kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
FAİZ ZİRVEYE DAMGASINI VURDU.... Başbakan Erdoğan, D-8 zirvesinde İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad (solda), Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono (ortada), Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi, Pakistan Başbakanı Şevket Aziz ile bir araya geldi.
'Gelin faizi yeniden tanımlayalım'
Enflasyon kadar faiz haram değil tartışması
"İslami Schengen" önerisi

Erdoğan'dan faiz sürprizi

Başbakan, İslam dünyasına önerdi: "Faizi yeniden tanımlayalım" Uzmanlara göre önerinin şifresi: Enflasyon kadar faiz helal olmalı.

Başbakan Erdoğan, D-8 İslam ülkeleri zirvesinde ilginç bir çıkışla faiz tartışması açtı: "İslami faiz meselesiyle kendimizi sınırlamayalım. Uluslararası kurallara göre oynayalım. Faizin niteliğinin ne olacağına bakalım. Faizi yeniden tanımlayalım."

ENFLASYONUN ÜSTÜ HARAM
Erdoğan'ın önerisine uzmanlar şöyle dedi: "Bu konu uluslararası İslami akademik çevrelerde de tartışma gündeminde. Faizin değil, enflasyonun üstündeki faizin haram olması gerektiği tezi yayılıyor."


'Gelin faizi yeniden tanımlayalım'

Başbakan Tayyip Erdoğan, 8 İslam ülkesinin katıldığı D-8 Zirvesi'nde sürpriz çıkış yaptı: "İslami faiz meselesiyle kendimizi sınırlamayalım" İslami finans çevrelerine göre Başbakan Erdoğan'ın "Faizi yeniden tanımlayalım" önerisi şu: "Enflasyon kadar faiz almak haram değildir".

Başbakan Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali Adası'nda yapılan D-8 Zirvesi'nde damgasını vuran iki öneri getirdi. 1996 yılında Refahyol Hükümeti döneminde kurulan ancak 10 yılı aşkın süredir atıl kalan D-8 platformunda Erdoğan, "Schengen benzeri vize rejimi" önerisi ve "İslam ülkelerinin faizi yeniden tanımlaması" isteğiyle dikkati çekti. Erdoğan'ın toplantıdaki en çarpıcı önerisi faizin tanımı konusunda oldu. Erdoğan D-8 ülkelerine serbest piyasa ekonomisini uygulamalarını önerirken, "İslami faiz meselesiyle kendimizi sınırlamayalım. Uluslararası
kurallara göre oynayalım. Dolayısıyla faizin niteliğinin ne olacağına bakalım. Faizi yeniden tanımlayalım. İslam dünyasının kendi finans meselesi diye kendimizi sınırlamayalım" diye konuştu. Erdoğan bu sözleri söylemeden önce yanında bulunan Devlet Bakanı Ali Babacan'a dönerek, bazı bilgiler aldı.

SERBESTLEŞME ŞARTI
Başbakan Erdoğan, D-8 kapsamında ticaretin serbestleştirilmesi ve tarife dışı engellerin tedrici olarak kaldırılmasını tüm gücüyle desteklediklerini söyledi. Zirve bitiminde tercihli ticaret anlaşması ve gümrük alanında idari işbirliği çok taraflı anlaşması imzalandı. Erdoğan, D-8'e sanayi konusunda araştırma ve geliştirme, finans ve bankacılık, özelleştirme, çevre, turizm ve gemicilik alanında işbirliği önerilerini de iletti. Erdoğan, Türkiye'nin üyeliğinin İslam dünyası ile batı arasındaki köprü konumunu pekiştireceğini, her iki tarafa da kültürel ve ekonomik faydalar sağlayacağını söyledi.

DÜNYA YATIRIMDA DÜZDÜR
Erdoğan, ticaret ve yatırımın D-8'in öncelikli iki çalışma alanı olması gerektiğini belirterek, "Mal ve hizmetlerin dolaşımı bakımından dünya artık düzdür. Uluslararası şirketler, yerini önce ulus aşan şirketlere bırakmıştı. Şimdi ise en doğru tanım, bana göre küresel şirketlerdir" dedi. Erdoğan, soğuk savaşın sona ermesiyle başlayan sürecin küreselleşme karşıtlarını da içine çeken bir dalgaya dönüştüğünü belirtti ve şöyle devam etti: "Ancak değişim ve adaptasyon kabiliyeti olanlar ayakta kalacak. Ayak uyduramayanları zor bir süreç bekliyor. Onun için diyorum ki, bırakalım serbestlik olsun. Sadece fikir, inanç ve teşebbüs hürriyeti ile iç dinamiklerimize yenilenme imkanı tanımakla kalmayalım, bunun ötesine geçerek, dış politikalarımıza esas teşkil eden parametrelerimizi de güncelleyelim. Mesela artık yabancı sermaye gibi eski dönemin kavramlarını terk edelim. Küresel sermaye anlayışını benimseyelim."

MEDENİYETLER İTTİFAKI
Başbakan Erdoğan, insanlık tarihinin kritik dönemecinde farklı din ve kültürler arasındaki şüphe ve yanlış anlamaları önleyecek girişimlerde bulunmanın tüm ulusların ortak sorumluluğu olduğuna inandığını söyledi. BM Genel Sekreterliği'nin himayesinde İspanya ile birlikte yürüttükleri Medeniyetler İttifakı girişiminin önemine değinen Erdoğan, girişimin farklı kültürleri ortak evrensel değerler etrafında buluşturarak barış içinde müreffeh bir dünyanın kurulmasına öncülük edeceğini düşündüğünü kaydetti. Erdoğan, "Bu, savaşın değil barışın küreselleştirilmesi için önemli bir fırsattır. Sizlerin de bu girişimi desteklediğinize inanıyorum. 21. yüzyılda ilerlemenin itici gücünün çatışma ve savaşlar değil uzlaşma ve yapıcı rekabet olması gerektiğini asla unutmamalıyız" dedi.

BÜLENT AYDEMİR


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Sabancı Grubu, Irak'a elektrik satmak istiyor
 Kredi kartında af yetmedi
 AB'li plastikçiler futbolla 'masumuz' mesajı verecek
 '200 bin YTL'yi geçmeyen konuta büyük talep olacak'
 Bakan Şener: Hareketlilik istikrarı gösteriyor
 'CNR ile İDTM başvuruları arasında 5 ay var'
 Tüzmen: Her gün yeni bir iftira ile karşı karşıyayım
 Fiyatlar yükseldi Ata altını kalmadı
 Favori'ye garantili kurtuluş
 Yabancı A tipi fonda vergi istisnası istiyor
 Palmiye Konakları'ndan annelere önlük jesti
 Dünyanın en büyük serası Bergama'ya
 '2001 öncesi gibi olursa vay halimize'
 Honda: Hayalimiz 100 bin kapasite
ALİ SAYDAM
Dünya görüşü şart!
Ellerine aklına sağlık Vahap...
Turnuvaya gitti, bir esmerle ebelendi
Babasının adına düzenlenen golf turnuvası için Antalya'ya giden Kaya...
Türkiye'de anne olmak zor zanaat
SC raporu: Türkiye, annelik için en ideal 74'üncü ülke. Namibya'nın...
Kurban yine çocuklar
Kurban yine çocuklar
Erzincan Ulalar'da terör örgütlerinin mahalleye yerleşmesine izin...
Annesinden helallik istedi, geri dönmedi
Annesinden helallik istedi, geri dönmedi
Şırnak'da 4 şehitten biri olan onbaşı Muhammet Binici'nin,...
IMKB
E: 41.971 D:% -3,99
DOLAR
S: 1,402 D:% 2,599
EURO
S: 1,802 D:% 3,061
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu