kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güler: Nükleer santral için 8 teklif geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yarın özel sektörle gerçekleştirilecek 2. Nükleer Zirvesi öncesinde, nükleer santral konusunda özel sektörden şu ana kadar 8 cevap geldiğini bildirdi.

Güler, gelen cevaplarda, özel sektörün nükleer santral yapımında ''kamunun, mutlaka sürecin içinde olmasını'' istediğini gördüklerini vurguladı.

Nükleer santrala ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Güler, nükleer santral konusunda en önemli konunun ''yatırım modeli'' olduğunu, yatırım modelinde kendi yaklaşımlarının ise santralin özel sektör
tarafından yapılmasını sağlamak olduğu söyledi.

Bunun için nükleer santral konusunda önceliği özel sektöre verdiklerini anlatan Güler, özel sektöre önerdikleri modelin de ''PPP'' olarak adlandırılan ve İrlanda modeli olarak bilinen ''kamu-özel sektör ortak yatırım'' tipi olduğunu hatırlattı.

Kamunun lisans ve altyapı konusunda özel sektöre yardımcı olacağını belirten Güler, ''Mevcut kurulan bir santralin yüzde 75 kapasitesiyle maliyetini karşılayıp kara geçebiliyorsa, bu 75'in altına düştüğünde kamu karşılayacak'' dedi.

Söz konusu modeli, özel sektöre bir ay önce toplantı yaparak anlattıklarını ifade eden Güler, yarın da özel sektörün görüşlerini almak üzere tekrardan toplanacaklarını kaydetti.

Yatırım modeline ilişkin şu ana kadar özel sektörden 8 cevap geldiği bildiren Güler, ''Ama gelen cevaplarda kamunun mutlaka sistemde olmasını istediklerini gördük. Yani özel sektör yüzde 100 kendisi yapmak niyetinde pek değil. Mutlaka bunun içinde kamu olsun istiyorlar, kamunun da oranı değişken ama esas sonucu 12 Mayıs'ta (yarın) alacağız'' diye konuştu.

Özel sektörün nükleer santrali kendisi yapmak istemezse yapılabilecek diğer modelleri görüşeceklerine işaret eden Güler, ''amaönce bir cevapları görelim, bunun yapılmasını istiyoruz. Yapılması için de kamu, belli teşvik sistemlerini ortaya koyar.Neticede nükleer santralin yapılmasını istiyoruz'' dedi.

SİNOP'TA ÇALIŞMALAR, BEKLENENDEN ÇABUK BİTECEK

Sinop'ta ön etüd çalışmalarının bittiğinin hatırlatılması üzerine, Güler, ayrıntılı etüt çalışmalarının öngörülen 1 yıllık süreden daha çabuk gerçekleştirileceğini söyledi.Çalışmalarda teknoloji seçiminin önemine değinen Güler, hangi firmayla anlaşılırsa, ona göre bir düzenleme yapılacağını söyledi.

Özel sektörün şu anda nükleer santral kurmaya karar vermesi durumunda gösterilecek yerin, lisansı hazır olduğu için Mersin Akkuyu olmasına rağmen aslında kendi tercihlerinin Sinop olduğunu vurgulayan Güler, ''üstelik Akkuyulular da bunu istiyor Belediye Başkanı geldi, bunun mutlaka kendi yörelerinde yapılmasına dönük isteklerini söyledi'' diye konuştu.

DÜNYA BANKASI, NÜKLEER SANTRALE NASIL BAKIYOR?

Dünya Bankası'nın Türkiye'de nükleer santral kurulumuna nasıl baktığının sorulması üzerine Bakan Güler, petrol fiyatları arttığı için, buna bağlı doğalgaz fiyatlarının arttığını, hava kirliliğinin, karbondioksit emisyonunun da dünyada ciddi bir konu olarak ele alındığını söyledi.

Bu anlamda nükleer enerji konusunda yeni bir talep dalgasının meydana geldiğine dikkati çeken Güler, şöyle konuştu:

''Özellikle ABD 14,2 milyar dolarlık bir teşvik koydu ve bir program açıkladı. Aynı zamanda da kapasitelerini arttırmak istiyorlar,şu anda yapılmakta olan 31 santrale ilaveten yeni santral görüşmeleri de var. Daha önce çekimser duran ülkeler de tekrardan gündemine nükleer santrali getirdiler. Bu da yeni bir 'Nükleer Rönesans' getirirbir ülkeye, dolayısıyla Dünya Bankası'nın da bu noktada görüşü olumlu.''

'YAPILACAK SANTRALİ ÇERNOBİL İLE KARIŞTIRIYORLAR'

Bu arada ''Nükleer santrale bazı sivil toplum kuruluşlarının karşıçıktığının'' hatırlatılması üzerine Bakan Güler, ''onlar maalesef eskibilgilere göre konuşuyorlar, şu andaki veriler onları haklı göstermiyor'' dedi.

Bakan Güler, nükleer santrale karşıt grupların diğer ülkelerde santral kurulurken göstermedikleri hassasiyeti, şimdi gösterdiklerini belirtti.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun, 1956 yılında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan bir yıl önce kurulduğuna dikkati çeken Güler, Türkiye'nin nükleer konusunu çok iyi bilen ve iyi bir donanıma sahip ülke olduğunu söyledi.

Bazı çevrelerin Türkiye'de kurulacak nükleer santrali, Çernobil olayı ile karıştırdıklarını ifade eden Güler, şöyle devam etti:

''Çernobil hadisesinden sonra Ukrayna'da bile 5 tane santral yapılmış ayrıca 9 tanesi de planlanıyor. Ben bilmeyen insanları normalkarşılıyorum. Çernobil ile ilgili TAEK bütün arşivlerini açtı internette ve bunu kitap haline getirdi. Bu noktada bir bilinç oluşturacak. Nükleer santrallerin olduğu yerlerin nasıl denizlerle iç içe olduğunu, plajlarla nasıl iç içe yaşadığını, şehirlerin nasıl yakınında olduğunu tespit ettik, biz de bu ülkenin insanıyız. Ülkemiziseviyoruz ben de Karadenizliyim. Yani nükleer santral yapmak yanlış olsa, göz göre göre böyle bir yanlışlığı izin verir miyim?''

'NÜKLEERİ ALTERNATİF OLARAK GÖRMÜYORUZ'

Güler ayrıca, rüzgar, güneş, jeotermal, hidroelektrik enerjiyi ihmal etmediklerini, nükleer santrali ise alternatif enerji olarak görmediklerini söyledi.

Kurulacak nükleer santralin Türkiye'nin dışa bağımlığını azaltacağını ve çevre kirliliği açısından en uygun teknoloji olacağınıifade eden Güler, ''dünyada 441 tane santral nasıl çalışıyorsa, Türkiye'deki de öyle çalışacak. Hatta biz onların deneyimlerinden yararlanabileceğimiz için daha iyisini kuracağız'' dedi.Nükleer atık konusunda da dünyada ''atık yönetimi''nin ele alındığını hatırlatan Güler, atığın aynı zamanda ekonomik bir değeri olduğunu, bunu satın alabilecek, işleyecek ülkeler bulunduğunu kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan galibiyeti getirdi
 "Mini etek" ve "aşkım" dayağı TBMM'de
 "Fethi Dede" tartışması sürüyor
 Süngüsünü düşürdü
 Türk vekiller lobi yapıyor
 Avrupa'nın santrforu
 Evde hapsi kabul etmedi
 CHP, Selanik'e heyet gönderme kararı aldı
 TMY tasarısı alt komisyona havale
MAHMUT ÖVÜR
Ahmet Özal siyasete dönüyor!
Turgut Özal'ın hâlâ...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
İran gol atıyor
Geçenlerde İran büyükelçiliğinde...
YAVUZ DONAT
Vizyon sorunu
Akdeniz Üniversitesi'nde "9 Mayıs...
Boşanmak için fotoğraflı düello
Sosyetenin diş hekimi Doç. Dr. Ata Anıl ile eşi Esra Anıl, karşılıklı...
Tiyatroya sansür
Trabzon'daki bir festivale katılan Rumen ekibinin oyununda çıplak...
AKP'li Ürün eşini hem aldatmış hem dövmüş
AKP'li Ürün eşini hem aldatmış hem dövmüş
Eski Konya Belediye Başkanı AKP Konya Milletvekili Halil Ürün'ün eşi,...
Demirel: Hata bizim baraj temeli atılsın
Demirel: Hata bizim baraj temeli atılsın
Kayıp işadamı Kemal Uzan'ın ilk kez ortaya çıkan günlüklerinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu