kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
  » Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
VATANDAŞ OLMASI YETER Aurelio, Türkiyede 5inci yılını doldurduğu için, anlaşmalı nikaha ihtiyacı yok. Sambacının Türk vatandaşı olması, yerli oyuncu statüsüne geçmesi için yeterli olacak.
Yabancı damat onbiri!

Yeni düzenlemeye göre Türk vatandaşı olan futbolcu, Milli Takım'da oynayabilecek durumdaysa yerli sayılacak. Yani anlaşmalı toplu nikahlarla yabancı sınırı kalkabilir.

Futbol Federasyonu'nun yabancı futbolcular konusunda getirdiği yeni düzenleme, 'Yabancı Damat Onbirleri'nin kapısını açtı. Buna göre Türk Milli Takımı'nda oynama şartlarına (FIFA kriterlerine göre) sahip olan yabancı futbolcular, Türk vatandaşı oldukları andan itibaren yerli statüsünde olacak.

AY-YILDIZLI AURELIO
Örneğin Fenerbahçeli Aurelio, kendi ülkesinin milli takımında oynamadığı için; bir başka deyişle Türk Milli Takımı'nda oynama şartlarına sahip olduğu için, Bakanlar Kurulu kararınca Türk Vatandaşlığı'na
kabul edildiği gün, yerli oyuncu statüsü kazanacak. Peki Türk vatandaşı olmak kolay mı? İşte bu sorunun cevabını "Hem kolay, hem zor" şeklinde vermek en doğrusu. Zor; çünkü kanuna göre vatandaşlık için müracaat edenlerde 5 yıl Türkiye'de oturma şartı aranıyor (Aurelio için yine sorun yok. O zaten 5 yıldır Türkiye'de yaşıyor). Ancak vatandaşlık hakkı almanın başka yolları da var.

EVLENİP VATANDAŞ OLUR
Örneğin bir Türk vatandaşı ile evlenmek... Dolayısıyla, Türk Milli Takımı'nda oynama şartlarına sahip olan her yabancı oyuncu bu kapıdan girerek yerli oyuncu statüsü kazanabilir. Aslında bu anlamda abartılı bir örnek vererek "Onbir yabancı transferine izin çıkmış oluyor" diyebiliriz. Çünkü herhangi bir kulüp, Türk Milli Takımı'nda oynama şartlarına uyan istediği kadar yabancı oyuncuyu getirir, Türk vatandaşlarıyla evlendirir ve hepsinin çok kısa sürede yerli oyuncu statüsü kazanmasını sağlayabilir. Bu yönteme en güzel örnek, Türk Voleybol Milli Takımı'nda oynayan Natalia. Rus asıllı Natalia, bir Türk ile evlenerek Türk vatandaşı oldu ve ay-yıldızlı formayı giydi. Burada hemen belirtelim, bir oyuncu Türk Milli Takımı'nda oynama şartlarını kaybederse, bir sonraki sezon vatandaşlığını da kaybediyor. Örneğin; Beşiktaş her hangi bir ülkeden, Türk Milli Takımı'nda oynama şartlarına sahip, bir oyuncu getirdi. Bu futbolcu bir Türk kızıyla evlenip vatandaş oldu ve yerli statüsünde oynamaya başladı. Bir süre sonra bu oyuncuya Türk Milli Takımı'ndan çağrı yapıldı. Ama oyuncu bu çağrıyı kabul etmeyip "Ben kendi ülkemin milli takımında oynayacağım" derse bir sonraki sezon yabancılaşıyor!

MONDİ YERLİ OLAMIYOR
Türk Milli Takımı'nda oynayamayacak ve dolayısıyla yerli sayılamayacak oyunculara en güzel örnekler ise Galatasaraylı Mondragon ve Gençlerbirliği futbolcusu Ayman. Bu iki isim de 5 yıl Türkiye'de ikamet etme şartlarına sahip olmak üzere. Bugün Türk vatandaşlığına başvuru yapıp Bakanlar Kurulu'nca onay alsalar bile daha önce kendi milli takımlarında oynadıklarından (Mondragon, Kolombiya; Ayman Mısır'da oynadı) Türk Milli Takımı'nda oynama şansları yok. Dolayısıyla örnek verdiğimiz bu iki oyuncu, Türk vatandaşlığı başvuruları kabul edilse dahi, milli takım kriterine takılıp yerli statüsüne haiz olamayacaklar.

SADECE BAŞVURU YETERLİ

Öte yandan Türk Milli Takımı'nda oynama şartlarına sahip olmayan yabancıların durumlarında da değişiklik yapıldı. Daha önce, Türk vatandaşlığına kabul edildikten sonra 5 yıl bekleyip yerli statüsünde oynayabilen yabancılar, şimdi başvuru yaptıkları tarihten itibaren 5 yıl bekleyecekler. Yani biraz daha zaman kazanmış oldular.

TURGAY DEMİR


1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Daha yolumuz uzun: 1-1
 Raconu Polat kesti
 Başkan'ın söz verdiği yıldız Van Der Meyde
 Scolari bitti gibi
 Tümer Milano'da başkanla
 Başkan gaza bastı
 Faruk Trabzonspor yolunda
 Beşiktaş'ın inadı
 Peer, Anna'yı ağlattı
 Gençlerin basketbol keyfi
 Buzlar erimeden!
 Fileye damga gençlerden
 Futbolun keyfi atv'de yaşanır
 Anadolu günlüğü
 Günün içinden
GÜRCAN BİLGİÇ
Fenerbahçe ailesi!
Fenerbahçe Başkanı, milyonların...
ÖMER ÜRÜNDÜL
Hep aynı hastalık
Milli Takımımız, Dünya Kupası'na...
Beton döktüler
Beton döktüler
Radyoaktif maddelerin bulunduğu deponun da yangından etkilendiği ve...
Eski subay Tekin serbest bırakıldı
Eski subay Tekin serbest bırakıldı
Dan›ştay sald›r›s›na "Benim için de sürpriz oldu" diyen eski yüzbaşı...
En çekici 17'inci kadın
En çekici 17'inci kadın
Amerikalı seksi model Josie Maran, internet sitesi "askmen.com"un her...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu