kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Komplo olsa bile...

Hükümet çevreleri, Danıştay'a yönelik saldırıyı ilk dakikalardan itibaren "Laikliğe atılan kurşun" değil, Tayyip Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmasını engelleme amaçlı bir "derin devlet komplosu" olarak görüyor.
Buraya kadar sürpriz yok. Hükümetin böyle düşündüğü zaten Başbakan Tayyip Erdoğan ve diğer bakanların olaylar sonrasında yaptığı açıklamalar ve dün Erdoğan'ın Mısır'a hareket etmeden önce ettiği "Elimizde önemli bulgular var. Türkiye'de bu tür puslu havaların beklentisi içinde olanlar var" sözlerinden belli.
Başbakan'ın cuma sabahı AKP'li kurmaylarıyla yaptığı toplantı ve ardından devletin güvenlik birimleriyle yaptığı değerlendirmede ettiği laflardan anlıyoruz ki, Danıştay'a yönelik saldırıyı yapanların "dini motivasyon" değil "Kızıl Elma" refleksiyle hareket ettiğini düşünüyor.
Bu safhada bizlerin bu konuda bir hükme varma şansı yok. Başbakan'ın elindeki bilgiler bizde yok. Polisin titizlikle yaptığı soruşturmanın nereye gittiğini, tetikçi Alparslan Arslan ve beraberindekilerin emniyetteki ifadelerinde neler anlattığını bilmiyoruz. Bu sorgular esnasında ve yapılan istihbarat çalışmalarında emniyetin ne ölçüde "önyargısız" davrandığını bilmemiz de imkansız.
Ancak olayın komplo boyutu olsa bile, hükümet, Danıştay saldırısının yarattığı toplumsal infiali bir çırpıda göz ardı edip Anıtkabir'e akan yüz binlerin yüreğinde hissettiği kızgınlık ve tepkiyi duymalı. Soruşturmanın sonucu ne olursa olsun, Anıtkabir'e, Danıştay'a Danıştay üyesi Mustafa Özbilgin'in cenaze törenine akan insanların vermek istediği bir mesaj da var hükümete...
Nedir bu mesaj? Son günlerdeki olaylar bize toplumun ciddi bir kesiminin hükümeti laiklik konusunda yeterince duyarlı bulmadığını gösterdi. Doğru, Başbakan'ın Adıyaman ve Diyarbakır mitingine on binlerce insan katılıyor; AKP'nin Akdeniz Gençlik Festivali tıkış tıkış.
Ancak Türkiye bu insanlardan, "mağduriyet" hissiyle AKP'de kendi sesini bulan ya da imam hatiplerin bir an önce önünün açılmasını isteyenlerden ibaret değil.
Hükümetin laiklik konusunda duyarsız kaldığını düşünen, daha batılı olmak isteyen, siyasi motivasyonunu "mağduriyet" değil "gurur"da bulan geniş bir orta sınıf kitlesi var bu ülkede. Geniş diyorum, çünkü bu sessiz çoğunluk hem AKP'ye oy veren yüzde 34 hem de oy vermeyen yüzde 66 içinde var. Tayyip Erdoğan iktidara geldiğinde herkesin Başbakanı olmayı vaat etmişti. Bu yüzden de, Danıştay olayının içyüzü ne olursa olsun, yarattığı toplumsal tepkiyi ve laiklik hassasiyetini bir kalemde silmek, "doğal değil" diye geçiştirmek, yanlış olur.
Bunları neden söylüyorum? Çünkü Özbilgin'in Kocatepe Camisi'ndeki cenazesinde ben de vardım. Kalabalığın içinde gezdim. İnsanlarla konuştum. Birçok kişiye "Kimsiniz? Neden buraya gelmeye karar verdiniz" diye sordum.
İzlenimlerimi daha sonra büromuzdan cenazeyi takip eden diğer gazeteci arkadaşlarınkilerle de karşılaştırdım. Evet camide, CHP, MHP, İşçi Partisi ya da sendikalı organize siyasete mensup insanlar vardı. "Hükümet istifa" diyenler bu kesimdendi. Ancak çoğunluk, cüppesini kapan genç avukat, "Yaz kızım ben Elhamdülillah Müslümanım. Ama hükümetin dindar-dinsiz diye ayrımını kabul etmiyorum" diye önüme atlayan emekli öğretmenler ya da siyasi bir suikaste sessiz kalmamaları gerektiğini düşünen sade vatandaşlar da vardı. Bunlar "hükümet istifa" ve "Katil Tayyip" sloganlarına katılmadı. Ama "Türkiye laiktir, laik kalacak" lafını duyduklarında bütün güçleriyle haykırdılar. Gözlerimin beni yanılttığını sanmıyorum. O gün sessiz çoğunluğun sesini yükselttiği gündü.
Hükümet bu sesi de duymalı...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kırılma noktasına mı ilerliyoruz?   / 18-05-2006
 TBMM: Çok eşliler korosu   / 16-05-2006
 Cumhurbaşkanı 'ndan 'tarihi çağrı'   / 15-05-2006
 İran gol atıyor   / 11-05-2006
 ANA uçağındaki görüntü   / 07-05-2006
 İşte o notanın perde arkası   / 04-05-2006
 Rice gezisinin şifreleri   / 02-05-2006
 Demirel: Meydanları özlüyorum   / 30-04-2006
 Arınç kime konuştu?   / 25-04-2006
 Rice, 'Geleceğe bakalım' diyecek   / 22-04-2006
MUHARREM SARIKAYA
Krizi yönetememek
Danıştay olayında da AK Parti, krizi...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Komplo olsa bile...
Hükümet çevreleri, Danıştay'a...
YAVUZ DONAT
Süreç yönetimi
Prof. Dr. Münci Kapani "Politika...
AKP'li evli başkan kız arkadaşıyla öldü
Yoldaki mıcır nedeniyle kız arkadaşı Oya Deniz Kuşatma'nın kullandığı...
Hukukçuları soydular
İstanbul Adliyesi'nde görevli hukukçu çiftin Başakşehir'deki...
'Albay' yaralı bulundu
'Albay' yaralı bulundu
Danıştay ve Cumhuriyet saldırılarının azmettiricisi olarak aranan...
Kupürlere bakıp saldırıyı planladım
Kupürlere bakıp saldırıyı planladım
Vakit gazetesinde çıkan fotoğrafları keserek cebine koyan zanlının,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu