kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çiçek: Paniğe kapılmaya gerek yok
Çiçek: Paniğe kapılmaya gerek yok

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, son zamanlarda döviz piyasalarında, mali piyasalarda bazı hareketlilikler görüldüğünü belirtirken, ''herhangi bir paniğe kapılmaya, veya panik döneminin bir kısım kavramlarını kullanarak Türkiye'nin ekonomik gidişatıyla ilgili tereddütlere meydan vermeye gerek yoktur'' dedi.

Çiçek, yabancı doktorların Türkiye'de görev yapabilmesi ile ilgilikanun tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirtti.Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Çiçek, sözlerine ''Galatasaray'ı,
bir Fenerbahçeli olarak tebrik ediyoruz'' diye başladı.

Bakanlar Kurulu'nda iç ve dış siyasi, ekonomik gelişmelerin ele alındığını belirten Çiçek, son zamanlarda döviz piyasalarında, mali piyasalarda bazı hareketlilikler görüldüğünü ancak panik ya da endişeye gerek olmadığını söyledi.

Bununla ilgili hem Merkez Bankası'nın hem de Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Babacan'ın bir açıklama yaptığını, bugün Bakanlar Kurulu'na da bilgi verdiğini ifade eden Çiçek, ''Ben de bu konudaki kararlılığımızı tekrar ifade etmek istiyorum. Türkiye, belli bir süreden beri program uygulamaktadır. Bu programın arkasında da bugüne kadar kararlılıkla durduk. Hem mali disiplin açısından hem de yapısal reformlar açısından Hükümet'in kararlılığı devam etmektedir. Bunu da sonuna kadar sürdürmek niyetindeyiz'' diye konuştu.

Türkiye'nin dışa açık, rekabetçi bir ekonomik politika izlediğini ifade eden Çiçek, dünyada olup biten olumlu ya da olumsuz her şeyin, ülkelerin ekonomik politikalarına ya da iç piyasalarına yansıdığını kaydederek, şunları söyledi:

''Bundan dolayı herhangi bir paniğe kapılmaya, veya panik döneminin bir kısım kavramlarını kullanarak Türkiye'nin ekonomik gidişatıyla ilgili tereddütlere meydan vermeye gerek yoktur. Son zamanlardaki değerlendirmeleri, belki geçmiş dönemin sıkıntıları sebebiyle aşırı abartılı ve kavramlar itibariyle çok da yerine oturmayan bir kısım kelimeler kullanmak suretiyle bu değerlendirmeler yapılmaktadır. Dövizdeki yükselme ve faizdeki kısmi yükseliş, Türkiye'nin iç gelişmelerinden çok daha öte dünyadaki ekonomik gelişmeler sebebiyle bir hareketlilik söz konusudur. Zaten döviz kurunun serbest olması karşısında da bu zaman zaman düşecektir, zaman zaman yükselecektir. Bunu kriz döneminin bir kısım kavramlarıyla bugünizah etmenin imkanı yok.''

Şu anki dalgalanmaya karşı Türk ekonomisinin iç dinamiklerinin olup bitenleri kendi içinde dengelemeye ve değerlendirmeye yeter nitelikte olduğunu vurgulayan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Amerikan Merkez Bankası'nın faizleri çeyrek puan yükseltmiş olması, ilerde de bunun yükseltebileceği noktasındaki bir kısım sinyaller, Avrupa Merkez Bankasının, Japonya Merkez Bankasının bu yöndeki bir kısım teamülleri petrol fiyatlarındaki yükseliş, altın fiyatlarındaki yükseliş, ki son 26 yılın en yüksek değeridir, ister istemez Türk ekonomisini de belli ölçüde etkilemektedir. Ancak bu konuda vatandaşlarımızın herhangi bir endişeye kapılmasına gerek yok.''

Dalgalı kur politikasının tabi sonucu olarak bu değerlerin zaman zaman düşüp zaman zaman yükselebileceğini kaydeden Çiçek, ''Meseleyi biz Hükümet olarak bu şekilde değerlendiriyoruz. Uyguladığımız politikadaki mali disiplin ve yapısal reformlar devam edecek, çıkarılmış olan yasalara ilaveten çıkarılması gereken yasalar varsa onlar da aynı kararlılıkla sürdürülecektir'' diye konuştu.

YABANCI DOKTOR

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda Sağlık Hizmetleri Temel Kanun Tasarısı'nın değerlendirildiğini ve imzaya açıldığını söyledi.Söz konusu tasarı ile görev yapabilmek için Türk olma şartının kaldırılacağını ve yabancı doktorların Türkiye'de görev yapabilmesininönünün açılacağını belirten Çiçek, ancak bunun sadece YÖK'ün denklik verdiği üniversitelerin mezunları için geçerli olduğunu ifade etti. Çiçek, bu düzenleme ile Türkiye'nin doktor açığının kapatılabileceğini bildirdi.

Yeşil Kart konusunun da ele alındığını anlatan Bakan Çiçek, özellikle diş tedavisi konusunda eksikliklerin giderilerek bu hizmetlerin de Yeşil Kart kapsamına alınacağını ifade etti.Bakan Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında ''Gümrük Müşavirleri Odası'' kurulması ile ilgili düzenlemenin de ele alındığını ancak konunun henüz imzaya açılmadığını bildirdi.AB üyeliği ile konuların da değerlendirildiğini anlatan Çiçek, tarama süreciyle ilgili olarak çalışmaların eksiksiz olarak sürdürülmeye çalışıldığını ifade etti.

NÜKLEER ENERJİ

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin nükleer enerji konusunda geç kaldığını düşündüklerini söyledi.Enerji konusunun kalkınmanın en önemli unsuru olduğunu vurgulayan Çiçek, enerji olmadan bir çok işi yapmanın mümkün olmadığını ve enerjinin bugün ve gelecekte Türkiye'nin önemli gündem konusu olacağını kaydetti.

Bir çok ülkenin olduğu gibi kalkınmasını sürdürdükçe Türkiye'nin de enerji ihtiyacının artacağına işaret eden Çiçek, Türkiye'nin kesintisiz enerji sağlamak zorunda olduğunu, bunun için kaynakların çeşitlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Yeni barajlar ve hidroelektrik kaynakları, kömür kaynakları ve rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarını devreye sokmaya çalıştıklarını anlatan Çiçek, ''Nükleer enerji konusunda adımlar atılması gerekiyor. Biz Türkiye'nin bu konuda yeteri kadar geç kaldığını düşünüyoruz. Türkiye, daha da geç kalırsa, korkarız gelecekte bir takım kısıtlamalarla karşı karşıya kalabilir'' diye konuştu.

Dünyada 443 nükleer santralın çalıştığını, 27'sinin inşaatının sürdüğünü ve bunların dünya enerji ihtiyacının yüzde 16'sını karşıladığını anlatan Bakan Çiçek, ''Türkiye'nin bu konuda bir kısım tartışmalarla kaybedeceği zamanının bulunmadığını'' söyledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Borsa yüzde 4,06 düştü, dolar 1.50 YTL'yi aştı
 İMKB'de yaşanan büyük düşüşler
 TCMB döviz alım ihalelerine ara verildi
 G.Saray %3,94, F.Bahçe % 4.70, Beşiktaş % 11,21 düştü
 Kemal Derviş uyarmıştı
 Babacan: Dövizdeki yükselişin kaynağı yurtdışı
 Lira gelişen piyasalarda düşüşün başında geliyor
 Dolar, Rus Rublesi karşısında düşmeye devam ediyor
 Piyasalar nereye gidiyor?
 Şener: Hareketlilik öngörülebilir sınırlarda
 Güler Sabancı: Hiç bir risk görmüyorum
 Hisarcıklıoğlu: Doların inişi de çıkışı da gayet doğal
 Küçük: YTL esas olması gereken yere gelmeli
 IEA: Petrol fiyatları enflasyonu körükleyebilir
 Unakıtan: Müdahale söz konusu değil
 Nemada son ödeme
 Boyner'e yabancı ortak geliyor
 Türkiye, OECD içinde ucuzlukta 6. sırada
 THY'nin %25'inin halka arzına başlandı
 Petrol fiyatları 1 dolar geriledi
 Turkcell, A-Tel'in %50'sini aldı
 Arap petrolü Türkiye'ye yatırım olarak akacak
 Dövizdeki yükselişin kaynağı yurtdışı
 Piyasaların kurtuluşu yerlilerin döviz satışında
 Tüzmen: Dedikodular tepeden geliyor
 Yabancı, finans ve telekoma aktı
 Barzani: Irak anayasasını tanıyan bizi de tanımıştır
 Özel okullar yüzde 9-12 zamlı açılacak
 Vodafone, heyecanı artırdı
 Minicargo Fiat ve PSA'nın geleceği için iyi yatırım
 İslam bankacılığı söylemi tuzaktır'
 Sanayici, doğduğu yere yatırım yapmalı
 700 milyar $'lık Kuveyt fonu gözünü Çin ve Türkiye'ye dikti
 Kora: Perakende uzmanı değiliz tuzu toptan satacağız
 ABD'ye hazırgiyim ihracatı % 25 geriledi
 Nükleer için ön etüt tamamlandı
 TÜSİAD Çin'de temsilcilik açacak
 Hyundai'nin Çek yatırımı başlıyor
 'Azeri Gazı' yıl sonunda Türkiye'de
 50 bin yolcu taşıyan THY ittifak arıyor
OKAN MÜDERRİSOĞLU
IMF "alarm" verdi
Uluslararası Para Fonu (IMF),...
Çizginin ötesinde 20 dakika geçirdi
Genç işadamı Sermet Tunç'un kalbi 20 dakika durduktan sonra tekrar...
Ekonomi yok haşhaş var!
Afganistan'da haşhaş üretimi yasak ama uyuşturucudan gelen para milli...
İki evladını kaybetti şimdi 600 çocuğu var
İki evladını kaybetti şimdi 600 çocuğu var
6 yıl önce her iki oğlunu 6 ay arayla kaybeden Ganime Evirgen, Milli...
'Yüzüğümü çıkarmadım'
'Yüzüğümü çıkarmadım'
Şırnak'taki 4 şehitten piyade komando er Coruk'un Nevşehir'deki...
IMKB
E: 41.971 D:% -3,99
DOLAR
S: 1,457 D:% 3,298
EURO
S: 1,866 D:% 2,642
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu