kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal yine sert çıktı
Baykal yine sert çıktı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'yi laiklikten, demokrasi aracılığıyla mahrum etmek isteyenlerin kaybetmeye mahkum olduklarını belirterek, ''Ama bu kaybındemokrasinin de kaybı şeklinde ortaya çıkmamasını sağlamak, demokrasiye inanan insanlar olarak hepimizin görevidir. Onların kaybı Türkiye'nin kaybı olmamalıdır'' dedi.

Baykal, partisinin İstanbul İl Örgütü tarafından Conrad Oteli'nde düzenlenen ''Biz Hazırız'' toplantısının açılışında konuştu. Son zamanlardaki gelişmeler ve Danıştaya yapılan saldırının, toplumun yaşanan gelişmeleri daha iyi kavramasına neden olduğunu belirten Baykal, toplumda, ''Ne oldu, nereye gidiyoruz?'' sorularının çokça sorulmaya başlandığını söyledi.

Baykal, on binlerce kişinin laiklik anlayışı üzerinde dayanışma sergilemesi ve olayların siyasi boyutunun farkına varmasının önemli bir tablo yarattığını ifade ederek, devletin bazı temel kurumlarının çok net ve açık bir tavır takındığını vurguladı.

Deniz Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Üniversitelerimiz, yargı organlarımız, çeşitli kuruluşlarımız bukonuda üzerlerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmişlerdir. Sivil toplum bu işi sahiplenmiştir. Bu manzaranın Türkiye'deki bütün kurumlar tarafından sevinç ve memnuniyetle karşılandığını görüyoruz. Ülkede laiklik krize girdiği zaman bu konuda etkinlik sergilemesi beklenen kurumların bile, 'Toplumun bu işe sahip çıkmasından mutluluk duyuyoruz, bu sahiplenme sürekli olmalıdır, bu sahiplenme önemlidir' demiş olması, Türkiye'de çok önemli bir zihniyet değişiminin ortaya çıktığını gösteriyor. Yani kendisini bu konuda görevli sayan kurumlar bile, 'Ne güzel, toplum bu işe el koyuyor, sevinç mutluluk duyuyoruz. Evet bu, kurumların işi değil, toplumun işi, toplum bu işi çözmeli, budoğrultuda çok sevindik, bu sahiplenmeden büyük mutluluk duyduk ama bukalıcı olmalı' demiş olması, aslında Türkiye'de laikliği kimin koruması gerektiği konusunda çok önemli bir zihniyet değişiminin işaretidir. Sivil toplumun, halkın, milletin, kadın ve erkeklerin, hepimizin bu konuda sorumlu olması gerektiğini Türkiye'de kurumların da kabul ediyor olması, fevkalade güzel bir gelişmedir.''

TOPLUMUN LAİKLİĞE SAHİP ÇIKMASI

Deniz Baykal, laik demokratik Cumhuriyet'e, Türk halkının hep birlikte sahip çıkması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ama şaşırtıcı olan şey şu: Türkiye'de toplumun laikliğe sahip çıkmasından memnuniyet duyması gereken sivil siyasetçilerin, iktidar kesiminin bundan rahatsızlık içine girdiğini görüyoruz. Bu ibretle değerlendirilmesi gereken bir manzara. Bu Anayasa'ya göre hükümet olansiyasi kadro, halkın, toplumun, milletin laikliğe sahip çıkıyor olmasından kıvanç ve mutluluk duyması gerekirken, bundan rahatsız olduğu, sivil toplumun sahiplenmesinin onları tedirgin ettiği ortaya çıkıyor.

Öyle anlaşılıyor ki onların laiklik konusundaki husumetleri, bu demokratik gelişmeyi değerlendirmelerine de engel olmuştur. İktidardaki siyasi kadro bilmelidir ki halk, millet laikliğe sahipçıkarsa, onlar laikliğe karşı verdikleri mücadeleyi belki kaybederler ama demokratik bir hukuk devleti içinde yaşama ve varolma haklarını güvenceye alırlar. Bunun bile farkında değiller. Bu süreç önemlidir.

Biz demokrasiyi istiyoruz, laik demokratik Cumhuriyeti de istiyoruz. İkisini birlikte istiyoruz. Demokrasinin, laik demokratik cumhuriyeti etkisiz kılmasının bir prosedürü, aracı, yöntemi haline indirilmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Türkiye, 'laiklik mi, demokrasi mi' tercihini yapmak zorunda değildir. Hem laiklik, hem demokrasi, ikisinibirlikte tercih ediyoruz. Ama biri çıkıp 'demokrasi olursa laiklik olmayacak' diyorsa. Bu sadece onları değil, Türkiye'yi de büyük güçlüklerle karşı karşıya bırakır.''

'LAİKLİĞE KARŞI ÇIKANLAR KAYBETMEYE MAHKUMDUR'

CHP Lideri Baykal, laikliğe karşı çıkanların kaybetmeye mahkum olduklarını ifade ederek, ''Türkiye'yi laiklikten demokrasi aracıyla mahrum etmek isteyenler kaybetmeye mahkumdur. Ama bu kaybın demokrasinin de kaybı şeklinde ortaya çıkmamasını sağlamak, demokrasiye inanan insanlar olarak hepimizin görevidir. Onların kaybı Türkiye'nin kaybı olmamalıdır.

Laikliği ortadan kaldırma mücadelesi verenlerin kaybı, Türkiye'nin, demokrasinin kaybı olmamalıdır. Demokrasiyi kaybetmeden, onları etkisiz kılmak zorundayız'' diye konuştu.

Baykal, Türkiye'de başka sistemleri sıkıştıran krizler geliştirilmek istendiğini de belirterek, bir krizin de ulusal bütünlükle ilgili olduğunu savundu.

Deniz Baykal, bu krizin kendini şiddet ve terör biçiminde gösterdiğini anlatarak, ulusal bütünlüğe ve laik cumhuriyete karşı şiddet ve terörün olduğunu kaydetti.

Laik demokratik cumhuriyete ve ulusal bütünlüğe karşı gerçekleştirilen şiddet ve terör hareketinin birbiriyle etkileşim içinde olduğunu savunan Baykal, bunların birbirinden güç aldığını, himaye ve destek gördüklerini ileri sürdü.

Baykal, laik demokratik düzene karşı çıkanlar ile Türkiye'nin ulusal bütünlüğünü ortadan kaldırmak isteyenler arasında açıkça itirafedilmeyen bir bağlantı bulunduğunun her geçen gün daha iyi anlaşıldığını iddia etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Biz din eksenli bir parti değiliz
 Erdoğan ABD'yi uyardı
 Millet olmazsa meydan iç ve dış güçlere kalır
 Bu bir güç savaşı
 Ağar: Azarlanan bir iktidarı kabul etmeyiz
 Şener'den Özkök'e manidar destek
 Mumcu: Özkök açıklık getirsin
 'AK Parti çıkmaz bir yol seçmiştir'
 Kızıldeniz'de tekne gezisiyle stres attı
 Sezer 53 rektörü yarın kabul edecek
MUHARREM SARIKAYA
Krizi yönetememek
Danıştay olayında da AK Parti, krizi...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Komplo olsa bile...
Hükümet çevreleri, Danıştay'a...
YAVUZ DONAT
Süreç yönetimi
Prof. Dr. Münci Kapani "Politika...
AKP'li evli başkan kız arkadaşıyla öldü
Yoldaki mıcır nedeniyle kız arkadaşı Oya Deniz Kuşatma'nın kullandığı...
Hukukçuları soydular
İstanbul Adliyesi'nde görevli hukukçu çiftin Başakşehir'deki...
'Albay' yaralı bulundu
'Albay' yaralı bulundu
Danıştay ve Cumhuriyet saldırılarının azmettiricisi olarak aranan...
Kupürlere bakıp saldırıyı planladım
Kupürlere bakıp saldırıyı planladım
Vakit gazetesinde çıkan fotoğrafları keserek cebine koyan zanlının,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu