaltay'dan Veli Küçük'e kadar medyada "derin devlet" ismiyle özdeşleşen bir çok kişiyi tanıyor...
Ancak tüm bunlar hükümetin inanmaya çabaladığı "derin komplo"nun varlığını kanıtlamaya yetmez. Örneğin ya Alparslan Arslan'ın kendini mafya ve başka çevrelere yamamaya çalışan ya da büyük bir eylemle meşhur olma sevdasında olan biriyse Ya gerçekten derin devlet olmaktansa "derin devlet takılma" hevesiyle büyük bir eylemle tarihe geçme sevdasındaysa ...
Tüm bu seçenekler titiz bir soruşturma yerine medyatik bir kafa karışıklığına dönüşen Danıştay saldırısında deliller yerine "komplo"yla başlamanın ne büyük bir hata olduğunu bize her gün hatırlatıyor. Gelinen noktada ortada teori var, bu teoriye inanan bir hükümet var, ancak kanıt yok! " Garip ilişkiler yumağı " ya da " Hepsi birbirini tanıyor " diye feryat etmenin hukuki bir kıymeti olmadığına göre, bu soruşturmanın gidişatı Türkiye'de polis ve savcıların çağdaş soruşturma yürütebilmesi açısından daha donanımlı olması gerektiğini gösteriyor...
Bu kafa karışıklığını gidermek için, benzer soruşturmalarda görev almış tecrübeli bir emniyetçiye soruyorum: Nasıl yorumlamalı bu garip ilişkiler yumağı ve hükümetin derin komplo iddialarını? " Bazen gerçek, komplolardan daha basittir" diyor. Emniyet çevrelerinden öğreniyoruz ki Akın Birdal'a yönelik TİT saldırısından bu yana polis ve istihbarat bu tarz kendine "derin devlet" havası veren ve " vatanmillet " diye yola çıkıp " çek-senet "te karar kılan yer altı yapılanmalarını izlemekte. Çoğunlukla kendi güçleri ve bağlantılarını abartan, palavracı tipler var bu gruplarda. Çok şey yapıyormuş gibi görünüp fazla bir faaliyet içine girmiyorlar, bolcana yazıp çiziyorlar. Bu tarz suikastlar için belli bir siyasi teori sağlıyor olsalar da, örgütsel anlamda şu ana kadar ciddiye alınıyorlardı.
Tecrübeli emniyetçilerden anlıyoruz ki, Danıştay'a yönelik saldırı ölçeğinde devasa ve karmaşık olaylar, bir çırpıda çözülebilecek cinsten soruşturmalar değil .
Bu yüzden de hükümetin, ilk başta kendisine aktarılan teoriye inanmaktansa daha temkinli olması gerekiyor. Bu tarz soruşturmalarda siyasi erk ve emniyet arasında " filtrelere " ihtiyaç var. Sorgulayıcı akıl ve şeytan avukatlığı şart.
Ankara'da konuşulan, Danıştay olayının ilk andan itibaren Başbakan Erdoğan'a belli bir biçimde lanse edildiği, hükümetin bu yüzden "komplo" teorisine ilk andan inandığı. Bunu yapanlar, şimdi eldeki delillere objektif bir gözle bakıp "Belki de yanılmışız" diyecekler mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çorap söküğü gibi gelmeyen soruşturma...   / 28-05-2006
 Washington'dan görünen manzara   / 24-05-2006
 Komplo olsa bile...   / 21-05-2006
 Kırılma noktasına mı ilerliyoruz?   / 18-05-2006
 TBMM: Çok eşliler korosu   / 16-05-2006
 Cumhurbaşkanı 'ndan 'tarihi çağrı'   / 15-05-2006
 İran gol atıyor   / 11-05-2006
 ANA uçağındaki görüntü   / 07-05-2006
 İşte o notanın perde arkası   / 04-05-2006
 Rice gezisinin şifreleri   / 02-05-2006
MUHARREM SARIKAYA
Rusya ile ortaklık tazeleme
MOSKOVA Washington'ın,...
YAVUZ DONAT
Burası Muş'tur...
Kapımız açıldı ve Muş Belediye Başkanı...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Danıştay'da tesadüfler ve komplo
İşte "çorap söküğü"...
'Babamı halledince telefonumu çaldır'
Ankara'da sevgilisi G.K.'nin babasıyla annesini öldüren Kamil...
Laptoplu imam caiz mi?
Suudiler laptoptan hutbeyi tartışıyor
Sarat Abidah...
Müdahale dini rejim gelirse olur
Müdahale dini rejim gelirse olur
7. Cumhurbaşkanı Evren'e göre, 'müdahale' ancak şu koşulda mümkün:...
Fethi Dede, aynı sözleri tekrarladı
Fethi Dede, aynı sözleri tekrarladı
Atatürk'ün defterinde AKP'yi eleştiren Dördüncü, Kadir Topbaş'a...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu