kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Gı, bu ne?' Olmuş kabune
Isparta'yı mutlaka keşfedin
'Gı, bu ne?' Olmuş kabune
Fırından ekmek parası

'Gı, bu ne?' Olmuş kabune


Öyküye göre gelin kaynanasıyla gezmeye gitmiş. Akşam eve döndüklerinde evin beyleri gelmiş, sofraya oturmayı beklerlermiş. Gelin, "Ben hemen bir şeyler hazırlarım" deyip mutfağa geçmiş. Bir gün önceden kalmış nohutlu haşlama etin içine soğan doğramış, içine pirinçleri ilave ederek bir pilav yapıvermiş. Sofrada tencerenin kapağını açan kaynana Isparta ağzı ile gelinine dönüp, "Gı! Bu ne?" diye sormuş. "Kız, bu ne?" sorusu yemeğin adını önce "gabune"ye sonra da bugünkü kullanılış biçimiyle "kabune"ye dönüştürmüş. Bugün bu yemek ilk versiyonundaki kadar basit değil. Oldukça komplike bir pişirme biçimi olan, çok lezzetli ve besleyici bir tür etli pilav. Öte yanda, ülkemizin pek çok yerinde birbirinden farklı keşkek yemekleri yapılır. Genellikle de keşkek bir şölen, düğün, özel gün yemeğidir. Bu bağlamda Isparta'nın Yalvaç ilçesinde çok farklı bir keşkek uygulaması var. Pastırma dedikleri ama aslında tuzlanarak kurutulmuş kaburga eti, nohut, dövülmüş buğday birlikte toprak çömlekler içinde pişiriliyor. Yani genel uygulamada olduğu gibi, buğday etle birlikte dövülerek macun haline getirilmeyip, malzeme olduğu gibi pişiriliyor. Genelde ailenin bir arada pazar sabahları birlikte yaptıkları kahvaltıda yeniyor. Toprak çömleğe doldurulan malzeme cumartesi akşamından mahalle fırınına veriliyor. Sabaha kadar pişen yemek, ailenin kahvaltı sofrasına yetiştiriliyor.
DİĞER GURME HABERLERİ
 'Baklava bizimdir bizim kalacaktır'
 Ece'den mutfak dersleri
 Kahvaltıda Van lezzeti
 Bulgur sonunda sınıf atladı
 Zengin olmanın derdi başka
 Bize de mi lolo?
 Şarapçıların bilek güreşli
 Ağız tadıyla okunacak dergi...
 Kırmızı noktalı kahvehaneleri bir padişah kapattı diğeri açtı
 Anne kahvaltısı için günün her saati gidilebilir
 Kuşkonmazın zamanı geldi
 Şarap dünyasının son gözdeleri
 Mis kokan zencefilli kurabiyeler
 Baharatı kendinden
 Balık ustasının balıkçılık dersi
 Tarihi köşkün bahçesinde sayısız lezzet alternatifleri
 Ev yapımı makarnası ve çıtır pizzası ünlü
 Verona'da takdis edilen şaraplar
 Butik biracılıkta çağı yakaladılar
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
'Baklava bizimdir bizim kalacaktır'
Bizler, kendi...
Zaferler önce kendi evlatlarını yer!..
Zaferler önce kendi evlatlarını yer!..
Evet, ama sevgiyle, dayanışmayla ve kendine özgü...
Şampiyon...
Şampiyon...
Benim babam Galatasaray Lisesi'nden, benim dedem Galatasaray...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.