kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eyvah çocuğum cinselliği konuşuyor
Çocuğa cinsel eğitim nasıl verilmeli?
Mastürbasyona niye ihtiyaç duyar?

Eyvah çocuğum cinselliği konuşuyor

Çocuğunuzun mastürbasyon yapmasına aşırı tepki göstermeyin. Onun cinsellikle ilgili sorularına da kaçamak yanıtlar vermeyin

International Hospital İstanbul'da görevli Psikolog Ferahim Yeşilyurt, çocuklar ve onların cinselliği yaşayışlarıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

* Cinsellik ne zaman başlar? Bebeğin ilk cinsel duyguları, doğumdan sonra ortaya çıkmaya başlar. Bu dönemdeki yıkanma ve altının değiştirilmesi, bebeğin cinsel duygularının ortaya çıkmasına etki eder. Bebek bezinin genital bölgeyi uyarması da bebeğin hoşuna gider. Yaşamın ilk yılında ağırlıklı olarak haz alınan bölge ağız bölgesidir. Bu nedenle bebek her bulduğunu ağzına götürmeye çalışır. Meme emerek rahatlar ve bundan haz alır. İkinci yılda çocuk altının temizlenmesi ya da yıkanma nedeniyle cinsel organlarının farkına varmaya başlar. Bu dönemde kendi bedenine ve cinsel bölgeye dokunulmasından haz aldığı görülür.

* Ne zaman cinsiyetlerin farkına varır? Çocuk 2 yaşından itibaren kız ve erkek cinsiyetlerini ayırt etmeye başlar. Cinsiyetler arasındaki farklılıkları fark eder. Yaklaşık 2.5 yaş civarında ise kendi cinsiyetinin de farkına varır. Kendi cinsel rolüne ilişkin davranışlar oluşmaya başlar. Oyunları ve oyuncakları bu doğrultuda seçilir. Örneğin kız çocukları daha çok bebekler, mutfak malzemeleri (tabak, kaşık, çatal vb) gibi oyuncakları tercih ederler. Erkek çocuklar ise araba ve silahlara meraklıdır. Doğum ve cinselliğe yönelik sorular sormaya başlar.

* 'Ayıp', 'günah' veya 'yasak' demek doğru değil mi? Genellikle ilk tepki şok tepkisi oluyor. Bazı aileler çocuğunun sorduğu soruları yasak, günah ve ayıp gibi kavramlarla geçiştirmeye çalışabiliyor. Oysa bu yanıtlar, çocuğun bu konuda soru sormasını engellemeyerek bu soruların cevaplarını başka kaynaklarda aramaya itiyor.

* Açık açık anlatılmalı mı ? Bazı aileler 'çocuğum bu konuyu açık açık öğrensin' diyerek, erişkinler için olan cinsellik kitaplarını kullanıp, çocuğun yaşına uygun olmayan uzun yanıtlar vermeye yönelebiliyor. Bu yöntem de çocuğun kafasını karıştırıyor.

* Sık soru sorması bir problem mi? Çocuklar kendi bedenlerini tanımak ve cinsel kimliklerini oluşturmak için sorular sorarlar. Bu doğal bir süreçtir. Sık soru sorulması, çocuğun uygun yanıtları alamamasından kaynaklanır.

* Çocuk mastürbasyonu nedir? Ne zaman başlar, en sık ne zaman görülür? Mastürbasyon; çocuğun cinsel bölgesini zevk ya da rahatlama amacıyla uyarmasıdır. En erken olarak 17-18 ayda ortaya çıkar. Ancak özellikle 3-6 yaşlar arasında daha sıklıkla görülür. Mastürbasyon çocuklarda çok erken fark edilir. Çünkü çocuk henüz bu durumu yasak, yanlış ya da yapılmaması gereken bir faaliyet olarak öğrenmediği için, başkalarının yanında da çekinmeden yapabilir.

* Bu duruma aileler nasıl tepki verir? Genellikle çok şaşırırlar. Aile, sosyoekonomik ve kültürel yapısına göre tepkide bulunur. Bazı aileler bu durumu çok büyük bir ahlaksızlık olarak yorumlar. Bazıları da bunun; çocuğun kendisini tanımak için bir yöntem olabileceği düşüncesiyle tepki göstermez.

* Aileler neler yapabilir?
Mastürbasyonu ortadankaldırmak yerine mastürbasyonun özel bir ortamda yapılabileceği, herkesin yanında yapılmaması gerektiği söylenebilir. Bu durumda davranışı eleştirmemiş ve bir yer göstermiş olursunuz.

Dikkatini dağıtmayı deneyin, eğer başkalarının yanında veya uygun olmayan bir durumda yapıyorsa, dikkatini dağıtmaya çalışın.

Eğer engel olamayacağınızı düşünüyorsanız sorunu görmemezlikten gelmeye çalışın.

Çocuğunuzu korkutmayın. Mastürbasyon nedeniyle ileride sorunlar yaşayacağını söylemek, cezalandırmak ciddi duygusal sorunlara neden olabilir. Bu sözler, çocukların hayal gücü birleşerek yanlış yorumlara yol açar.

Çocuğunuza vakit ayırıp onunla ilgilenin. Mastürbasyonun sıklaştığı dönemlerde çocuğunuz ile biraz daha fazla ilgilenmeye çalışın. Özellikle oyunlarda bedensel temasa önem verin.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Berke'yi Annesinin Gözyaşları Kurtardı!
 Gramla Verilenleri Kiloyla Geri Almayın
 Eyvah Çocuğum Cinselliği Konuşuyor
 Benden Hastaları Bildirmem İstendi
 Şizofrenlerin Sinsi Sorunu Damgalanma
 Ayda İki İğneyle Roman Yazar Nobel De Alırsınız!
 Sert Fırça Dayakçı Kocaya Benzer!
 Nedir Bu Aspirin, Lokman Hekim'in İksiri Olabilir Mi?
 Şizofreni Tedavisi Gören Bir Kadınla Evlenebilirim
 Bugün Ameliyat Ertesi Gün Okul Var!
 Ev Ödevleri Boşalma Sorununu Çözecektir
 Çocuk Sinüzitleri İhmale Gelmez
 İkiz Bebekler Artıyor
 Terli Terli Su İçmek Hastalık Yapmaz!
Kadınlar kendilerini aldatmaya bayılıyor!
Kadınlar kendilerini aldatmaya bayılıyor!
Özgür kız, kelimeleri bozup bizi baştan çıkaran kız, Nil...
En kısa zamanda 3-5 tane çocuk yapacağız
En kısa zamanda 3-5 tane çocuk yapacağız
'İstenmeyen damat' Metin Şentürk, evliliğini onaylamayan Kalkavan...
Takıları görünce dayanamadılar!
Takıları görünce dayanamadılar!
Takı tasarımında kısa sürede büyük yol kat eden sosyetenin tanınmış...
In-out
In-out
Gül bahçelerinin en şık sakinleri
Çiçekler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.