kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ona göre dünya şeffaf içeceğe dönüyor! Bu nedenle maden suyu, su ve gazoz tüketimi artıyor
Efsane gazozla % 300 büyüdük
'Uludağ Türkler'in kalacak derim'
Uludağ gazozunun formülü 76 yıldır gizli!

Efsane gazozla % 300 büyüdük


Krizin çoğalttığı borçları ödemek için fabrika arazisini dahi satmak zorunda kalan Uludağ Gazoz, adeta küllerinden yeniden doğdu.

Önce borçları ödedi, ardından satın aldığı yeni arazide modern bir gazoz fabrikası inşa etti ve sonra da rekor büyümeye imza attı

Özellikle bu yıl 50'nci yılını kutlayan çok şirket var Türkiye'de. Ama 76'ncı yılını kutlayan şirket sayısı iki elin parmaklarını belki geçer. Cumhuriyet kurulduktan sonra, Atatürk'ün önderliğinde bir biri ardına kurulan şirketlerden bugüne kadar gelmeyi başarabileni çok azdır. İşte bu nedenle, geçmişi 1877'ye dayanan ama bugünkü sahipleri tarafından 1930 yılında kurulan Uludağ Gazozları'nın, Türk sanayisinde özel bir yeri olduğunu düşünüyorum. Bursa'daki Uludağ'ın o zamanki adı Keşiş Dağı imiş. Kurulan şirketin ismi de Keşiş Dağı Maden Suyu'ymuş. Şirketin sahibi Mehmet Hakkı Erbak, Nilüfer Gazoz Fabrikası kurarak, Nilüfer markasıyla gazoz üretmeye başlamış. 1931'de Atatürk, Keşiş'in ismini Uludağ diye değiştirince, şirketin de ismi Uludağ Maden Suları olmuş, ardından da Mehmet Hakkı Erbak'ın oğlu Nuri Erbak, markayı da Uludağ olarak değiştirmiş. Hakkı Erbak, Misafir Odası'nın bu haftaki konuğu Ömer Kızıl'ın dedesi Nuri Erbak'ın babası. Kuşkusuz uluslararası dev şirketlerin boy gösterdiği içecek sektöründe, boyutları itibariyle daha mütevazı olan bir Türk şirketinin bugüne kadar başarıyla yoluna devam etmesi bir başarı öyküsü. Üstelik öğrendim ki Türkiye'de içtiğimiz gazozlardan sadece Uludağ yüzde 100 şekerle üretiliyoror, yani tadlandırıcı kullanılmıyor. Türkiye'yi sarsan krizden ilginç bir yöntemle çıkmayı başaran Uludağ'daki yenilikleri ve yaşananları Ömer Kızıl'dan dinleyelim.

BU YIL REKOR KIRDIK

* İçecek sektöründe başrolde dünya devi şirketler var. Siz boyutları itibariyle çok daha mütevazı bir şirketsiniz. Peki pazardaki son durum nasıl?
Biz bazı kategorilerde çok kuvvetliyiz. Gazoz pazarında Uludağ'ın yüzde 16 pazar payı var. Lider değiliz ama. Çünkü son 10 seneden beri satışın büyük çoğunluğunu büyük ambalajlı ürünler yapıyor. Bunun dışında Ankara'nın ilerisine nakliye olarak bizim navlunumuz kurtarmamakta. Diğer şirketlerin Anadolu'da üretim tesisleri var. Biz oralara gidemiyoruz. Buna rağmen, yüzde 16 pazar payımız var. Üstelik de her zaman rakiplerimiz hep bizim fiyatımızın altına girer. Madensuyunda ise Türkiye'de 25 tane markadan söz edebiliriz. Orada da fiyat lideri Uludağ'dır. Ama maden suyunda fiyatlama çok kötü. Bu sektöre girilmeyecek kadar kötüdür. Esasında yapılacak bir iş değil ama işte eskiden beri geldiği için yapıyoruz. Maden suyu fiyatları çok düşüktür.

* Uludağ'ın satış rakamları nasıl? Bu yıl ilk defa rekor kırdık ve 10 milyon kasa koliyi geçtik. Yeni ürünlerde de iyiyiz. Meyveli maden suları moda oldu son zamanlarda ve bizim Furitti'nin satışları da milyon şişeye yaklaştı.

MARKALI İHRACAT

* Gıdada ihracatçı olmak zordur. Ama bildiğim kadarıyla Almanya'da Uludağ markası giderek tanınmaya başladı. İhracatta neler oluyor?
Uludağ belki deTürkiye'nin en büyük meşrubat ihracatçısı. En büyük ihracatımız Almanya'ya ama bunun dışında Amerika'ya ve hatta Avustralya'ya bile meşrubat ihraç ediyoruz. Bizim sloganımız şu: 'Dünyada nerede Türk varsa, Uludağ Gazoz da orada.' Gerçekten de bunu başardık. Avustralya'da 300 bin Türk yaşıyor ve gazozlarımızın bu ülkeye ulaşması 2 ay alıyor.

* Peki nerelerde satılıyor? Almanya'da tüm Türk dönercilerinde satılıyor. Türk bakkallarda, ayıca etnik dükkanlarda satılıyor. Sadece Almanya'ya yılda 600 konteyner meşrubat gidiyor. Üstelik dönercilerin müşterilerinin yüzde 70'i Almanlar. 50 milyon dolarlık ciromuzun yüzde 12'si ihracattan oluşuyor.

* Türkiye'de markalı ihracat yapan şirketlerin sayısı çok değil... Bizim için gurur verici. Biz marka yarattık ve Türkiye'nin en büyük markalı ürün ihracatçılarından biriyiz. Ama oradaki vatandaşların Türk malı kullanmak, Türk gazozu içmek konusunda gösterdiği hassasiyeti Türkiye'deki vatandaşlarımızın da göstermesini bekliyoruz.

* Pek anlamadım... Ne yazık ki Türkiye'de münhasırlık anlaşması var. Bugün bizim karşılaştığımız en büyük sorun, İstanbul'daki restoran ve kafelerde Uludağ gazozunun bulunmaması. Biz bunu dağıtmadığımız için böyle değil. Uluslararası markalar bir anlaşma yapıyor ve güçleriyle kendi ürünlerini oraya koyuyor, diğerlerine izin vermiyor. Burada bize biraz aracıların, biraz tüketicilerin sahip çıkması, Rekabet Kurulu'nun da bu işi çözmesi lazım. Münhasırlık anlaşması bitmeli.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Vatandaşın kazancının 3'te 2'si vergi olup devlete uçuyor
 500 bin kişi erken davrandı!
 "Şimdi birlik zamanı yoksa gemiyi deleriz"
 Krueger gitti kriz uzmanı Lipsky geldi
 Londra'da bir tek THY uçtu
 Karamsarlığa hiç gerek yok döviz bozduran bize gelecek
 Olimpos şimdilik kurtuldu
 Türkiye'de uçulmayan nokta kalmayacak
 Çalık Grubu'ndan BTC ekibine transfer
 Kilis'ten Nizip'e 900 bin YTL borç
 'Süpermarket Yasası'nda son rötuşleri yapıyoruz'
 GMO: Güvenli süt üretmek zorundayız
 MB yeni faiz kararı için bu hafta toplanıyor
 G.Doğu'dan Avrupa'ya ihracatın payı düştü
 Varan'dan 8 milyon Euro'luk yatırım
 PTT'nin tacını Hazine alacak
 Taksim Menkul halka açılıyor
 KOBİ konferansı 25 Mayıs'ta
 Yurtdışı tanıtım firması Creaclub faaliyete geçti
 KOBİDER'in başkanı Özgenç oldu
 Foça Tatil Köyü satışa çıktı
ALİ SAYDAM
Önce şu 10 maddede mutabık olalım...
Bütün araştırmalar...
AKP'li evli başkan kız arkadaşıyla öldü
Yoldaki mıcır nedeniyle kız arkadaşı Oya Deniz Kuşatma'nın kullandığı...
Hukukçuları soydular
İstanbul Adliyesi'nde görevli hukukçu çiftin Başakşehir'deki...
'Albay' yaralı bulundu
'Albay' yaralı bulundu
Danıştay ve Cumhuriyet saldırılarının azmettiricisi olarak aranan...
Kupürlere bakıp saldırıyı planladım
Kupürlere bakıp saldırıyı planladım
Vakit gazetesinde çıkan fotoğrafları keserek cebine koyan zanlının,...
IMKB
E: 40.439 D:% -1,47
DOLAR
S: 1,450 D:% 0,346
EURO
S: 1,860 D:% 0,379
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu