kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
  • Şu an 22 Mayıs 2006 - Pazartesi tarihli sabah.com.tr'yi okumaktasınız.
  • Bugüne ait sabah.com.tr içeriği için tıklayın »
kapat

Sabah, içeriğini okur denetimine açıyor. Gazetedeki haberden baskı kalitesine, web sayfası düzenine kadar, eksik, yanlış, hatalı, meslek etiğine aykırı bulduğunuz, merakınızı uyandıran hususları Okur Temsilcisi'ne iletin. Şikayet, eleştiri, soru ve önerilerinizi bekliyoruz.
 
 
Obdusman Nedir? Ombudsmanın Çalışma Kuralları Yavuz Baydar Kimdir? Türkiye Hazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi
 
Tel:
0212 354 35 08
Fax:
0212 354 36 84
 
Berke'nin öyküsü ve reklam gölgesi
Üzüntü yaratan hata
Oyuna gelmek...
Serhat'ınki 'ilk' midir?
Gereksiz bir adres bilgisi

Berke'nin öyküsü ve reklam gölgesi

Anneler Günü'nü 'marke eden' duygu dolu ve 'olumlu' bir haber, içerdiği bazı bilgiler nedeniyle eleştiriye yol açtı. Acaba kavram doğru mu, 'reklam' var mı?.

Günaydın ekinde (14 Mayıs) yer alan bir haber bir göz hastalıkları uzmanı Ali Aydın'ın dikkatini çekmiş. Ana gazetenin ön sayfasından Başbakan'dan Anneye Hediye, Günaydın'da
Gözlerinin İçi Gülüyor ve Berke'yi Annesinin Gözyaşları Kurtardı başlıklarıyla sunulan haber, Sağlık Editörü Esra Tüzün imzalı.
Bu, doğuştan katarakt olan ve 16 numara gözlük camıyla dünyayı zorlukla gören 4 yaşındaki Berke'nin Başbakan Erdoğan'ın müdahalesiyle göz ameliyatı olarak dertten kurtulmasının öyküsüydü.

'Reklam
yapılıyor'
Dr Ali Aydın haberden etkilenmiş. "Gözyaşlarımı tutamadım" diyor.
Ama bazı eleştirileri var.
Şöyle dile getiriyor:
* "Haberde sürekli olarak çocuğun gözlerinin açılmasından bahsediliyor. Oysa çocuğun gözleri bebekken geçirdiği katarakt ameliyatı ile zaten açılmıştır. Ancak yaşı sebebiyle göz içi lensi yerleştirilmediği için belli bir yaşa kadar gözlük kullanması gerekmektedir. Son ameliyatla göz içi lensi yerleştirilmiş ve çocuk gözlük ihtiyacından kurtulmuştur. Yani gözlükle ne görüyorsa ameliyattan sonra gözlükle onu görecektir.
Haberde öyle bir imaj yaratılmıştır ki sanki bu ameliyat sadece Dünya Göz Hastanesi'nde yapılabilmektedir. Oysa bu ameliyat her üniversite hastanesi ve imkanları geniş bir devlet hastanesinde de yapılabilmektedir. Habere göre başbakanımız; Adana Valisini, il sağlık müdürünü ve müsteşarını devreye sokarak, "Bu çocuğun ve ailesinin biletleri alınsın, derhal İstanbul Dünya Göz Hastanesi'ne tedavi için gönderilsin!" talimatını veriyor. Bu durumda pek çok özel göz hastanesinin olduğu ülkemizde başbakanımız gazetenizdeki haber aracılığıyla haksız bir rekabete sebep olmuyor mu? Bu haberi okuyanlarda "Başbakan bile, ta Adana'dan bu hastaneye hasta yolladığına göre burası en iyi hastane!" düşüncesi oluşmaz mı?"
* "İnsanın yüreğini yaralayan,anneler gününün anlamına tam uymuş başarılı bir haber... Ancak içerdiği tıbbi hataları ve sağlık gibi hassas bir konuda reklam olarak anlaşılabilecek yönlerini görmezden gelmek de mümkün değil." Aydın, "biraz TV sabah programlarına benziyor" diyerek, haber üslubunda "duygu sömürüsü olduğu" imasında da bulunuyor.

Duygusallık
ağır bastı
Esra Tüzün, yanıtında, bu öykünün kendisini insan olarak da etkilediği notunu düştü. "Bu nedenle haberi yazarken duygusallığımı gazeteciliğimin önünde tutmuş olabilirim" dedi.
Yanıtını kısaltarak aktarıyorum:
* "Eleştirilen 'göz açılması' terimi 1-2 derecelik miyop ya da hipermetroptan bir çocuğun kurtulması değil 16 numara gözlüklerden kurtulmak, her geçen gün ilerleyen gözlük numaralarına dur demek anlamına geliyor. Gözlüksüzken annesinin yüzünü göremeyen bir çocuktan bahsettiğimiz için bana pek yanlış gelmedi. Sonunda tıbbi bir bildiri yazmadığımız için anlam olarak hatalı olduğunu düşünmüyorum."
* "Ailenin neden Dünya Göz Hastanesi'ne yönlendirildiğini sayın Başbakan'a sormak gerekli. Ben neyse gazeteci olarak onu yazdım. Bunun reklam mantığı taşıdığını zannetmiyorum. O ameliyatın yalnızca Dünya Göz Hastanesi'nde yapıldığına ilişkin haberin içinde bir ima yok; bir tek kelime yazmıyor, doktor beyin neden böyle bir sonuç çıkardığını anlayamadım."

OMBUDSMANIN
YORUMU:
SAĞLIK
haberlerinde doğru bilgi ve reklam tuzağına düşmemek, arada sırada bu köşeye taşıdığımız, duyarlılık gerektiren konular. Çünkü gazeteyi okuyan çok sayıda doktor ve tıp uzmanı var. Onlar da gördükleri hataları bize sık yazıyorlar.
Okurumuz haklı mı? 16 numara, çok yüksek bir numara. Gözlükçü olan rahmetli babasının yanında bir ara çalıştığı için temsilciniz de bunu iyi bilir.
Bu numara dünyayı pek net görememek demektir (yüzde 50-60). Son ameliyat bu oranın yüzde 80'e kadar çıkması anlamına gelir. Bu nedenle, Tüzün'ün bu konudaki açıklamasını yadırgamıyorum; "gözlerin açılması" bu bağlamda yanlış sayılmaz.
Haberde aslında iki "reklam" var:
Başbakan'ın ve hastanenin reklamı. Talimatı vererek Berke'yi dertten kurtaran Başbakan olsa da, haberin vazgeçilmez unsuru olarak orada yer almak zorunda.
Ama hastanenin adı?
Haberde verilmemeliydi.
O ayrıntı kime atfen verilmiş olursa olsun, Başbakan'ın Berke'yi İstanbul'da bir "uzman hastaneye gönderttiği" bilgisi yeterli olurdu.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Her yerde okur var   / 15-05-2006
 'Mağduriyet' sorusu   / 08-05-2006
 Promil yanlışlığı   / 01-05-2006
 'Özel hayat' sınırı   / 24-04-2006
 Doğrudan iletişim   / 17-04-2006
 Terör ve hassasiyet   / 10-04-2006
 Gereksiz ayrıntı   / 03-04-2006
 Keyfi uygulama...   / 27-03-2006
 Bir adliye vakası   / 20-03-2006
 Tartışılan tasarı   / 13-03-2006
YAVUZ BAYDAR
Berke'nin öyküsü ve reklam gölgesi
Anneler Günü'nü...
ÜLKÜ TAMER
İnsan Yasası
Geçen haftanın olayları bana çok sevdiğim...
Vekil Başkan Olmaz
Vekil Başkan Olmaz
F.Bahçe camiasında "Vekil başkan olmaz" fikri ağırlık kazandı. Ortak...
Beni alın Ağabey
Beni alın Ağabey
Beşiktaş'tan ayrılan Sergen Yalçın, Galatasaray'ın Başkan Yardımcısı...
Bütün umutları bir CHP-MHP hükümeti kurdurmak
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu Danıştay...
'Laikliğe muhtıra verildi'
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM Başkanı Arınç'ın 23 Nisan'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu