kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yıllardır Ege Denizinde karşı karşıya gelip it dalaşı yapan Türk ve Yunan pilotları bu kez çarpıştı...
Ege'de it dalaşı kötü bitti: Yunan pilot öldü
Dünyanın en iyi savaş uçağı
Kaza nasıl oldu?
FIR hattı yüzünden it dalaşı
Pilotun durumu iyi

Yunan pilot hatalıydı

Ege'de Yunan pilot iki Türk F-16'sı arasına girmeye çalışınca çarpışmaya yol açtı.

İt dalaşında Yunan F-16 uçağı, Türk F-16'larını türbülansa sokmak amacıyla ikisinin arasına girmeye çalıştı. Ancak mesafeyi ayarlayamadı ve Türk F-16'sının kanadına alttan çarptı. Koltuğunu fırlatan pilot Üsteğmen Özdemir kurtuldu, Yunan pilot öldü.

Ege'de it dalaşı kötü bitti: Yunan pilot öldü

Türk ve Yunan F-16'ları çarpışarak düştü. Pilot Üsteğmen Halil İbrahim Özdemir, fırlatma koltuğunu kullanarak kurtuldu, Yunanlı pilot ise öldü.

Yıllardır Ege Denizi'nde Türk ve Yunan uçakları arasında bitmek tükenmek bilmeyen it dalaşı (dog fight), sonunda facia ile sonuçlandı. Ege Denizi'nde dün öğle saatlerinde Türk ve Yunan Hava Kuvvetleri'ne ait iki F-16 savaş uçağı it dalaşı sırasında çarpışarak düştü. 1998 Hava Harp Okulu mezunu Pilot Üsteğmen Halil İbrahim Özdemir fırlatma koltuğunu kullanarak atlamayı başarırken, Yunanlı
pilot hayatını kaybetti. SABAH'a ulaşan özel bilgilere göre, dünkü kaza şöyle meydana geldi: Saat 12.48'de Ege Denizi'nin güneyinde Yunanistan'ın Rodos Adası'nın 35 mil açığında Ege üzeri muharebe eğitim kol uçuşu için Dalaman'dan kalkan iki Türk F-16 uçağı Yunan jetlerinin tacizi ile karşılaştı. Yunanlıların iddiasının aksine uluslararası hava sahasında meydana gelen olayda, Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığı 192'nci Filo'ya ait Türk F-16'ları ile Yunan uçakları arasında it dalaşı bir süre devam etti. Daha sonra çarpışma meydana geldi. Kaza sonrasında ise ilginç bir olay yaşandı. Özdemir, olay yerine gelen Yunan Süper Puma tipi kurtarma helikopterlerinin yardım talebini geri çevirdi. Bir süre sonra da, bölgede olaya tanıklık eden Panama bandıralı Gascentry isimli Türk ticari gemisi tarafından kurtarıldı. Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı Cougar tipi helikopterler de Üsteğmen Özdemir'i gemiden alarak derhal hastaneye götürdü. Pilotların manevra limitlerini zorladıkları 'it dalaşı' esnasında, birbirine üstünlük sağlamak için füze kilidi atmaya çalıştıkları it dalaşının bölgedeki diğer Türk ve Yunan uçakları arasında da yaşandığı öğrenildi. Olayın takiben her iki ülkedeki üslerden diğer pilotlara "derhal geri dönün" emri verildi.

BAKANLAR TELEFONLAŞTI
Genelkurmay'dan yapılan açıklamada da, Türk jetlerine Yunan Hava Kuvvetleri'ne mensup uçaklarca önleme yapıldığı ifadesine yer verildi. Kazanın ardından Türk ve Yunan makamları alarma geçti. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yurtdışında bulunan Bakoyani ziyaretlerini iptal ederek, Atina'ya dönme kararı aldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de, Ankara'da bulunduğu şehit cenazesinden apar topar ayrılarak, Yunanlı meslektaşı ile telefonda görüştü. İki ülke Hava Kuvvetleri Komutanları da birer telefon görüşmesi yaptı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de konunun bir uluslararası hukuk meselesi olduğunu belirterek, konunun ve rahatsızlığın NATO makamlarına iletildiğini söyledi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara ve Atina'nın bu tür olayların tekrarlanmaması için birlikte çalışmasını istedi.
METEHAN DEMİR ANKARA

***

Olay Yunanistan tarafında önce "savaş mı çıkıyor" diye algılandı. Türk ve Yunan yetkililerinin açıklamalarıyla gergin hava hemen dağıldı
Başkent Atina, dün öğlen saatlerinde radyolardan duyduğu ve daha sonra Yunan TV'lerinden canlı yayınlarla izlediği bir haberle dondu. Bir Türk savaş uçağı Ege denizine düşmüştü. Akıllara ilk gelen şey "Türk uçağını Yunan savaş uçakları mı düşürdü?" sorusu oldu. Ve büyük bir telaş başladı. Radyo ve TV'ler hemen beş dakika sonra Ege'ye bir değil iki uçak düştüğünü duyurdular. Hemen ardından "Acaba Türk uçakları da misilleme yapmak için bir Yunan uçağı mı düşürdü. Savaş mı çıkıyor acaba?" telaşı başladı.. Yunan TV ve radyoları Yunan uçağıyla çarpışan Türk savaş uçağının ilk önce RF4 tipi keşif uçağı olduğu; ve bu tip uçaklarda iki pilot olduğu için "kaybolan" pilotların 2 değil; 3 olabileceğini söylüyorlardı. Daha sonra Yunan Hava Kuvvetleri'nden gelen bilgiler, FIR hattına "izinsiz" giriş yapmak isteyen Türk savaş uçağında "kimlik tespiti" yapmak amacıyla Girit'teki askeri hava üssünden havalanan iki uçaktan birinin Türk uçağıyla çarpışarak düştüğü; Yunan savaş uçağının pilotunun ise Türk pilotun paraşütle düştüğünü gördüğü" doğrultusundaydı..

TİCARET GEMİSİ KURTARDI
Yunan televizyonlarının çeşitli kaynaklara dayanarak verdikleri ancak doğrulanamayan haberlerden birine göre Türk pilot, Panama bandıralı bir ticaret gemisi tarafından kurtarıldı. Öne sürülen senaryolardan birine göre Türk pilot Yunan arama ekipleri ile yaşanan gerginlik sırasında tabancasına davrandı. Diğer bir senaryoya göre ise Türk pilot Yunan arama ekiplerine iyi olduğunu, herhangi bir şeye ihtiyacı olmadığını söyledi ve Türk arama kurtarma ekipleri gelene kadar ticaret gemisinde kaldı.

"SERİNKANLI OLALIM"
TV'ler ve radyolar sürekli yayın yaparak olayları dakikası dakikasına izliyor; Yunan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin Helsinki ziyaretini yarıda keserek acilen Atina'ya döndüğünü bildirmeye başladılar. Aynı anda Paris'te bulunan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'te, Yunan Savunma Bakanı'na "serin kanlı olalım" talimatları veriyordu. Bu gibi sürtüşmelerde ve alışılagelmiş "it dalaşlarında" oldukça büyük "yangın" yapan Yunan yayın organlarının" son derece dikkatli" bir söylem kullandıklarını gözlemledik.

STELYO BERBERAKİS / ATİNA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Saldırı açık bir provokasyon"
 Saldırganın kod adı: Polat
 Terör kampından tehlikeli kaçış
 Konya'da İBDA-C operasyonu
 Komşu kavgasına özel tim müdahale etti
 'Kim ki emir alacağım'
 Özal'a göre Erdoğan 1'inci başkanlık istiyor
 Yuva yıkan da cezalandırılsın
 Paşayla da samimiymiş
 Erdoğan: Raftaki dosya Susurluk da olsa açacağız
 Polislere 600 YTL ödül
 Tripleks eve üç hanım lazım
 Bilal Erdoğan'a ABD'de yeni iş
 Atatürk'le manevi oğlu arasındaki müthiş benzerlik
 Başbakanlık binasında asker-bürokrat kavgası
 Anadol, Arınç'ı dava açmaya çağırdı
ALİ KIRCA
Kuşlara dair-5
Son bir hafta içinde yaşananlar ne anlama...
YILMAZ ÖZDİL
Lorenzo...
Bizim Lorenzo'yu çok takdir ettim...
ERGUN BABAHAN
Veli Küçük, dünya büyük
Türkiye Susurluk Olayı'nı...
MEHMET BARLAS
Siyaseti yine "ideolojik yol ayrılığı" mı çarptı?
Yahya...
BALÇİÇEK PAMİR
Dayak yemeye meraklıysanız, bari evde yiyin
İtiraf edin.
UMUR TALU
Bu da tehdit!
Dün, başta Sabah, çok gazetede...
FATİH ALTAYLI
Burada işler böyle
AKP Hatay milletvekili Fuat...
ERDAL ŞAFAK
Tehlikeli oyun
Bir savaş oyunu bu....
'Siyasiye değil adi suçluya işkence'
Af Örgütü, insan hakları raporunda Türkiye'yi işkence nedeniyle topa...
İranlı Azeriler'in karikatür öfkesi
Hz. Muhammed karikatürü krizinde binlerce kişinin gösteri yaptığı...
Koç'a aile engeli
Koç'a aile engeli
Fenerbahçe camiasının başkan olarak görmek istediği isimlerin başında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu